GENEL - 12 Ekim 2017 Perşembe 19:12

DSİ Muğla Şube Müdürü’nden Milas Ziraat Odası’na ziyaret

A
A
A
DSİ Muğla Şube Müdürü’nden Milas Ziraat Odası’na ziyaret

DSİ Muğla Şube Müdürü Mehmet İskender, beraberinde teknik ekibinden Hasan Yavuz ve Fatih Çetinkaya ile birlikte Milas Ziraat Odası Başkanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi.

DSİ Muğla Şube Müdürü Mehmet İskender, beraberinde teknik ekibinden Hasan Yavuz ve Fatih Çetinkaya ile birlikte Milas Ziraat Odası Başkanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Oda Başkanı İsmail Atıcı ile görüşen Şube Müdürü İskender, DSİ’nin Milas’ta birçok yatırıma imza attığını ve yeni yapılacak barajlarla ilgili çalışmaların hızlandırıldığını söyledi.


Gerçekleşen ziyarette Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, özellikle Milaslı çiftçinin tarımsal sulamadaki sorunlarını ve başta Dörttepe Mahallesi olmak üzere Milas Ovası’nın daha birçok yerinde yeraltı kaynak sularındaki tuzlanmanın arttığını belirterek; “Çiftçimizin geleceği açısından bu sorunların ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Son yıllarda artan kuraklığa dikkat çeken ve buna bağlı olarak elde edilen ürünlerdeki verim düşüklüğünü dile getiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı; “Önümüzdeki yıllarda Milaslı çiftçilerimizin tarımsal sulamadaki sıkıntılarının ivedilikle çözülmesi için sulama projelerinin hızlandırılması konusu son derece önemli. Bu konuda atılan adımlar var ancak yeterli değil. Son yıllarda artan kuraklıkla birlikte tarımdan elde ettiğimiz ürün hem kalitesiz, hem de verim düşüklüğü nedeniyle düşük fiyatlara satılmaktadır. Bu da çiftçimizin yüksek maliyetle yetiştirdiği üründen para kazanamaması, dolayısıyla da tarımsal faaliyetlerden uzaklaşması demektir.


Öte yandan Milas Ovası’nın büyük bölümünde yeraltı kaynak sularımızdaki tuzlanma oranının artması da Milas tarımını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda sizlerden çözüm üretmenizi ve Milaslı çiftçiye rahat bir nefes almalarını sağlamanızı bekliyoruz” dedi.


DSİ Muğla Şube Müdürü Mehmet İskender ise DSİ olarak Milas’a birçok yatırımın yapıldığını, bundan sonra yatırımların süreceğini belirterek; “İlettiğiniz sorunların çözümü konusunda en kısa zamanda gereken çalışmaları tamamlayacağız ve Milaslı çiftçimizi rahatlatacağız” dedi.


Gerçekleşen ziyarette özellikle Milas’ın tarımsal faaliyetleri, son yıllarda yetiştirilmeye başlanan farklı ürünler ve genel manadaki tarımsal sorunlar konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.