GENEL - 24 Ocak 2018 Çarşamba 13:51

Arıcılar peteklerini korumak için çare bekliyor

A
A
A
Arıcılar peteklerini korumak için çare bekliyor

Başarılı arıcıların ödüllendirildiği ve arıcıların sorunlarının konuşulduğu toplantıya katılan Milaslı arıcılar, petekleri soğuk ortamda muhafaza edemedikleri için büyük zarara uğradıklarını belirterek; petekleri korumak için soğuk hava deposu ya da şoklama tesisi ihtiyaçlarının karşılanmasını istediler.

Başarılı arıcıların ödüllendirildiği ve arıcıların sorunlarının konuşulduğu toplantıya katılan Milaslı arıcılar, petekleri soğuk ortamda muhafaza edemedikleri için büyük zarara uğradıklarını belirterek; petekleri korumak için soğuk hava deposu ya da şoklama tesisi ihtiyaçlarının karşılanmasını istediler.


Milas Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde açılan Arıcılık Kursu, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Yusuf Demirezen öğreticiliğinde tamamlandı. 70 saatlik eğitimde; arıcılıkta kullanılan modern yöntemleri, arı sağlığı, kış bakımı, arı beslenmesi ve arı hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgilendirilen kursiyerler, kurs sonunda sınava girerek belge almaya hak kazandı. Bakanlığın çeşitli desteklemelerinde gerekli olan belgeyi almanın sevincini yaşayan arıcılar için MİTSO başkanlığında toplantı düzenlendi.


Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda Milaslı arıcıların sorunları üzerine fikir alışverişi yapılırken; kursu dereceyle tamamlayan Yusuf Önen, Sadık Korkmaz ve Aşkın Semerci’ye kovan hediye edildi.



Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas’ta 160 bin adet arı kovanı sayısı bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “Muğla genelinde Milas arıcılık faaliyetinin yoğun olarak yapıldığı ilçelerden birisidir. İlçemizde 94 mahallede 713 arı işletmesi ve 160 bin kovan var. Konaklayıcı arıcı sayısı ise bin 844, konaklayan kovan sayısı ise 370 binlere varmaktadır. Dönemine göre Adana, Aydın, Ordu, Mersin, Afyon, Konya ve Niğde’den gelen arıcılar Milas’ı seçmektedir. 15 bin hektar Basralı alanın yer aldığı Milas, bu veriler göz önüne alındığında ciddi bir kapasiteye sahip olduğunu ispatlamaktadır.”



Katma değeri yüksek ballar üretilerek bal fiyatlarının hem üretici hem de tüketiciyi koruyan bir politikayla düzenlenmesi gerektiğini belirten Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın ise coğrafi işaret konusunda MAYBİR ve Marmaris Ticaret Odası arasında uzlaşma sağlandığını ve Muğla olarak coğrafi işaretin alınacağını müjdeledi.


Milas’ın ürünlerinden zeytin ve zeytinyağı için ciddi atılımları gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden MİTSO Başkanı Reşit Özer, balın da ilçenin en başat ürünlerinden biri olduğunu belirterek, “Milas’ta Sakarkaya’da üretilen kırmızı balımız bugün büyük market raflarında yerini almaya başladı. MİTSO olarak ilçemizin değerlerinden olan balımızın tanıtımı, pazarlanması için gereken yatırımları yapmaya hazırız. Arıcılarımızın sorunlarının çözülmesi için de adım atacağız.” dedi.


Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ise bal sektöründe ciddi gelişmelerin yaşandığını belirterek, kaliteli bal üretimi yapmanın ve pazarlamanın önemine vurgu yaptı.



Toplantıda söz alarak sorunlarını dile getiren Milaslı arıcılar, kovanlarda kullandıkları peteklerin soğuk ortamda muhafaza edilmediği takdirde büyük zarara uğradıklarını belirterek; “Başka şehirlere misafir arıcı olarak gittiğimizde peteklerimizi korumak için o şehrin soğuk hava depolarını kullanıyoruz. Ancak ilçemizde böyle bir imkân olmaması bizi gerçekten zarara uğratıyor. Koruyamadığımız peteklerden verim alamıyoruz. Bu nedenle peteklerimiz korumak için bir soğuk hava deposuna yada şoklama işlemi yapabileceğimiz bir tesise ihtiyacımız var.” diyerek çözüm istediler.


