YEREL HABERLER - 30 Mayıs 2017 Salı 09:57

MTSO ve Güney Afrika Cumhuriyeti arasında işbirliği protokolü imzalandı

A
A
A
MTSO ve Güney Afrika Cumhuriyeti arasında işbirliği protokolü imzalandı

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), ticareti artırmak adına ekonomik işbirliği protokolüne imza attı.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), ticareti artırmak adına ekonomik işbirliği protokolüne imza attı. Büyükelçilik olarak ilk kez bir oda ile protokol imzaladıklarını belirten Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, ilişkilerin mevcut durumda istenilen seviyede olmadığını, rakamların daha yukarılara taşınmasında bu protokolün önemli rol oynayacağına inandığını söyledi.


Büyükelçi Malefane, MTSO’yu ziyaret ederek, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile bir araya geldi. Ziyarette, Mersin ile Güney Afrika arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. İmza törenine Güney Afrika Fahri Konsolosu Numan Olcar’ın yanı sıra MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ve MTSO Meclis Üyesi Nedim İkanç da katıldı.


İmzalar atılmadan önce bir konuşma yapan MTSO Başkanı Aşut, yakın dostlukların ticari ilişkileri geliştirerek taçlandırılması gerektiğini ifade etti. Bunun, bugünden yarına kısa zamanda olmasının mümkün olamayacağını kaydeden Aşut, “Ancak her iki tarafta da bu niyetin var olması sevindirici. Bu niyet olduğu sürece hedeflere kısa sürede ulaşılacağına inanıyorum” dedi.


Büyükelçi Malefane ise “Yapmamız gereken çok şey olduğunu biliyoruz. Karşılıklı ticaretimizin artması adına gerek Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına gerekse bize büyük görevler düşüyor. Şunu söyleyebilirim ki, bir oda ile ilk resmi anlaşmamızı yapıyoruz. Gerçekliğine inanmadığımız sürece bu yöndeki anlaşmaları imzalamıyoruz. Ama Mersin’e güveniyoruz” diye konuştu.


Her iki tarafın da taşın altına elini koyacağına inandığını dile getiren Malefane, “Sizin vizyonunuzla geldiğimiz bu noktada şahsınız, yönetiminiz, meclisiniz ve profesyonellerinize teşekkür ederim. Bu imzaların kağıt üzerinde kalmayıp uygulamaya geçirilmesi en büyük beklentimiz” ifadelerini kullandı.


Güney Afrika ile ticareti artırmak için azami gayret gösterilecek


İmzalanan ve 5 yıl için geçerli olacak protokol çerçevesinde taraflar, aralarındaki her iki taraf için de avantajlı olacak ekonomik işbirliğini kendi imkanları ve yetki alanları çerçevesinde destekleyecek. Taraflar Mersin ve Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri arasındaki ticareti teşvik etmeyi sağlayacak mevcut kontakların artırılmasında ve yeni ortaklıklar edinilmesi konusunda azami gayret gösterecek. Pazar araştırması, ticari fuarlar, sergiler, kendi ülkelerinde düzenlenen ticari heyetler gibi konularda bilgi alışverişi yapacak ve bu bilgileri ilgili kurumlara iletecek. İki ülkede olan yeni uygulamalar, mevzuat değişiklikleri, ekonomik planlardaki amaçlar gibi ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiyi ilgilendiren tüm önemli gelişmelerden birbirini haberdar edecek. İkili görüşmelerin düzenlenmesi ve organizasyonunda beraber çalışacak, destek verecekler, kendi ekonomilerinde faaliyet gösteren şirket ve kuruluşların işbirliği kurma konusundaki görüşmelerine imkan sağlamak açısından her iki ülkedeki ticari heyetlerin birbirini ziyaret etmesine destek olacak. Düzenlenecek sempozyum ve konferanslarla ikili ilişkiler geliştirilecek. Sadece ticaret ve sanayide işbirliğini teşvik etmekle kalmayıp kendi imkan ve yetki alanları çerçevesinde her iki ülkedeki yeni gelişen yatırım olanaklarını çekmeye çalışacaklar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.