ÇEVRE - 18 Haziran 2018 Pazartesi 16:11

Bir yılda 150 ton atık ekonomiye kazandırıldı

A
A
A
Bir yılda 150 ton atık ekonomiye kazandırıldı

Muğla’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ eğitim semineri düzenlendi.

Muğla’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ eğitim semineri düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Sıfır atık, Geleceğe Değer Kattık’ semineri geniş bir katılım ile yapıldı. Seminere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, kamu kurum müdürleri ile özel sektör temsilcileri katıldı.


Seminerin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, “Ülkemizde katı atık düzenli depolama tesisleri ilgili çalışmalar kapsamında bugün 87 katı atık depolama düzenleme sahası ile Bin 134 belediyede 54,7 milyon vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Bu tesisler ile katı atık düzenli depolama hizmetinden faydalanan nüfusumuzun oranı yüzde 74,3’e ulaşmıştır. Hızlı bir şekilde de arttırıyoruz. 2023’e kadar çöpü düzenli depolanmayan yerleşim yeri kalmayacaktır. Şu an için 39 adet depolama sahasında toplam üretilen elektrik miktarı yıllık yaklaşık 194 MW’tır. Yani oluşan atığı da elektrik enerjisine çeviriyoruz. Ülkemizde 2057 geri kazınım tesisi ile atıklarımızı ekonomiye geri kazandırıyor, çevremizi ve doğal kaynaklarımızı koruyoruz. 2017 yılındaki ülke genelindeki atık çalışmaları çerçevesinde 2,5 milyon ton ambalaj atığı, 718 ton atık pil, 66 bin 400 ton atık akümülatör, 55 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 184 bin ton ömrünü tamamlamış plastik, 28 bin ton bitkisel atık yağ, 83 bin ton atık yağ, 14 bin 645 adet ömrünü tamamlamış araç toplanarak geri kazanılmıştır. Bakanlığımızca yapılan çalışmalar çerçevesinde atık sektöründe 60 bin kişilik istihdam ve ekonomimize yaklaşık 3,5 milyon Türk lirası katkı sağlanmaktadır. 2023 yılında 100 bin kişiye istihdam ve ekonomimize yaklaşık 12 milyon Türk lirası da katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar sürerken, bir yandan çevreyi korurken, diğer yandan ekonomik ve sosyal gelişmeyi arttırmayı da dikkate alıyoruz. Bakanlık olarak sıfır atık uygulamalarının geliştirilmesi ve genişletilmesi noktasında tüm gayretimizi sarf ediyoruz. Uygulama kapsamında, plastik, cam, kâğıt, metal, pil, kızartma yağı, elektrikli ve elektronik eşya, florasan lamba gibi oluşan atık ve tüm atıklar gibi 25 farklı kategoride kaynağında ayrıştırılarak toplanmakta ve geri kazanıma gönderilmektedir. Uygulamanın başladığı günden bu güne dek, yaklaşık bir yıllık süreç içerisinde gerçekleştirilen çalışma konusunda 101 ton kâğıt karton atığı, 28 ton plastik, 5,8 ton cam atık, 5 ton metal atık, 780 litre motor yağı, 2 bin 110 litre bitkisel atık yağı, 5,2 ton organik olmak üzere yaklaşık 150 ton değerlendirilebilir atık kaynağından ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu uygulamanın sadece alışkanlıkların değiştirilmesi ile Bin 717 ağacın kesilmesi önlenmiş, 20 ton sera gazı salımı azaltılmış, 455 varil petrolün ve 14 ton cevherin kullanımı engellenmiş, 2 ton kompost, 780 litre madeni yağ ve 2 bin 110 litre biyodizel elde edilmiştir” dedi.


Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, 25 yıllık devlet memurluğu süresi içinde birçok projeye şahit olduğunu belirterek, ‘Sıfır Atık Projesi’nin Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden birisi olduğunu belirtti. Çavuş, “Bugüne kadar Cumhuriyet dönemi hükümetlerimizin hepsi yollar, otoyollar, havaalanları bilim teknolojide geliştik, her gün muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak için gayret gösteriyoruz. Bu gayretlerimizden birisi de sıfır atık projesi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu projeyi başarı ile gerçekleştirirsek, tabiat üzerinde, atmosferimizde, suyumuzda, toprağımızda baskıyı azaltacağız. Bu alanlardaki yaşam alanlarını çoğaltacağız. Muğla’da bu projenin yürütücüsü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sıfır atık projesine Muğla’da birçok kamu kurumu geçti. Bunlardan birisi de Muğla Valiliği. Sıfır atık projesi ile birlikte yaşadığımız canlılara karşı sorumluluklarımızı biraz daha fazlasıyla yerine getirirken, özellikle okullarımızda gençlerimize sıfır atık projesini bir kültür olarak vermek, bir davranış biçimi olarak benimsetmek en büyük idealimiz ve inşallah bunu gerçekleştiririz” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır, dünyada ve Türkiye’de sıfır atık yönetimi ve sıfır atık projesine yönelik detaylı bilgiler verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
Tokat Bakan Yardımcısının basın açıklaması sırasında deprem oldu İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde basın açıklaması yaparken deprem meydana geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu, depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde incelemelerde bulundu. Karaloğlu 4 ilçe 37 köyde 385 konut, 87 ahır, 11 cami ve 1 fırında hasar meydana geldiğini belirterek, “Sulusaray merkezli 5 deprem meydana geldi şu ana kadar, 41 de artçı oldu. Ben Tokat ve Yozgat’taki tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim beterinden korusun, muhafaza etsin. En büyük tesellimiz şu ana kadar herhangi bir yaralımız ve can kaybımız yok. Arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda sahada köylerin tamamı tarandı. Tokat’ta 3 ilçe, Yozgat’ta 3 ilçede olmak üzere depremden etkilenen tüm köylerimiz şu anda taranmış durumda. Tokat’ta şu ana kadar 112 acil çağrı merkezimize 576, Yozgat’ta 250 deprem kaynaklı vatandaş ihbarı var. Ön incelemeler sonucunda Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta ve 84 ahırda, 7 cami ve 1 fırında hasarlar var, bunlar yıkık değil hasarlı. Yozgat ilinde 1 ilçede 7 köyde 94 konutta, 4 cami ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var” dedi. “Hasarlı evlere girmeyin” Hasarlı evlere girilmemesi çağrısında bulunan Karaloğlu, "Evinde hasar olan, çatlağı olan hiçbir vatandaşımız evini kullanmasın. Biz onları alıp misafir etmeye hazırız. Yurtlar hazır hale getirildi. Vatandaşımıza çağrı yapıldı. Şu ana kadar 30 vatandaşımız yurtlarda kalmak için müracaatta bulundu. Sayın valimizin verdiği bilgiye göre şu anda bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarında bir hasarımız yok. Okullarımızda, kamu hizmet binalarında herhangi bir hasarımız yok, inşallah binalarımızda kamu hizmeti vermeye de devam edeceğiz. Kumanyalar hazırlandı şu anda dağıtılıyor. Yine Tokat’ta üç ilçemizde sıcak yemek çıkartmak üzere aş evlerimiz oluşturuluyor. İnşallah vatandaşımıza sıcak yemek imkanımızda sunulacak. Şu anda bölgede ulaşımda, alt yapıda, elektrik ve haberleşmede herhangi bir sorunumuz yok. Yollarımız açık, enerjisi olmayan ve haberleşme imkanı olmayan köyümüz yok. Tedbir olarak Tokat’ta bir gün eğitime ara verdik. Yozgat ilimizde ise Çekerek, Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde yine eğitime bir gün ara vermiş olduk” dedi. “750 Personel 150 araç bölgede” Karaloğlu, 150 araç ve 750 personelin bölgede görev aldığını ifade ederek, “Diyarbakır’dan Van’a kadar birçok ilimizden arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşmış durumda. Yerel ekipler de bölgeye ulaştı. Şu anda bölgede 750 personelimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere bekliyor. 150 yardım aracı da bölgeye ulaşmış durumda” şeklinde konuştu. “Dezenformasyon uyarısı” Karaloğlu açıklamasında dezenformasyon uyarısında bulunarak şunları söyledi: “Sosyal medyada maalesef yine dezenformasyonlar var. Vatandaşımıza çağrımız AFAD tarafından açıklanmayan hiçbir bilgiye itibar etmemeleridir. Biz vatandaşlarımızı AFAD üzerinden çok hızlı bir şekilde bilgilendiriyoruz. Vatandaşımızın tereddüdü olmasın.” Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı, açıklama yaptığı sırada deprem meydana geldi. Karaloğlu, "Şu anda artçı sarsıntıyı hep birlikte yaşadık. Rabbim hepimizi, ülkemizi korusun" dedi.