Toplantı arıcıların sorunlarının not edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Depremzede vatandaşlar TOKİ konutlarına taşındılar HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’ın Payas ilçesinde yapımı tamamlanan TOKİ konutlarına taşınan afetzede Abik ailesi, yeni yuvalarında yaşamanın heyecanını hissediyorlar. Asrın felaketinde Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmiş, on binlerce konut yerle bir olmuştu. Deprem sonrası bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmalara kısa sürede başlanmıştı. TOKİ tarafından yapımına geçtiğimiz yıl depremin hemen ardından başlanan afet konutları, hak sahiplerine teslim edilmeye başlanmıştı. Payas ilçesinde çevre düzenlemeleri tamamlanan konutlarda vatandaşlar yaşamaya başladı. Afet konutlarının ilk sakinlerinden olan Abik ailesi, yeni evlerinin heyecanını yaşıyorlar. Depremzede Hatice Abik, "Yeni evime yerleşerek ilk gün kurban kestim ve ailemi ağırladım. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun" dedi. "Allah’a çok şükür hamdolsun yapanlardan, emeği geçenlerden" 83 yaşındaki Mustafa Abik, yeni yuvasında emeği olanlara teşekkürlerini dile getirerek, "Allah o günleri göstermesin gerçekten çok büyük bir felaket oldu. Evlerimiz böyle gitti geldi. Merdivenin bütün şeyleri yere düştü. Kontrole gelip ağır hasarlı bu binanın yıkılması lazım sonra geldiler yıktılar. Allah’a çok şükür hamdolsun yapanlardan emeği geçenlerden. Devletimizden Allah razı olsun gerçekten. Büyük bir mükafat bu bizim için Allah razı olsun" dedi. "Yerleşince hemen gittim bayramın birinci günü, kurban aldım geldim kestirdim" Evine bayramın birinci günü yerleştiğini ve ardından kurban kestiğini dile getiren 70 yaşındaki Hatice Abik, "Gece sahura kalktık, oturduk ancak bir gürültüyle mübarek geldi. Kapıya zor kalkıp gittim, kapıdan tutundum. Kapıdan tutundum böyle elimi vura vura elim kırılmış başka yerde bitmiş, sabahtan kalktım elim böyle şişmiş. Takside kaldık 2-3 gece, takside kaldık sonra oğlan geldi bizi Ankara’dan aldı gitti. Ankara’ya götürdü, 1 ay orada kaldık. Hamdolsun Allah’a binlerce şükürler olsun yüce Mevla’ma. Devletimizden, milletimizden ya Rabbim yapanlardan Allah razı olsun. Yerleşince hemen gittim bayramın birinci günü, kurban aldım geldim kestirdim. Yemek yaptım çoluğu çocuk hepsini çağırdım, bayramın 1. günü hepsine burada yedirdim. Belki 50 kişi erkek, 25 kişi de kadın vardı. Memnun oldum Allah razı olsun oğlum, yapanlardan, edenlerden, emeğe geçenlerden Allah razı olsun hepsinden de” ifadelerini kullandı.
İstanbul Taksim’de test sürüşüne çıkan akülü nostaljik tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi Taksim ve İstiklal Caddesi’nin simgelerinden biri olan tramvayın yerine yapılan akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Vatandaşlar akülü tramvaya yoğun ilgi gösterdi. Beyoğlu’nda 1990 yılından beri Taksim - Tünel arasında hizmet veren nostaljik tramvaylar yerine kullanılacak akülü nostaljik tramvay test sürüşüne çıktı. Sabah saatlerinde başlayan test sürüşü sefer saati bitene kadar devam etti. Yeni akülü tramvayın, elektrik telleriyle teması bulunan eski tramvayların yerini alacağı öğrenildi. Akülü nostaljik tramvay