GENEL - 19 Kasım 2018 Pazartesi 09:52

MUSKİ’den Bodrum’daki su baskınlarına ilişkin açıklama

A
A
A
MUSKİ’den Bodrum’daki su baskınlarına ilişkin açıklama

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (MUSKİ), Bodrum’da gerçekleşen yağış sonucu meydana gelen su baskını ve taşkınlarla ilgili açıklama yaptı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (MUSKİ), Bodrum’da gerçekleşen yağış sonucu meydana gelen su baskını ve taşkınlarla ilgili açıklama yaptı.


Bodrum’da Cumartesi sabah saat 06:00’dan Pazar sabahı saat 6:00’a kadar 24 saatte metrekareye 150 kilogram yağış düştüğünü belirten açıklamada “Bu süre içerisinde Bodrum İlçemizden 165 şikayet gelmiştir. Bodrum İlçemizden Pazar sabahı 03:50’de kurumumuza ilk ihbar gelmiştir. Bu ihbarların büyük bir kısmı Torba, Bitez, Turgutreis, Konacık ve merkez mahalleler içindir. Ekiplerimiz hemen ihbar gelen bölgelerde çalışmalara başlamıştır. MUSKİ Genel Müdürlüğümüzde görevli 65 personel, 5 iş makinesi, 5 kamyon, 4 vidanjör, 2 kanal açma, 2 vaktör ve 17 binek araçla müdahale edilmiştir. İtfaiye ekiplerince 14 araçtan kurtarma işlemi, 4 ev 6 iş yeri 2 iş yeri deposundan su çekme işlemi yapılmıştır. Araçlarında uyku halinde olan ve denize sürüklenen 2 kişi kurtarılmıştır. Ayrıca Marmaris İlçemizde de 24 saatte 175 kg. yağış düşmüştür. Bu süre içinde 7 şikayet gelirken gelen şikayetlerin hepsine müdahale edilerek sorun giderilmiştir” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.