SAĞLIK - 14 Kasım 2017 Salı 17:00

Milas’ta diyabet testine yoğun ilgi

A
A
A
Milas’ta diyabet testine yoğun ilgi

Muğla Büyükşehir Belediyesinin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle il genelinde ve Milas’ta da gerçekleştirdiği kan şeker ölçümü ve diyabet hastalığı ile ilgili bilgilendirme, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesinin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle il genelinde ve Milas’ta da gerçekleştirdiği kan şeker ölçümü ve diyabet hastalığı ile ilgili bilgilendirme, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.


Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığının diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için il genelinde gerçekleştirdiği kan şeker ölçümü ve bilgilendirme hizmeti vatandaşlar tarafından ilgi gördü.


Sağlık ekipleri, Milas Salı Pazarı’nda ve tüm ilçelerde kan şeker ölçümünü gerçekleştirdi. Kan şekeri değerleri normalin üstünde olduğu tespit edilen vatandaşları da ilgili sağlık birimlerine yönlendirmesini yaptı.


Diyabet hastalığının çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden sağlık personelleri, “Şeker (diyabet) hastalığı ciddiye alınması gereken bir sağlık problemidir. Diyabetin nasıl bir hastalık olduğunu anlayabilmek için öncelikle insan vücudunun işlevlerini yerine getirirken gerekli olan enerjiyi nasıl sağlayacağını bilmek gerekir. İnsan vücudunun enerji ihtiyacı yiyeceklerdeki karbonhidrat (şeker), protein ve yağlardan sağlanır. Sindirim sisteminde parçalanarak kan dolaşımına geçen bu besin öğelerinin en önemlisi glikoz adı verilen basit şekerdir. Glikoz başta beyin olmak üzere vücuttaki tüm organların enerji kaynağıdır. Glikozun enerji sağlayabilmesi için kan akımından ayrılarak vücut hücrelerinin içine girmesi gerekmektedir. Glikozun kanı terk ederek hücrelerin içine girmesini pankreas adı verilen organdan salgılanan insülin hormonu sağlamaktadır. Pankreastan insülin hormonunun salgılanmasının azalması veya salgılanan insülinin yeterli etkiyi gösterememesi durumunda kan şekeri yükselerek diyabet ortaya çıkar. Diyabeti sadece kan şekeri yüksekliği olarak düşünmek hastalığı çok basite almak olur. Çünkü diyabet, zamanında teşhis ve düzenli takip tedavi edilmezse birçok organda hastalıklara yol açar” ifadelerini kullandı.


Geçtiğimiz yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekiplerinin; 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği kan şeker testi ölçümüne katılan Milaslı 51 yaşındaki Soner Ertuğrul, açlık kan şekeri ölçümünün ardından ‘şeker hastası’ olduğunu öğrendi. Sağlık ekiplerine, ilk defa kan şekeri ölçümünü yaptırdığını ve değerlerinin yüksek çıkmasının ardından kendisini bir sağlık kuruluşuna sevk ettiklerini ifade eden Ertuğrul, “Geçtiğimiz 2016 yılında, Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri, Diyabet Haftası nedeniyle Milas’ta kan şekeri ölçümü yaptı. Ben de kendi şeker değerimi merak edip, sağlık ekiplerine test yaptırdım. Test sonucunda değerlerim yüksek çıktı. Ekipler, benim bir iç hastalıkları uzmanına görünmemi tavsiye ettiler. Doktora gittiğimde, Diyabet hastası olduğumu öğrendim. Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekiplerine çok teşekkür ederim. Onların sayesinde hastalığımın erkenden farkına vardım. Çok yararlı bir uygulama. Mutlaka vatandaşlarımız kan şekerini ölçtürmeli. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.


Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık Birimi, Diyabet Haftası kapsamında: bugün Ören Mahallesi’nde, yarın Güllük Mahallesi’nde, 17 Kasım Cuma günü Bafa Mahallesi’nde, 21 Kasım Salı günü Selimiye Mahallesi’nde ve 23 Kasım Perşembe günü ise Beçin Mahallesi Karayolu mevkisinde ücretsiz kan şekeri ölçümü yapacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gerçeği görülmez olunca, nesli tükenmekte olan hayvanlar tahnit sergisi ile tanıtıldı Aydın’da bu yıl 11.’si gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda özel firmalar ürünlerini tanıtırken, resmi kurumlar ise halkı bilinçlendirmek ve tabiatın dengesinin bozulmaması için doğadaki canlıların korunmasının önemini anlattı. Bu kapsamda stant açan Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü binlerce kişiyi bilgilendirdi. Oldukça ilgi gören standa nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvan tahnitleri ile tanıtıldı. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın’da 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, tabiatın korunması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Karakulaktan pelikana, keklikten ördeğe kadar nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın tahnit sergisini yapıldığı stanta Aydın’ın biyoçeşitliliği, korunan alanlar ve yaban hayatı tanıtıldı. Oldukça ilgi gören stanta pek çok çocuk uzun süre ilgiyle tahnit sergisini inceledi. Stanta ayrıca doğayı ve çevreyi korumanın öneminden söz edilerek, Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın zenginlikleri de tanıtıldı. Yaklaşık 250 adet kuş türü bulunan ve bunlardan 70’iin üreme alanı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na sahip Aydın’da çocuklara tarımın sürdürülebilirliğinin tabiatın korunmasına bağlı olduğu da anlatıldı. Sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görülen 804 bitki türünden 6’sının dünyada sadece Aydın’da görüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra Aydın’ın sahip olduğu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı belirtildi.