test sürüşünde vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Yenilenen nostaljik tramvayın ilk yolcularından olan Hayri Taş, “Güzel olmuş, eskisi güzeldi ama bu daha güzel, orijinal olmuş. Etrafı kapalı olmuş, gerçekten güzel. Değişime uymak zorundayız, değişiklik her zaman iyidir. Gerçekten çok güzel olmuş, Beyoğlu’na yakışmış” dedi. Akülü nostaljik tramvayı beğenmediğini belirten Mahmut Genç, “Nostaljik tramvayı birçok sefer kullandım. Bu şekilde akülüye geçmesi belki eski formundan birazcık değişiklik, inovatif olmuş olabilir. Ama bazı şeylerin orijinal formunda kalması gerekiyor. Çevreci falan ama üstten o tellerin gidiyor olmasını takip etmek de garip bir heyecan katıyordu. Biraz da böyle binelim bakalım nasıl olacak. Trenin yeni formunda ön tarafta insanların ayaklarını koyup asılabilecekleri yerleri kaldırmışlar. Keza kapıların oradaki merdivenleri de kapatmışlar. Bu bence hoş bir şey değil. Çünkü bu birazcık aslında bu tramvayın kültürüne ait olan bir şeydi. Ben defalarca kez burada sallanarak Şişhane’ye inmişimdir, Şişhane’den Taksim tarafına çıkmışlığım var. Aslında akbil kullanan birisiyim ama bunun keyfi bambaşka oluyordu. Bunu kaldırıyor olmaları bence tamamıyla kültürü yok etti. Çünkü insanlar burada sadece tramvayın fotoğrafını çekmiyorlardı, buraya asılan insanların da fotoğraflarını çekiyordu. Bu belki birazcık tehlikeli tarafları kesinlikle var bunun ama bazı şeyler simgeseldir. Bu simgesel şeylere dokunmak birazcık orijinalliği yine bozan şeylerden birisi. Ben bunu kesinlikle hiç beğenmedim, hiç hoşlanmadım buraya insanların tutunabilecekleri yerlerin yapılmasını yeniden istiyorum” diye konuştu.
Erzurum Tortum ekşi pestili artık coğrafi işaretli Ülkemizde coğrafi işaretli ürün çeşitliliğinde Gaziantep ve Konya’dan sonra en çok ürüne sahip olan Erzurum’da Tortum ekşi pestili de TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Tortum Belediyesi tarafından 2022 yılında mahreç işareti almak için TÜRKPANET kurumuna başvurusu yapılan Tortum ekşi pestili, Erzurum’un 55’inci coğrafi işaretli ürünü oldu. Erzurum’un Tortum ilçesine ait kızılcıklar özenle seçilerek marmelat haline getiriliyor. Daha sonra bu marmelat pestil şeklinde serilerek kurutuluyor ve ekşi kızılcık pestili elde ediliyor. Geleneksel üretim şekli bozulmadan üretilen ve tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor. Tortum ekşi pestilinde şeker ve renklendirici bulunmuyor. Sadece su ve kızılcık kullanılıyor Tortum ekşi pestili, doğal olarak yetişen kızılcık meyvesi ve içme suyu kullanılarak Tortum ilçesinde üretiliyor. Tadı ekşi, rengi parlak kırmızı olan Tortum ekşi pestili endüstriyel ve geleneksel olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Tortum ekşi pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta, un, şeker, fındık veya ceviz kullanılmıyor. Şeker ilavesi yapılmadığı için de kızılcık meyvesinin verdiği ekşi tada sahip olup coğrafi sınırda “ekşi pestili” olarak adlandırılıyor. Tortum ekşi pestilinin geçmişi eskiye dayanıyor. Tortum ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip ve ilave bileşen içermeyen, sadece kızılcık meyvesi kullanılarak üretilmesi coğrafi sınıra özgü olmasını sağlıyor.