EKONOMİ - 24 Mayıs 2018 Perşembe 09:20

Kızıltan: "Mersin’in ihracatı ithalatından fazla"

A
A
A
Kızıltan: "Mersin’in ihracatı ithalatından fazla"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Mersin’in ihracatının ithalatından fazla olduğunu söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Mersin’in ihracatının ithalatından fazla olduğunu söyledi.


Mersin Tüccar Kulübü’nde yönetim kurulu üyelerinin katıldığı iftar programında konuşan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye ekonomisi ve Mersin ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu. Mersin’de ihracatın ithalattan fazla olduğunu ve bu anlamda ’net ihracatçı bir kent’ olduğunu belirten Kızıltan, Mersin’de Türkiye ortalamasına uygun yüzde 10’a yakın bir ihracat artışı olduğunu söyledi. Dünya ekonomisindeki sorunlara rağmen bölgedeki tüm sektörlerin üretmeye, istihdama ve ihracata devam ettiğini kaydeden Kızıltan, "Mersin diğer illere oranla biraz daha şanslı. Çünkü, ihracatı bizden çok çok fazla görünen illerin ne yazık ki ithalatları ihracatlarından fazla. Örneğin, bir çok ihracatçı kentin 100 dolar ihracatı var ama 200 dolar ithalatı var. MTSO olarak önümüzdeki dönemde odaklanacağımız en önemli konulardan biri, kentimizin net ihracat kapasitesini artırmak olacaktır. Bunun çözümlerinden biri de yerlileştirme kavramını gündeme daha çok getirmektir" dedi.


Türkiye’de ihracatın yapıldığını fakat, ithalat sebebiyle katma değeri yok edildiğini aktaran Kızıltan, "İlgili bakanlıklarımız KOBİlere görev vermeli. Siz bunu yapabilir misiniz veya hangi parçalarını yurt içinde üretebilirsiniz diye sormalı ve proje bazlı olarak desteklemeli. Cari açığı başka türlü kapatamayız. Aldığımızdan fazlasını satmak zorundayız. Bence tüm ihracatçı iller bu anlamada bir daha sorgulanmalı, ihracatın oluşturduğu katma değer ölçülmeli, yerlileştirme kavramı ekonomide odak olmalıdır" ifadelerini kullandı.


MTSO net ihracat kapasitesini artırmak için hayata geçirilen projeyi anlatan Kızıltan, bu kapsamda Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi TİBİM’i kurduklarını söyleyerek, projenin uluslararası alanda firmaların rekabetini artıracağını kaydetti. Projenin firmalara sağladığı katkılardan bahseden Kızıltan, "Rakibimiz hammaddesini nereden alıyor. Ürünlerini nerelere satıyor. Ürünü ne kadara ve kaç liraya satıyor. Bilanço sorgulayabiliyor, Hedef Pazar Araştırması ve Potansiyel Müşteri ve Rakip Bilgi İstihbaratı sağlıyor. Bu bilgilerde bizim rekabetimizi artırıyor" şeklinde konuştu.


Toplantı, Kızıltan’ın, MTSO’da görev aldığı süre boyunca hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu Kocaeli’nin İzmit ilçesinde markette çıkan ve 2 saatte kontrol altına alınan yangında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı yandı. Yangın, saat 14.00 sıralarında Körfez Mahallesi Salim Dervişoğlu Caddesi’nde bulunan bir markette meydana geldi. Market çalışanları can havliyle dışarı kaçarken, ihbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Markette patlamalar yaşanırken, ekiplerin yoğun çalışmaları neticesinde yangın 2 saatte kontrol altına alındı. Marketin küle döndüğü yangında, İzmit Belediyesi’ne ait 3D yazılım ve basım merkezi de hasar gördü. "Bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı yandı" Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ömer İslamoğlu, "Saat 14.07’de gelen ihbarla olay yerine intikal ettik. Geldiğimizde market tamamen yanar vaziyetteydi. Can kaybı ve yaralanan olmadı ancak maddi hasar meydana geldi. Yaklaşık 36 itfaiye aracı, 91 personelimizle yangını kontrol altına aldık. Şu an soğutma çalışmalarımız devam ediyor. İzmit Belediyesi’ne ait binanın çatısına da alev sirayet etti. Yangını söndürdük, sadece çatısı zarar gördü. İçerideki birkaç bilgisayar da sudan kaynaklı zarar gördü. Bin 350 metrekare kapalı alanda yangın çıktı. Kapalı alanın tamamı zarar gördü. Çıkış sebebi yapılan çalışmalar sonucunda belli olacak" diye konuştu. "İşletmede de, bizde de hasar büyük" İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ise, "Ufak kıvılcımla yangın bizim 3D merkezimizin çatısına sıçradı. Çatı komple yandı. Binamızın 2. katı da yandı. Sudan dolayı da ciddi hasarımız var. Baskı aletlerimiz, dijital aletlerimiz, bilgisayarlarımız, stok malzemelerimiz, her şeyimiz binadaydı. Su basımından dolayı tüm malzemelerimiz ciddi zarar gördü. İşletmede de, bizde de hasar büyük ancak bizi sevindiren şey can kaybının ve yaralanmanın olmaması. Tüm ekiplerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu. Bölgede 36 araç ve 86 personel çalışmalarına devam ediyor.
Konya Anneannesini yaralayan torun 1 ay önce yurt dışından gelmiş Konya’da tartıştığı anneannesinin kafasını duvara vurup bıçakla yaralayan torunun 1 ay önce yurt dışından geldiği, olay sırasında teyzesinin de dişlerini kırdığı ortaya çıktı. Olay, saat 12.30 sıralarında merkez Selçuklu ilçesi Mehmet Akif Mahallesi Ülke Sokak üzerinde bulunan 5 katlı bir apartmanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, apartmanın 1’inci katında oturan 84 yaşındaki Sahure Dudu B., kızı H.B. ve aynı evde beraber kaldığı torunu Talha Ç. arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma başladı. Tartışma sırasında Talha Ç., önce teyzesinin dişini kırdı, daha sonra anneannesine yanında bulunan bıçak ile saldırdıktan sonra yaşlı kadını kafasını duvara vurarak yaraladı. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, ulaştığı adreste şüpheli Talha Ç.’yi etkisiz hale getirerek gözaltına aldı. Olayda torunu tarafından başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Sahure Dudu B. ile kızı Hasibe E., sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Konya Numune Hastanesine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Sahure Dudu B.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu, kızı Hasibe E.’nin ise hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan Talha Ç.’nin ilk ifadesinde olayla ilgili soruları cevaplamadığı öğrenildi. 1 ay önce yurt dışından anneannesinin yanına gelmiş Olayda ağır yaralanan anneanne Sahure Dudu B.’nin yakınları, Talha Ç.’nin yurt dışında yufkacıda çalıştığını ve 1 ay önce Konya’ya gelerek anneannesinde kalmaya başladığını, olaydan önce ise anneanne ile torunun hiç kavga etmediğini ifade etti. Olayla ilgili tahkikat sürüyor.