EKONOMİ - 13 Haziran 2018 Çarşamba 16:01

Elvan: "Ürünlerde zayiatı aşağı çekmek için soğuk zincir oluşturmaya karar verdik"

A
A
A
Elvan: "Ürünlerde zayiatı aşağı çekmek için soğuk zincir oluşturmaya karar verdik"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gelişmiş ülkelerde ürün zayiatlarının yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu belirterek, "Bizde ise bu yüzde 20 ile 25 arasında.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gelişmiş ülkelerde ürün zayiatlarının yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu belirterek, "Bizde ise bu yüzde 20 ile 25 arasında. Bazı ürünlerde ise bu yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Bununla ilgili bir karar aldık. Önümüzdeki dönemde soğuk zincirleri oluşturarak bu zayiatları en aşağı çekmek istiyoruz" dedi.


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ’Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Ar-Ge ve Uygulama Merkezi Projesi’ imza törenine katıldı. Mersin Ticaret Borsasında gerçekleştirilen imza töreninde Elvan’a Vali Ali İhsan Su ile kurum temsilcileri eşlik etti. Toplantıda konuşan Elvan, Türkiye’de narenciyenin merkezinin Mersin olduğunu getirdi. Bu merkezin sadece Mersin değil civar illere de hizmet vereceğini vurgulayan Elvan, "Bu araştırma ve uygulama merkezine Mersin Valiliğimiz, sanayicilerimiz, ihracatçı birliğimiz, Büyükşehir Belediyesi, borsamız, bazı birliklerimiz, üniversitelerimiz ortak. Bu şunu gösteriyor. Birlik ve beraberlikten güzel işler ortaya çıkar. İlgili tüm sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, merkezi yönetim bu işin içerisinde. El birliğiyle gerçekten bu tür projeleri gerçekleştirilebileceğini Mersin göstermiştir. Onun için bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Önemli bir proje. Herkes eline taşını altına koyuyor, herkes azda olsa, çokta olsa katkısı söz konusu. Bu Mersinimiz için önemli bir aşama” ifadelerini kullandı.



"Zayiatları azaltmak için soğuk zincirleri oluşturacağız"


Merkezde yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Elvan, “Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde ürün zayiatı yüzde 5 ile 10 arasındadır. Ancak bizde yüzde 20 ile yüzde 25 arasında. Hele ki bazı ürünlerde bu yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Bu zayiat oranını düşürmek için bazı kararlar aldık. Biz özellikle bir soğuk zincir oluşturmak istiyor. Yani tarladaki üretiminden ambalajlanmasına, ambalajlanmasından soğuk zincir vasıtasıyla tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm süreçlerin desteklenmesi için bir teşvik mekanizmasıyla desteklenmesi söz konusu olacak. Biz zayiat oranlarını daha da aşağı çekmek istiyoruz. Birçok ürünümüz ambalaj yapılmadan, yine birçok ürünümüz soğuk zincire tabi olmadan maalesef tüketiciye ulaştırılmaya çalışılıyor. Önümüzdeki dönemde bunların tamamını çözeceğiz. Soğuk hava zincirleri oluşturulacak. Bununla ilgili bir teşvik düzenlememiz var. Bu mekanizmayı devreye sokacağız ve zayiat oranlarını mümkün olduğu ölçüde düşüreceğiz" şeklinde konuştu.



"43 milyon tonluk yaş ve sebzenin 11 tonunu çöpe atıyoruz"


Araştırma merkezinin son derece önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Bakan Elvan, "Bu vermiş olduğumuz desteklerin ötesinde gerçekleştirecek olan bir merkez. Bu merkezde her türlü faaliyetler olacak. Her ürünümüze yönelik birçok şikayetler geliyor. Bunlarla ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz olacak. Artık turunçgil üreten çiftçimizin burası bir uğrak yeri olacak. Tüm sorunlarını ilettiği, bu sorunlarının çözülmesi noktasında araştırma ve uygulama mekanizmalarının geliştirildiği bir yapı oluşturulacak. Burası son derece önemli. Çiftçimizin karşılaştığı her sorun bu merkezimizin de sorunu olacak ve bu sorunun giderilmesi noktasında da merkezimiz gerekli adımları atacak. 43 milyon tonluk yaş sebze ve meyve üretimimiz var. Şimdi bunun 11 milyon tonunu çöpe atıyoruz. Bunu bu çalışmalarla ve uygulamaya koyacağımız teşviklerle inşallah bu zayiatı en aşağı çekeceğiz. Araştırma ve uygulama merkezimiz hayırlı olsun" diye konuştu.


Konuşmaların ardından projenin imza töreni gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.