GENEL - 09 Aralık 2016 Cuma 15:46

Mersin’den Halep’e 12 tır yardım

A
A
A
Mersin’den Halep’e 12 tır yardım

Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ’Halep’te İnsanlık Ölmesin’ temasıyla başlatılan kampanya çerçevesinde, Mersin İl Müftülüğünce toplanan 12 yardım tırı dualarla Halep’e uğurlandı. Yardım tırlarıyla Halep’e un, pirinç ve bulgur ulaştırılacak.
Mersin İl Müftülüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ’Halep’te İnsanlık Ölmesin’ temasıyla başlattığı kampanyanın ilk gününde Halep’e 12 tır yardım gönderdi. İl Müftülüğü önünde cuma namazının ardından uğurlama töreni düzenlendi. Burada konuşan İl Müftüsü Ali Melek, bugün Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’de ve yurt dışı temsilciliklerinde ’Halep’te İnsanlık Ölmesin’ temasıyla bir yardım kampanyası başlattığını ifade ederek, "Biz de bu kampanya çerçevesinde bugün başlayacak olmasından dolayı ilk günden kardeşlerimize yardım gönderelim istedik. Biz Halep’teki dramı Mersin’de hissediyoruz. Halep’teki yapılan zulmü burada hissediyoruz. Halep’te çocukların, mazlum insanların, yaralıların sesini biz buradan duyuyoruz. Bu yüzden kampanyanın ilk gününden yardımları yola çıkarmak istedik. Burada 4 iş adamımıza teşekkür ediyorum. Bu yardımlar onların desteğiyle oldu" diye konuştu.

"Halep’te insanlık katlediliyor"
Bundan öncede 70’in üzerinde yardım tırının Mersin’den Suriye’ye gönderildiğini kaydeden Melek, "Burada vatandaşlarımız da büyük destek oluyor. Onlar da ’Biz de Halep’in sesini duyuyoruz. Bunun için Halep’in yanındayız’ dediler. Burada maksat Halep’e bir çuval un, bulgur, yağ, temel ihtiyaçları göndermek değil. Buradaki mesaj önemli. Evet burada bugün 7 tır un, 4 tır pirinç, 1 tır bulgur yüklü olmak üzere 12 tır yardım malzemesini Halep’e gönderiyoruz. Biz ’insanlık ölmedi, bakınız bizler millet olarak sizin yanınızdayız, Suriye’nin yanındayız, Suriye’deki, Halep’teki kardeşlerimizin, yani mazlumun, mağdurun yanındayız’ mesajını vermek istiyoruz. Biz millet olarak var olduğumuz müddetçe de inşallah insanlık ölmeyecek mesajını dünyaya vermek için bu yardımlarımızı sürdürüyoruz. Orada insanlar katlediliyor. Orada şehirler haritadan siliniyor. Orada devletler ortadan kaldırılıyor. Orada insanlar can güvenliğinden emin değil. Ey insanoğlu, Allah’ın yarattığı en değerliği varlığa sahip çıkın. Bu dünya fani, ahiret ise bakidir. İşte baki alem için mümin, mazlum, masum kardeşimizin yanında olmak için buradayız" şeklinde konuştu.
Yardımda bulunan herkese teşekkür eden Melek, "Biz mazlumların, masumların yanında oldukça Cenabı Hak da her zaman bizim yanımızdadır. Çünkü Müslüman kardeşimize yardım ettikçe Allah da bize yardım eder. Şu anda ülkemize birçok terör örgütü de saldırı yapıyor. FETÖ’sünden DEAŞ’ına, PKK’sına varıncaya kadar bu milletin aleyhinde olan bütün şer güçlerini Cenabı Hak perişan eylesin. Cenabı Hak bu milleti her zaman aziz eylesin" dedi.
Konuşmaların ardından Halep’e yardım için hazırlanan 12 tır, dualarla uğurlandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.