GENEL - 21 Kasım 2018 Çarşamba 15:30

Dünya Balıkçılık Günü’nde 4 bin balık dağıtıldı

A
A
A
Dünya Balıkçılık Günü’nde 4 bin balık dağıtıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve SKS Daire Başkanlığı işbirliğinde ‘Dünya Balıkçılık Günü’ kapsamında Mavi Çatı salonunda ızgarada pişirilmiş balık dağıtımı yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve SKS Daire Başkanlığı işbirliğinde ‘Dünya Balıkçılık Günü’ kapsamında Mavi Çatı salonunda ızgarada pişirilmiş balık dağıtımı yapıldı. Etkinliğe Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.


Balık tüketimi farkındalığını arttırmak amacıyla ilk defa düzenlenen etkinlikte 4 bin adet 3 çeşit balık temizlenerek ızgaralarda pişirildi. Pişirilen balıklar ekmek arası yapılarak helva ile birlikte ücretsiz dağıtımı yapıldı. 4 bin balık bir saat içinde tüketilirken, öğrenciler balık ekmek için uzun kuyruklar oluşturdu.


Balık ekmek etkinliği hakkında görüşlerini açıklayan akademisyen ve öğrenciler “Bugün Dünya Balıkçılık Günü. Üniversitemiz tarafından yapılan etkinlik çok anlamlı. Özellikle de Muğla için çok güzel bir program. Biz burada ailemiz ile birlikte katıldık. Ailem ile birlikte balık tüketmek için buraya geldim. Balık tüketmeyi seviyoruz. Genellikle haftada bir iki defa tüketmeye çalışıyoruz çocuğumuz ile birlikte” derken, Ganalı bir üniversite öğrencisi de, “Deniz balıkları çeşit çeşit güzel oluyor yani. Çocukluktan beri balık yiyorum. Balık ne kadar çok yiyorsan, zihin o kadar çok açılır. Ben balık yemeyi seviyorum” dedi.


Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal ise, “Muğla’nın 100 bin ton dolayında bir kültür balıkçılığı üretimi var. Bunun 609 bin tonu ihraç ediliyor. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Avrupa, Rusya ve tüm dünya ülkelerine ihracat yapıyoruz, bugüne kadar ihraç ettiğimiz balıklardan hiçbir olumsuz tepki almadık. Rahatlıkla ihraç ettiğimiz ve sağlıklı bir şekilde insanların tüketimine sunduğumuz bir ürün. Türkiye’de 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sektör sayısı 20 civarında. Balıkçılığın 2013 hedefiydi bu. Ama 2018 yılında bu 12 milyar dolar hedefimizi gerçekleştirdik” dedi.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek de denize en uzun kıyısı olan ilin Muğla olduğunu belirterek, “Kara ile deniz arasındaki ilişkiyi baktığımız zaman ciddi imkanlara sahip bir bölgedeyiz. Dolayısı ile bu bölge balıkçılık açısından da çok önemli. Bu bölgede özellikle çipura ve levrek çok tüketiliyor. Öncelikli olarak balık çeşitliliğini arttırmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş ise, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Dünya Balıkçılık Günü’nü Su Ürünleri Fakültesi adına ilk defa düzenlemiş olduk. Genç nesillerin daha kaliteli bir besin ve daha kaliteli bir yaklaşım açısından ülkemizde bunun varlığını hissettirmek amaçlı bunu düzenlemiş olduk. Maalesef ülkemizde üç tarafı denizler ile çevrili olmasına rağmen kişi başına düşen balık tüketimi yeterli dereceye ulaşmamış. 6 kilogram balık tüketimi mevcut Türkiye’de. Bu dünya ortalaması 25 kilogram, Avrupa ortalaması 16 kilogram, Japonya’da kişi başına balık tüketimi 90 kilogram. Dolayısıyla biz bu amaçla hem sağlıklı ürünler, sağlıklı nesiller noktasında haftada iki gün balık tüketilmesi noktasında bilinçlenmesi amacı ile kaliteli bir besindir, gerekli ihtiyaç duyulan bir besin ürünüdür. Ülkemizde de bu yeterince üretilmektedir. Bu üretimlerin de sağlıklı bir şekilde tüketime yönelmesi açısından Su Ürünleri Fakültesinin de algılaması noktasında önem arz etmektedir. Dünyamızın da dörtte üçü denizler ile çevrili. Fakat dünya okyanusları insanlık adına kullanılan balıkçılığın oranı yüzde 2 oranında kalmış. Dolayısıyla nüfusumuz 2050 yılında düşünüldüğünde 10 milyarı geçeceği tahmin ediliyor. Bu noktada da yüzde 70 oranında gıda ihtiyacı söz konusu. Bu talebin, bu tarzın talepler noktasında yerine getirilmesi lazım. Okyanuslarımız insanlık nüfusu açısından yeterli noktada ürün verememektedir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.