GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 11:17

Engelli bireyler sanatları ile göz doldurdu

A
A
A
Engelli bireyler sanatları ile göz doldurdu

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen dünyanın ilk engelsiz sanat festivali, Tarsus ve Mersin merkezde düzenlenen etkinliklerle devam etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen dünyanın ilk engelsiz sanat festivali, Tarsus ve Mersin merkezde düzenlenen etkinliklerle devam etti.


Festivalin ikinci gününde Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen ve açılışını Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yaptığı resim ve fotoğraf sergisinde dünyaca ünlü görme engelli sanatçı Eşref Armağan, Başkan Kocamaz’a yaptığı bir resmi hediye etti. Festivalinin akşam programında ise Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen Mark Goffeney geceye damgasını vurdu. İki kolu olmadan çaldığı enstrümanlar ve rock tarzında söylediği parçalarla vatandaşları kendine hayran bırakan Mark Goffeney, fiziksel eksikliklerin başarıya ve sanata engel olmadığını bir kez daha göstermiş oldu. Sanatın evrenselliğine ve hiçbir fiziksel eşitsizliği kabul etmediğine Mark Goffeney’in performansı ile şahit olan insanlar, sanatçıyı performansı sonrasında dakikalarca alkışladı. Hareketli parçalara alkışlarla eşlik eden vatandaşlar, pek çok insanın sergileyemeyeceği performansı ayakları ile sergileyen sanatçıyı hayranlıkla ve şaşkınlıkla izledi. Canlı performansı sonrası sanatçıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, tarafından çiçek ve plaket verildi. Goffeney’den hemen sonra sahne alan ve farklı engel grubundan sanatçıları bünyesinde bulunduran Cactus grubu içsel duygularının rengarenk güzelliklerini müzik yoluyla salondaki vatandaşlarla paylaştı. Birbirleri ile uyum içerisinde şarkılar söyleyerek dans eden grup şarkıları ile göze, kulağa ve duygulara hitap etti. Sanatseverlerin alkışlarla şarkılarına eşlik ettiği grup üyelerinin mutluluğu ise yüzlerine yansıdı.


Festival yalnızca Mersin Merkez’de değil Tarsus’ta da ilgi odağı oldu. Mersin merkez ile aynı anda Tarsus’ta düzenlenen resim ve fotoğraf sergisi ile konserler Tarsuslu vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan resim ve fotoğraf sergisinde 2 kolu da olmayan ve resimlerini ayaklarıyla çizen Adıyaman, Besnili Ayşe Işık’ın tabloları da yer aldı. Vatandaşların karşısında ayaklarıyla resim çizen ve büyük beğeni toplayan Işık’ın yanı sıra, Kırşehir doğumlu ve ortopedik yürüme engeli bulunan yumurta kabuğu oyma sanatçısı Hamit Hayran da eserlerini sergiledi. Hayran, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan’a yumurta kabuğu oyma sanatını tanıtırken, sergiyi gezmeye gelenlere de yumurta kabuğu oymanın inceliklerini anlattı. Kosovalı görme engelli sanatçı Yılka Berisha da sergide resimlerini görücüye çıkardı. Görme engelli bilişim güvenliği uzmanı ve yazılım geliştiricisi, aynı zamanda ney üfleme sanatçısı Ömer Suay ise bir dinleti gerçekleştirdi.


