SAĞLIK - 15 Ekim 2016 Cumartesi 13:53

Evde güvenli gıda önlemleri

A
A
A
Evde güvenli gıda önlemleri

Diyetisyen Özge Akar Özyaman, sağlıklı ve güvenli gıda konusunda sadece çiftçiler ve dağıtıcı firmaların değil, tüketicilerin de özen göstermesi gerekenler olduğunu söyledi
Dünya Gıda Günü kapsamında açıklama yapan Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Özge Akar Özyaman, güvenli ve sağlıklı gıda konusunda çiftçiler ve dağıtıcı kuruluşların yanı sıra tüketicinin de üzerine düşen noktalar olduğunu söyledi. Gıdaların özellikle seçimi, temizlenmesi ve pişirilmesi sırasında bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özyaman, böylece hem sağlığa zarar verici olumsuzlukların engellenebileceğini, hem de gıdaların besin değerlerinin korunabileceğini kaydetti.
Diyetisyen Özge Akar Özyaman sağlıklı ve güvenli gıda için şu önerilerde bulundu:
"Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalı. Saflaştırılmamış, zenginleştirilmiş tahıl ürünleri seçilmeli, mümkün olduğunca yağ içeriği az olan besinler tercih edilmeli.
Kırmızı et yerine tavuk veya balık seçilmeli. Daha az tuz içeren besinler tüketilmeli, hazır meyve suları, gazoz, kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmeli.
Sağlam, zedelenmemiş, bozuk-küflü-çürük olmayan gıdalar seçilmeli. Alınacak etler, taze ve yağsız olmalı, üzerinde kontrol damgası bulunmalı.
Meyve ve sebzeler mevsimlik ve taze olmalı, içinde çamur, toz, yabancı ot olmamalı. Kuru baklagiller; o yılın mahsulü olmalı, içinde yabancı madde olmamalı. Patates alırken; yarık-çatlak-çok kirli-çok küçük-yeşillenmiş-çimlenmiş olmayanlar seçilmeli.
Meyve ve sebzeler; parçalanmadan bol suda yıkanmalı ama uzun süre su içinde bırakılmamalı. Aksi halde, bir kısım mineraller ve suda eriyen vitaminler suya geçer ve ziyan olur. Parçalanmış sebze ve meyvelerde bu kayıp daha çok olur.
Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası, pişmiş tavuk için kullanılmamalı. Sebzeler; mümkün mertebe çok küçük parçalanmamalı.
Sebze ve meyveler çiğ yenilmelidir. Meyve ve sebzelerin mümkün olduğu kadar kabukları soyulmamalıdır. Çünkü faydalı maddelerin çoğu kabuğa yakın kısımlarda bulunur.
Pişirilecek donmuş et, balık veya tavuk buzdolabında önceden tamamen çözülmeli. Süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, B6 ve folik asit değerleri azalır.
Tatlılarda; şeker yerine pekmez kullanılması besleyici değerini artırır. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirilirse sindirim kolaylaşır, protein değeri artar.
Salatalara; sirke eklenir ve bekletilirse A ve C vitamin değeri azalır. Sebzeler; doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır. Meyveler; kesildikten veya suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamin azalır.
Süt; kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulur. Cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanabilir. Yağ; yakıldıktan sonra yemeğe konursa sağlığa zararlı duruma gelir. Yoğurdun suyu atılırsa, torbada süzülürse vitamin değeri azalır.
Besinlerin pişirilmesinde ve saklanmasında ise iyi kalite cam, oksitlenmeyen çelik veya toprak kaplar kullanılmalıdır. Paslanmaz çelik kaplarda pişirme son derece küçük ısıda olur. Yemeğin ısısını kaybetmesi söz konusu olmaz ve yemek lezzetli olur. Yemek, kısa sürede pişer ve besin değeri de korunmuş olur."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şenes Erzik: "Seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız buluyorum" Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Onursal Başkanı Şenes Erzik, seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız bulduğunu söyledi. TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erzik, "Çok uzun yıllar FIFA ve UEFA’da üst düzey yöneticilik yaptım. FIFA Zürih’de müzesinin içinde bana özel bir köşe ayırdı. Ben de onlara elimdeki önemli fotoğraf ve objeleri karşılıksız verdim. Bu benim için çok önemliydi, Levent’te içinde bulunduğumuz binayı da Türk futboluna kazandırdık. Burası da müze gibi diyen Şenes Erzik, bugün de TFF ile FIFA ve UEFA ilişkileri son derece sağlam. Biz onlarla aile gibiyiz dedi. Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak için çok uzun zamandır çalışıyoruz. Daha önce 1 oy ile kaybetmiştik. Bu kez kazandık. Sayın Mehmet Büyükekşi 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğini aldığımız gün beni onore etti. Bana TFF Onursal Başkanı akreditasyon kartımı kendi elleri ile takdim etti. O günün hatırasını evimde baş köşede saklıyorum. Ayrıca bana o gün hep birlikte çektirdiğimiz fotoğrafı hediye etti. Onu da evimde saklıyorum. Çok mutlu olduğum bir gündü. Gözlerim doldu" dedi. 18 Temmuz’da yapılacak TFF seçimli mali genel kurulu ile ilgili de konuşan Erzik, "Seçimle ilgili tarih tartışmalarını anlamsız buluyorum" diye konuştu. "A Milli Futbol Takımı ile ilgili iyi bir ekip kuruldu başarılı buluyorum. Montella tercihi çok doğru bir tercihti" diyen Şenes Erzik, Türk futbolunun geleceği ve kurtuluşu için altyapıya önem verilmesi gerektiğini vurguladı.