YEREL HABERLER - 16 Şubat 2017 Perşembe 17:32

II. Slow Cheese Peynir Festivali Anadolu peynir hazinesine ışık tutacak

A
A
A
II. Slow Cheese Peynir Festivali Anadolu peynir hazinesine ışık tutacak

Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu öncülüğünde 2015 yılından beri her iki senede bir düzenlenen Slow Cheese Peynir Festivali, bu yıl 2-5 Mart 2017 de Muğla, Milas ve Bodrum’da gerçekleştirilecek.
Anadolu’nun yerel peynirleri için ilk adımı 2015 yılında atan Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu, bu yıl ikincisi 2-5 Mart 2017 tarihlerinde yapılacak olan Türkiye’nin ilk peynir festivali Slow Cheese Peynir Festivali için geri sayıma başladı.
Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel peynirlerin, yoğurt ve süt ürünlerinin üreticilerinin anlatımı ile tadılacağı ve tartışılacağı festivalde, ulusal ve uluslararası peynircilerin ve hijyen uzmanlarının katılımıyla coğrafi işaret almış ve Slow Food’un Nuh’un Ambarı listesine girerek Presidia olmaya hak kazanmış peynirler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuya yaklaşımı, gerçek gıdaya ulaşımın zorlaştığı günümüz yaşantısında neneden toruna artık aktarılamayan peynir yapımı bilgisi gibi konu başlıkları ele alınacak.
Festival programı kapsamında Milas ve Bodrum’daki Gastronomi ve Otelcilik Meslek Liseleri ile Muğla Üniversitesi’nin Milas Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde çiftçilere özel beyaz peynir üretimi ile öğrencilere peynir yapımı eğitimleri verilecek.
4 Mart Cumartesi günü düzenlenecek panelde belediyelerin, ziraat odalarının, süt birliklerinin ve sponsorların destekleri ile ‘Yerel Peynirlerimizi Nasıl Yaşatırız?’ konusu tartışılacak. Doğal ortamlarında, mağaralarda, toprakta olgunlaştırılan, çiğ ve kaynamış süt ile yapılan desti, tulum, göğermiş gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok peynirin olağanüstü lezzetleri, gerçekleştirilecek tadımlarla katılımcılara ulaştırılacak.
II. Slow Cheese Muğla, Milas, Bodrum Peynir Festivali boyunca peynir yapım teknikleri ve peynirli lezzetlerle zenginleştirilen atölyeler düzenlenecek; birçok yerel lokantada Türkiye’nin farklı illerinden gelen peynirlerin ve süt ürünlerinin kullanıldığı özel peynirli menüler sunulacak.
2-5 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek II. Slow Cheese Muğla, Milas, Bodrum Peynir Festivali peynir üretimi gezisi, atölyeler, panel, sergi, belgesel film gösterimi, kitap imza etkinlikleri ile dört günlük bir ekogastronomi şölenine dönüşerek, olağanüstü lezzetler eşliğinde Anadolu peynirlerine ışık tutacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de seçim güvenliği toplantısı yapıldı Niğde’de 31 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimi öncesi son tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla Seçim Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Cahit Çelik başkanlığında yapılan toplantıda 31 Mart yerel seçimlerinde Niğde genelinde 645 jandarma ve bin 2 polis memuru görevlendirildi. Niğde Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Niğde Valisi Cahit Çelik, Vali Yardımcısı Resul Özdemir, İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Gürol Okyar, İlçe Kaymakamları ve ilgili kurum amirleri katıldı. Yapılan toplantıda, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin Niğde’de güven ve huzur ortamı içerisinde gerçekleştirilmesi amacıyla seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Toplantının açılışında konuşan Vali Cahit Çelik, 31 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin şehir ve ülke için hayırlı olmasını diledi. Vali Cahit Çelik; bugüne kadar il genelinde huzur ve güven ortamını bozacak olayların yaşanmadığını, 31 Mart Pazar günü vatandaşın iradesinin demokratik bir ortamda sandığa yansıması ve seçimlerin huzur ve güven ortamında geçmesi için gereken tüm tedbirin alındığını söyledi. Vali Çelik; "Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları ve genelgeleri çerçevesinde seçim günü sandıkların güvenli bir şekilde okullara ulaştırılması, oy verme işleminin zamanında başlaması, seçim sona erdiğinde sandıkların yine güvenli bir şekilde il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırılması için gerekli planlamalar ve hazırlıklar yapıldı. Vali yardımcımız başkanlığında ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak ve seçimlerin güvenliği için GAMER’de Seçim Güvenliği İl Koordinasyon Merkezi oluşturuldu" dedi. 31 Mart yerel seçimlerinde kent genelinde 645 jandarma ve bin 2 polis ekiplerinin seçim güvenliği için görevlendirildiği bildirildi.