Pazar gününe kadar devam edecek olan ve ilçelere de taşınan festivalin Tarsus ayağına konser coşkusu hakim olurken, Tarsuslular müzik dolu bir gece geçirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkan Çetin gençlere Avrupa ülkelerine gitme imkanı sundu Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, geride kalan 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı ile gençleri Avrupa’ya gönderdi. Gençlerin her alanda kendilerini geliştirebilmeleri için büyük yatırımlara imza atan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı kapsamında Ulusal Ajansla yapmış olduğu protokolle kabul olan projeler neticesinde 18 ila 30 yaş arasındaki gençleri belli aralıklarla dil eğitimi ve gönüllülük projesi çerçevesinde Avrupa ülkelerine yolcu etti. Gençlerin kendilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için bütün imkânlarını seferber ettiklerini belirten Başkan Çetin, ‘‘Avrupa Birliği Gönüllülük Projesi kapsamında 1 yıllık gönüllülük faaliyetlerinde bulunmak üzere birçok genç kardeşimizi Avrupa ülkelerine yolcu ederek, dil eğitimi ve gönüllülük projelerine katılmalarına imkân sunduk. Gençlerimize bu imkânı tanıyarak yeni ülkeler keşfetmeleri, ufuklarının daha da gelişmesi için fırsat sunduk. 2021, 2022 ve 2027 yılına kadar akredite edilmiş olan Pursaklar Belediyesi, Türkiye’de 56 lider kuruluştan birisi olurken, Ankara’da tek belediyedir. Ülkemize ve gençliğine inanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Genç kardeşlerimizin kendilerini tam donanımlı yetiştirebilmeleri için önümüzdeki günlerde inşallah farklı projelerle, farklı eğitim programları ile karşılarına çıkmayı planlıyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından Avrupa’ya gönderilen gençler, Siena Sanat Enstitüsü öğretmenleri ile mekâna özel sanat eserlerinin oluşturulması, mutfak bahçesi/kent bahçesi oluşturma, sürdürülebilir kariyer geliştirme, sanat etkinlikleri iletişimi ile işbirliği, grafikler/web sitesi oluşturma konusunda yardım, video/fotoğraf çekimi ve dizaynı ile ilgili yardım vb. projelerde toplum yararına hizmet veriyor.
Ordu 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan Sezai Yıldıran, babasından kalma mesleğini sürdürerek 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor. İlçenin Saylan Mahallesi Bazmanlı mevkisinde 77 yaşındaki Sezai Yıldıran, babadan kalma meslek olan, "Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi"nde yer alan sepetçiliği evinin bahçesindeki ufak kulübesinde 70 yıldır devam ettiriyor. Türkiye’nin farklı illerinden de sipariş alan Sezai Yıldıran, mesleğin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ediyor, gelenlere işin inceliklerini de öğretiyor. “Çocukluğumda başladım, 70 yıldır örüyorum” Çocukluğundan itibaren babadan öğrendiği mesleği 70 yıldır sürdürmeye çalıştığını ifade eden Yıldıran, “Ben bu mesleğe ilk olarak 7 yaşındayken babamdan görerek başladım. Çocukluğumda başladım, o günden bu güne 70 yıldır devam ediyorum. Herkesin öğrenmesini istiyorum. İsteyen mesleği öğrenmek için yanıma gelebilir. Babam ormanlardan ve fındık bahçelerinden bize çubuk ve özlük getiriyordu. Daha sonra babam örmeye başlamasının ardından bize vererek devam ettiriyordu. Biz de örmeye başladık ve öğrendik. Evimin bahçesindeki kulübemde ben bunu yaparken ayrıca eşim ve çocuklarımda bana yardım ediyor. Onların desteği olmasa bu kadar yapamam. Şu an herhangi bir sepeti yaklaşık 15 dakikada hazırlıyor, ortalama 2 saatte bitiriyorum” dedi. “Türkiye’nin her köşesinden sepet için arıyor ve istiyorlar” Ürettiği sepetleri için Türkiye’nin dört bir köşesinden taleplerin olduğunu söyleyen Sezai Yıldıran, “Gençlere mutlaka çağrıda bulunuyorum. Yanıma gelsinler mutlaka bu mesleği öğrensinler istiyorum. Mesleğin iyisi kötüsü olmaz. Yediden yetmişe kadar öğrenmenin yaşı yoktur diyerek iş bulamadık demesinler. Bu işi yaptıkları zaman paralarını kazanırlar ve azalmış bir mesleği yaşatmanın gururunu yaşarlar. Burada el sanatları hocalarımızda yanımıza gelerek bizlerden destek istediler. Bende onlara bu sepet için yardımcı oldum. Yaklaşık 20 gündür her akşam gelerek bu mesleği öğrendiler. Onlar da gelecek nesillere öğretmek için mücadele edecekler. Şu an sepetlerim için sipariş nedeniyle Türkiye’nin her tarafından arıyorlar ve yanıma geliyorlar" şeklinde konuştu. “Bu işe gönüllüyüz” Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi’nde yer alan sepet mesleğini 70 yıllık ustadan öğrendikleri için mutlu olduklarını ifade eden El Sanatları Öğretmeni Sezgi Tahmaz ise “Unutulmaya yüz tutmuş olan bütün el sanatlarına ilgim var. Sezai ustamızı köyde sepet örücülüğünü yaptığını duyunca bulunmaz bir nimet olduğunu gördük. Kendisine bize öğretmesi için ricada bulunduk. Kendisi de bize öğretmek için olumlu karşıladı. Bir aya yakındır Sezai amcamızın yanına sepet işini öğrenmeye geliyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan kültürler, geleceğini de oluşturamazlar. Bu düstur ile bu işe gönüllüyüz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Trabzon Trabzonspor’da Mislav Orsic sahalara dönüyor Trabzonspor’un sezon başında transfer ettiği fakat yaşadığı sakatlık sonrası uzun bir tedavi süreci geçiren Mislav Orsic, yeniden sahalara dönüyor. Hırvat oyuncu, Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın süre vermesi halinde 1 yıl sonra resmi bir müsabakada forma giyecek. Trabzonspor’un sezon başında İngiltere’nin Southampton takımından kadrosuna kattığı fakat sezon başında Slovenya’daki hazırlık kampı çalışmalarında çapraz bağları yırtılan Mislav Orsic, sahalara dönüyor. Hırvat futbolcu, uzun süren tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından hazır hale geldi. Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın Konyaspor ile oynanacak maçta süre vermesi durumunda 31 yaşındaki orta saha, 1 yıl sonra resmi bir müsabakada forma şansı bulacak. 1 yıl sonra resmi müsabakada forma giyecek Hırvat orta saha son olarak 1 Mart 2023’te Southampton’ın FA Cup’ta Grimsby Town ile oynadığı maçta 59 dakika forma giydi. Söz konusu maçın ardından Orsic, Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın süre vermesi halinde Konyaspor maçıyla birlikte yeşil sahalara tekrar dönecek. Sezon başında büyük umutlarla transfer edilen Orsic’in performansını Teknik Direktör Abdullah Avcı da merakla bekliyor. Oyuncunun, antrenmanlardaki performansını yakından gören tecrübeli teknik adam, maç eksiği bulunan Hırvat futbolcunun maç temposunu da yakından izleyecek. Bordo-mavililerin sezon başında önemli bir yatırım yaparak kadrosuna kattığı Orsic’in, ligin geri kalan bölümünde ortaya koyacağı performans kulübün transfer politikasında da etkili olacak.