EKONOMİ - 18 Aralık 2017 Pazartesi 15:12

Tekstil ve hazır giyim ihracatçıları yeni pazarlar için kolları sıvadı

A
A
A
Tekstil ve hazır giyim ihracatçıları yeni pazarlar için kolları sıvadı

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) bir ilke imza atarak, yeni pazarlar bulmak ve mevcut pazarlardaki payı artırabilmek amacıyla “Akdeniz Tekstil ve Hazır Giyim Pazara Erişim URGE Projesi”ni başlattı.

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) bir ilke imza atarak, yeni pazarlar bulmak ve mevcut pazarlardaki payı artırabilmek amacıyla “Akdeniz Tekstil ve Hazır Giyim Pazara Erişim URGE Projesi”ni başlattı.


Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, tekstil ve hazır giyim sektörü, 2017 yılının 11 ayında gerçekleştirdiği 1,1 milyar dolar ihracat ile oluşturduğu katma değere bir yenisini daha eklemek için kolları sıvadı. ATHİB ve AHKİB, tekstil ve hazır giyim ihracatçılarını Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi (UR-GE) Tebliği ile ortak pazarlar arayacak. Bu çerçevede, yeni ihracat pazarları bulmak ve var olan pazarlardaki payı artırabilmek amacıyla Akdeniz Tekstil ve Hazır Giyim Pazara Erişim URGE Projesi başlatıldı.


Proje kapsamındaki firmalara yüzde 75 devlet desteği verilecek


UR-GE Projesi kapsamında bölgemizdeki tekstil ve konfeksiyon firmalarının yeni pazarlara girmesi, mevcut pazarlarda büyük zincirlere ulaşması, yurt dışı pazarlarında etkinliğinin arttırılması ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilebilmesi amacıyla başlatılan proje ile firmalar her bir organizasyon maliyetinin yüzde 75’i oranında devlet desteğinden prefinansman olarak faydalanma imkanı yakalayacak. Proje AKİB Genel Sekreterliği tarafından yürütülecek ve 22 Aralık 2017 tarihine kadar proje ön başvuruları alınmaya devam edilecek.


“Tekstil ve hazır giyim sektörleri birbirlerini besleyerek büyüyecek”


Proje ile ilgili bilgi veren ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye ve bölge istihdamında en büyük paya sahip olan bu iki sektörün AKİB çatısı altında beraber pazar arayacak olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin birbirlerini besleyerek büyüyeceğini ve daha fazla üreteceğini ifade eden Kıvanç, ayrıca bu projenin örnek bir proje olarak gösterileceğini vurguladı.


“Bu proje ile daha fazla firmaya ulaşabileceğiz”


AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur ise tekstil ve hazır giyim firmalarının özellikle Avrupa pazarındaki yerini sağlamlaştırabilmek ve yeni pazarlara erişebilmek adına bu projenin önemli bir fırsat olacağının altını çizdi. Uğur, AKİB’in bölgedeki firmalara sunduğu Tasarım Desteği hakkındaki bilgilendirmelerin yanında bu proje ile daha fazla firmaya ulaşabileceklerini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.