YEREL HABERLER - 29 Mart 2017 Çarşamba 16:57

3. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı açılışında konuşan Vali Amir Çiçek:

A
A
A
3. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı açılışında konuşan Vali Amir Çiçek:

Muğla Valiliği’nin öncülüğünde Muğla İş Kurumu Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3’ncü İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Şehitleri solunanda ve fuayesinde açıldı.

Muğla Valiliği’nin öncülüğünde Muğla İş Kurumu Müdürlüğü tarafından düzenlenen 3’ncü İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Şehitleri solunanda ve fuayesinde açıldı. Açılışa Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Menteşe, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Marmaris, Yatağan, Kavaklıdere ve Ula Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, kurum müdürleri, toplum yararına program kapsamında çalışanlar, lise ve üniversite öğrencileri, mesleki eğittim kapsamındaki kursiyerler, işveren temsilcileri ve iş arayanlar katıldı.


Fuarın açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı ile işverenle işçiyi bir araya getirdiklerini söyledi. Devletin insanlara yönelik ve insan odaklı hizmetlerin en önemlilerinden birinin istihdam sağlamak olduğunu belirten Vali Çiçek, “Muğla’da amacımız istihdam alanlarını gün geçtikçe büyütmek ve işsizlik oranını en alt seviyelere çekmek” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘Milli İstihdam Seferberliği’nin istihdamın artışında etkili olduğunu aktaran Vali Çiçek, “Cumhurbaşkanımız Milli İstihdam Seferberliğini başlattığında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğümüz ile eksiklerimizi tespit ederek, yapılması gerekenler konusunda çalışmalarımıza başladık. İşverenlerimizle bir araya gelerek projenin kendilerine kazandıracaklarını anlatarak istihdam seferberliğini duyurmaya çalıştık. En kısa sürede bu çalışmalarımızın sonuçlarını aldık. İki aydan az bir sürede 10 bine yakın vatandaşımız bu projeden faydalanarak iş sahibi oldular. Muğla’da hedefimiz 30 bin. Ben inanıyorum ki yılsonuna kadar 50 bini de geçeceğiz. Ticaret odalarımızla, işverenlerimizle ve kamu kurumlarımızla ortak akıl ve kolektif hareketle çalışmalar yürüttük. Yeni Türkiye hedeflerine durmadan ilerlemenin yolu çalışmaktan, istihdamdan ve ekonomiden geçer” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu Müsteşar Yardımcısı Osman Arıkan Nacar ise, “Çalışma Bakanlığı olarak ocak ayında bir istihdam seferberliği olarak tüm Türkiye de başlattık. 81 ilde 35 bin ziyaret yapıldı. Şu an ikinci turda tekrar 81 ilimizi gezip istihdamın önünde engel olan istihdamı arttıracak politikalar geliştirmek üzere bire bir muhatapların kendisiyle işverenlerle çalışanlarla emeklilerle dezavantaj guruplarla yöneticilerle bir araya gelip istihdamın önünü açacak politikalar geliştiriyoruz.


Bugün Türkiye’de doğduktan sonra beklenen yaşam ömrü artık 78 yıla çıktı. Her yıl 1 milyon 300 bin doğum olaraktan nüfusu her geçen gün gençleşen o yüzden de gençlere de politikalarda özellikle istihdamda proaktif davranması gereken önemli ülkelerden bir tanesidir. En son açıklanan TUİK rakamında % 12,7 işsizlik rakamlarımız var. Ama bugün tarihin en büyük istihdam seferberliğinin ruhuyla sadece verilen 773 lira ile değil, sadece Çalışma Bakanlığı olarak değil tüm devlet olarak ortaya konan iade ile bu rakamlar yavaş yavaş aşağıya düşüyor düşmeye devam ediyor. Ve bu yılın sonunda da %9’lara kadar da düşeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye’de işsizlik var diyoruz ama bugün İş-Kur’da Türkiye genelinde 150 bin boş iş pozisyonu var. Sadece Muğla’da 18 bin boş iş pozisyonu olup, bugün bu salonda çalışmak isteyen herkesin yarın eğer çalışmak istiyorum diyorsa iş bulabileceği bir ortam var” dedi.


Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli yaptığı konuşmada ekonomik kalkınmada ve sosyal refahın artmasında üretim ve istihdamın etkili olduğu belirtti.


Konuşmaların ardından istihdam sağlayan işletmeler ve mesleki eğitim programına katılanlara Vali Amir Çiçek ve protokol üyeleri tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi. Ardından Vali Çiçek, protokol üyeleri ile birlikte işçi istihdam etmek isteyen özel sektör temsilcilerinin stantlarını gezdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.