GENEL - 23 Ocak 2018 Salı 16:36

Mezitlililer, Tece sahiline otel istemiyor

A
A
A
Mezitlililer, Tece sahiline otel istemiyor

Mezitli Tece Deniz Mahallesi sakinleri, planda spor ve park olarak işaretlenmiş, denize sıfır 5 adada toplam 76 dönümlük alanın 2 farklı şirkete tahsis edilmesi üzerine Mezitli Belediyesi öncülüğünde eylem yaparak, kararı protesto etti.

Mezitli Tece Deniz Mahallesi sakinleri, planda spor ve park olarak işaretlenmiş, denize sıfır 5 adada toplam 76 dönümlük alanın 2 farklı şirkete tahsis edilmesi üzerine Mezitli Belediyesi öncülüğünde eylem yaparak, kararı protesto etti.


CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Mimarlar Odası Başkanı Ömer Sakar, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri ile vatandaşların katıldığı eylemde konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, söz konusu arazinin yasalar gereği Mezitli Belediyesi’ne tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Göreve geldikleri tarihten bir ay sonra arazinin kendilerine verilmesi için defalarca başvuruda bulunduklarını kaydeden Tarhan, "Ancak yetkili kurumlar otel yapılması için burayı 2 şirkete verdi. Belediyemizce defalarca yapılan yazılı başvuru, uyarı ve görüşmelerimize karşın, Tece yerleşim sınırları içerisinde imar planlarında park, spor alanı ve benzeri yerler olarak ayrılan ortak kullanım alanlarımıza yönelik merkezi kamu idareleri eliyle oluşturulmakta olan tehditler ciddi bir aşamaya gelmiştir. Mersin ve tüm halka hizmet etmek ve açık alan ihtiyaçlarını karşılamak üzere imar planlarında ayrılmış olan ve bölgede aynı nitelik ve büyüklükte alternatifi bulunmayan alan yetkili kurumlar tarafından 2 şirkete tahsis edilmiştir" dedi.


Söz konusu arazinin bölgenin en büyük ihtiyacı olan park ve spor aktivite alanı olarak yapılması gerektiğine vurgu yapan Tarhan, "Öncelikle Tece bölgesi olmak üzere, ilçemiz ve ilimiz için kamu mülkiyeti niteliğindeki bu alanlar, ortak açık alan ve sosyal donatı alanı olma değerleriyle büyük önem taşımaktadır. Bu alanların, ilgili mevzuatta belirlenen alan standartlarına göre ayrılmış olan ve imar planlarında öngörülen kullanım kararlarına uygun halkın hizmetine açılması gerekmektedir. Bunun yerine, kamusal alanların sadece ticari birer kaynak olarak görülmesi, noktasal bir proje girişimine ve yapılaşmaya konu edilmesi, kamu yararının, imar, kıyı ve doğa yasalarının gözetilmediği anlamına gelecektir. Kentimiz açısından büyük bir kayıp olacaktır. Söz konusu alanda geleceğe yönelik doğru hedeflere ve kararlara ulaşmak, bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmak başta ortak alan niteliğindeki varlıklarımızın sağlıklı değerlendirilmesine ve ilgili idarelerin işbirliği ile bu alanların kamu yararı sağlamak üzere kullanılmasına ve arttırılmasına bağlıdır" ifadelerini kullandı.


