GENEL - 15 Ağustos 2018 Çarşamba 08:47

Silifkeliler bu sefer ‘yağmur duası’na değil ‘dolar duası’na çıktı

A
A
A
Silifkeliler bu sefer ‘yağmur duası’na değil ‘dolar duası’na çıktı

Mersin’in Silifke ilçesinde ikamet eden bir grup vatandaş, doların yükselişinin durdurulması için ‘dolar duası’na çıktı.

Mersin’in Silifke ilçesinde ikamet eden bir grup vatandaş, doların yükselişinin durdurulması için ‘dolar duası’na çıktı.


Son günlerde dolar artışı nedeniyle Silifke’nin Çamlıbel köyünde ikamet eden bir grup vatandaş köy meydanında ‘dolar duası’na çıkarak doların yükselişinin durdurulması için dua ettiler.


Vatandaşlar önce Çamlıbel Camii’ne gelerek namaz kılıp dua etti. Daha sonra vatandaşlar camiden çıkarak köy meydanına geldi. Köy meydanında ellerini açan vatandaşlar doların düşmesi için dua ettiler.


Türkiye Cumhuriyeti Devletinin refaha kavuşması için vatandaş olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, “Çamlıbel köyündeyiz. Silifkeliler olarak cami cemaati ile birlikte normalde yağmur duasına çıkardık. Ama bugün doların düşmesi için dolar duasına çıktık. İnşallah bu ekonomik savaşta Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatanıyla milleti ile kazanacaktır. Bu durum artık istiklal savaşı olmuştur. Yer gök dua üzerinedir. Burada tevekkülümüzü de yapacağız. Vatandaşlar olarak üzerimize düşen görev dolarımızı ve altınımızı bozdurup Türkiye Cumhuriyeti hükümetimizle devletimizle milletimizle birlikte hareket edeceğiz. Dış mihraklar bu birliktelikten zarar görecektir. İnşallah bu duamızla birlikte Yüce Yaradan’ın izni ile ülkemiz refaha kavuşacaktır” dedi.


Bu zorlu süreçte hükümetin ve devletin yanında olduklarını belirten Çamlıbel Sulama ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ali Özcan ise, “Çamlıbel Mahallemizde camide namazımızı kıldık, duamızı yaptık. Normalde yağmur duası yapıyorduk. Ama dolar duasına çıkıp duamızı yaptık. Vatanımızın, hükümetimizin, devletimizin yanındayız. Doların düşmesini istiyoruz ve dış güçlerden Türkiye’mizin korunması için hükümetimizin yanındayız” dedi.


“Doların adı batsın” diyen Ünzile Şahin ise, “Doları istemiyoruz, ekonomimiz bozuk. Dolar istemiyoruz. Dolar düşsün biz Türk Lirası istiyoruz” diye konuştu.


Ekonomik saldırılar üzerine dolar duasına çıktıklarını ifade eden Mehmet Ali Gül de şunları söyledi:


“İnşallah en kısa zamanda ülkemiz milletimiz devletimiz adına doların düşmesini, ekonomik savaşın bitmesi ve ülkemizin refaha çıkması için ekonominin düzelmesi için doların iç ve dış güçlere inat Türk Lirası’nın değer kazanmasını istiyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.