GENEL - 25 Eylül 2017 Pazartesi 15:17

Mersin’in tarihi yerlerine hayran kaldılar

A
A
A
Mersin’in tarihi yerlerine hayran kaldılar

Tarihi Kentler Birliği’nin Mersin buluşmasının ikinci gününde gerçekleştirilen kent gezisinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, Mersin’e hayran kaldı.

Tarihi Kentler Birliği’nin Mersin buluşmasının ikinci gününde gerçekleştirilen kent gezisinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, Mersin’e hayran kaldı.


Mersin’in binlerce yıl öncesinden gelen tarihi mekanlarından Soli Pompeipolis Antik Kenti ile gezilerine başlayan katılımcılar, Soli Liman Kenti’nin geçmişte onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış ve izlerini bugünlere bırakan tarihine yolculuk yaptı. Tarihi Soli sütunlarını inceleyen katılımcılar, Büyükşehir’in kazılara verdiği destek sayesinde Soli Antik Kenti’nin ayakta kaldığını öğrenince Büyükşehir Belediyesi’ni bir kez daha takdir etti. Mersin Arkeoloji Müzesi ile turlarına devam eden misafirlerin sonraki durağı antik çağın metropolleri arasında yer alan ve Mısır’ın ünlü kraliçesi Kleopatra’nın geçtiği Tarsus ilçesi oldu. Hz. Danyal Peygamberin Kabri ile Tarsus turuna başlayan katılımcılar, Tarsus’un tarihini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan dinledi. Nusrat Mayın Gemisi, Tarsus Ulu Cami ve tarihi Kırkkaşık Bedesteni’ni gezen misafirler, Kırkkaşık Bedesteni içerisinde yöresel bir tat olan kaynarı da tatma imkanı buldu. Tarsus’un binlerce yıllık geçmişine hayran kalan katılımcılar, binlerce yıl öncesinin mistik havasını hissederek, tarihi Tarsus evleri ile Mersin gezisini sonlandırdı.


Tarihi Kentler Birliği toplantısının çok verimli geçtiğini ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yaptığı çalışmalardan, ev sahipliğinden oldukça memnun kaldıklarını söyleyen Kayseri Talas Belediyesi Meclis üyesi Yasemin Görücü, “Ben Mersin’e 3 yıldır geliyorum ama tatile geliyorum. Tatil niyetiyle çıkıp bu güzellikleri görmeden geri döndüğüm için bugün mahcup oldum ve üzüldüm. Bu yerleri görmemek bizim için çok ciddi bir eksiklik. Bugün gezip gördüğümüz yerler çok güzel, çok etkilendim. Tarsus’a ilk defa geldim. Burhanettin Kocamaz Başkan’ın tarihe sahip çıkmasından ve bir sonraki nesillere aktarmak için canhıraş bir şekilde çalışmasından dolayı hem takdir ediyorum hem de teşekkür ediyorum. Bizden sonraki nesillere inşallah biz bunu aktarabiliriz. Gençlerimiz kendi tarihine hakkıyla sahip çıkar” dedi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler personeli Saffet Yılmaz ise "Gezimiz çok güzeldi. Mersin’deki tarihi eserlerin çok diri olduğunu fark ettim. Kazı ve restorasyon çalışmalarının akademi çevresi ile çok sağlıklı yürüdüğüne şahit oldum. Yolda tarihi Nusrat Gemisi’ni gördük ve hikâyesini öğrenince insanın gözleri doluyor. Genel olarak şehirdeki tarihi mirasın iyi bir şekilde ihya edildiğini gördüm. Sayın Başkanımız Burhanettin Kocamaz bu değerleri, varlığı olarak kabul etmiş ve sahip çıkıp, çok başarılı çalışmalar yapmış. Bunu gezi esnasında birçok kez hissediyorsunuz. Başkanımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.


Mersin’e ilk kez geldiğini ve güzelliği karşısında şaşırdığını belirten Tokat Erbaa Belediyesi Meclis üyesi Seval Erek de “Mersin’in bu kadar güzel bir şehir olduğunu bilmiyordum. Ben Başkanımızı çok takdir ettim. Yapılanları anlatıldıktan ve yerinde gördükten sonra olması gereken bu dedim ve tebrik ettim. Çok güzel işler yapılmış. Keşke bütün belediye başkanları tarihi değerler için bu kadar kaynak yaratıp önem verebilseler. Toplantıda da söylendiği gibi Anadolu’nun her yerinden tarih fışkırıyor. Ama birçok yerde kazılar yapılmıyor. Üzerlerinde yerleşim yerleri var. Terk edilmiyor, terk ettirilmiyor, hiçbir şekilde ödenek ayrılmıyor ama burada çok güzel işler yapılmış" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.