Söz konusu parsellerin imar planında işaretli şekliyle park ve spor alanı olarak halkın hizmetine sunulması için çalıştıklarını kaydeden Tarhan, "Bu amaçla gerekli girişimlerde ve bilgilendirme çalışmalarında bulunulmaya devam edilecektir. Tüm Mersin halkını, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarını bu bağlamda yasal direnme haklarını kullanmaya çağırıyoruz. Tece imar planlarında ayrılmış olan, kamusal nitelikli ve alternatifi olmayan açık alan, park ve spor alanlarının rant projeleri ile yok edilmesi yerine, sahip çıkılarak arttırılması gerekmektedir. Bu ortak değerlerimizin ve açık alanlarımızın, toplumsal müzakere ve uzlaşma süreçlerinden geçmeden, sadece idari otorite kararları ve yatırımcı kurum ve kişilerin niyeti üzerinden kısa dönemli ekonomik getirilere feda edilmesi kabul edilemez" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu EHF Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez mücadele etme hakkı kazanan A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın rakipleri bugün çekilen kura ile belli oldu. Viyana’daki EHF merkezinde yapılan kura çekimi sonucu Türkiye, A Grubu’nda İsveç, Macaristan ve Kuzey Makedonya ile eşleşti. Kura çekim törenine katılan Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç, kura sonrası yaptığı değerlendirmede, "Kura çekildi, top artık kızlarda. Son topa kadar mücadele edeceğiz ve tarihimizde ilk defa katıldığımız Avrupa Şampiyonası finallerinde iz bırakmak için maçlarımıza çıkacağız. Takımımıza güveniyorum" dedi. EHF 2024 Kadınlar Avrupa Şampiyonası, üç ülkedeki dört şehirde (Avusturya, Macaristan ve İsviçre), 28 Kasım-15 Aralık 2024 tarihleri arasında oynanacak. En büyük katılımlı Avrupa Şampiyonası olacak turnuvada 24 takım kupayı kaldırmak için mücadele edecek. Ön tur, Basel (İsviçre), Innsbruck (Avusturya) ve Debrecen’de (Macaristan) gerçekleştirileceği EURO 24’te, ana tur Viyana (Avusturya) ve Debrecen’de oynanacak. Final maçı ise 10.000 seyirci kapasiteli Viyana’nın Wiener Stadthalle’de oynanacak. EHF EURO 2024 logosu ise turnuvaya ev sahipliği yapan üç ülke bayrağının (kırmızı, yeşil ve beyaz) renklerini hentbolun dinamik hareketiyle birleştirerek yansıtıyor. EURO 2024 grupları şöyle oluştu: A Grubu: İsveç, Macaristan, Kuzey Makedonya, Türkiye B Grubu: Karadağ, Romanya, Sırbistan, Çekya C Grubu: Fransa, İspanya, Polonya ,Portekiz D Grubu: Danimarka, İsviçre, Hırvatistan, Faroe Adaları E Grubu: Norveç, Avusturya, Slovenya, Slovakya F Grubu: Hollanda, Almanya, İzlanda, Ukrayna
Ankara TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu komisyon başkanlığına seçildi. Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını yaptı. Toplantıda komisyonun başkanlığına AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu seçildi. Komisyon başkanvekilliğine AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, komisyon sözcülüğüne MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, katip üyeliğe ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül seçildi. Uslu, komisyon başkanı seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, İliç’te yaşanan kazanın Türk milletini derinden üzdüğünü, halen toprak altında bulunan 8 işçiye bir an önce ulaşılmasını temenni ettiklerini söyledi. Kaza anında 10 milyon metreküpten fazla toprak kütlesinin kaydığına dikkati çeken Uslu, işçilerin kurtarılması için olayın ilk anından itibaren tüm kurum ve kuruluşların çalışmaya başladığını, heyelan riski nedeniyle bir süre ara verilen arama kurtarma çalışmalarının halihazırda 24 saat boyunca sürdürüldüğünü belirtti. Uslu, kaza sonrası toprakta, havada, suda kirlenme konusunda spekülasyonlar olduğunu ancak ilgili bakanlıkların gerekli kontrollerde şu ana kadar bir olumsuzluğa rastlanmadığını açıkladığını vurguladı. "Bu tür kazaların olmaması hem de bu kazadaki sorumluların cezalandırılması ve ihmallerin ortaya çıkarılması için güzel bir rapor düzenleyeceğiz" Araştırma komisyonunun Mecliste grubu bulunan tüm partilerin ortak kararıyla kurulduğunun altını çizen Uslu, şunları kaydetti: "Bu komisyonu birlikte kurduk, birlikte çalışacağız. Başkanlığı ben üstlendim ama buradaki her bir arkadaşımız başkandır. Herkes fikrini, talebini, düşüncesini rahatlıkla dile getirebilir. Hep birlikte bu sürecin onarılması ve bundan sonra bu tür kazaların önlenmesi için ne yapılması gerekiyorsa çalışacağız. Milletimizin bize verdiği yükümlülüğü sonuna kadar yerine getireceğiz. Çalışacağız, dinleyeceğiz, yerinde incelemeler yapacağız ve hem bundan sonra bu tür kazaların olmaması hem de bu kazadaki sorumluların cezalandırılması ve ihmallerin ortaya çıkarılması için güzel bir rapor düzenleyeceğiz."
Bolu Gölcük’te bungalovların kiralanması krizi belediye meclisine yansıdı: Gölcük Platformu meclisi bastı Bolu’da Gölcük Tabiat Parkı sınırları içerisinde Bolu Belediyesi tarafından yaptırılan 25 adet bungalovun kiraya verilmesi kararının çıkmasının beklenildiği Bolu Belediyesi Meclisi toplantısına Gölcük Platformu Üyeleri damga vurdu. Şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta olan ve her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Gölcük Tabiat Parkı’na 19 odalı dağ köşkü ile 25 bungalov yapımı ve göl gazinosunun özel işletmeye verilmesi için 19 Aralık 2017’de Bolu Belediyesi Meclis Salonu’nda ihale yapıldı. Bolu Belediyesi tarafından 2018 yılında 7 milyon TL harcanarak, 25 bungalov ev yapıldı. Gölcük Platformu, doğanın yapısının bozulacağı gerekçesiyle dava açtı. 2019 yılında Bolu İdare Mahkemesi projeyi iptal etti. Danıştay, Şubat ayında, proje için verilen iptal kararını bozdu. Projenin tekrar onaylanmasıyla, bungalovların kiralama hakkı Bolu Belediyesine geçti. Bolu Belediye Meclisi Nisan Ayı 2’nci birleşiminde, bungalovların 17 yıllığına kiralanması için hazırlanan gündem maddesi görüşüldü. Tanju Özcan’ı protesto etmeye eşi de geldi Meclis toplantısı öncesinde bungalov evlerin kullanılmasına karşı çıkan Gölcük Platformu, Bolu Belediyesi önünde eylem yaptı. Belediye meclisi başlamadan önce Gölcük Platformu üyeleri meclis salonunu bastı. Oturumun başlamasıyla birlikte Gölcük Platformu üyelerinin slogan ve alkışlı protestoları devam etti. Protesto edenlerin arasından Tanju Özcan’ın eşi Meral Özcan da yer aldı. Gölcük Platformu üyeleri meclis salonundayken gündem maddesi oylamaya sunuldu. Oy birliği ile kararın yeniden Komisyona havale edilmesine karar verildi. "Ben de seni protesto ediyorum, bu akşam eve geç geleceğim" Eşinin kendisini protesto etmesi hakkında konuşan Tanju Özcan, “Bir Belediye Başkanının eşi tarafından protesto edildiği bir olay yaşadık. Bir taraftan demokrasi açısından mutlu oldum. Karı koca aynı düşünmek zorunda değil. Gerçi ben de seni protesto ediyorum, bu akşam eve geç geleceğim. O nasıl demokratik hakkını kullanıyorsa, ben de demokratik hakkımı kullanacağım” sözlerini kullanarak salonda gülüşmelere neden oldu.