ÇEVRE - 20 Mart 2018 Salı 13:02

Sıfır Atık projesi başladı

A
A
A
Sıfır Atık projesi başladı

İsrafın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini amaçlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ‘Sıfır atık Projesi’nin tanıtımı Çevre ve Şehircilim İl Müdürlüğünde yapıldı.

İsrafın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini amaçlayan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ‘Sıfır atık Projesi’nin tanıtımı Çevre ve Şehircilim İl Müdürlüğünde yapıldı. Projenin tanıtımı sonrası startı verildi.


Sıfır atık uygulamalarının daha geniş kitlelere hitap etmesi, oluşan atık miktarının fazla olması ve uygulamanın yaygınlaştırılması açısından kurumsal uygulamaların büyük önem taşıdığını belirten Çevre ve Şehircilim Muğla İl Müdürü Uğur Şeren, “Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Bakanlığımızca Sıfır Atık Projesi başlatılmıştır. Bakanlığımızın vizyon projesi olan Sıfır Atık Projesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin takdirleri ve himayelerinde başlatılmış olup, Sıfır Atık Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de uygulamaya geçirilmiştir. Bu kapsamda Çevre ve Bakanlığınca hazırlanan ‘Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı’ çerçevesinde sıfır atık projesinin 2018 yılı itibariyle Muğla’da tüm kamu, kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversite ve sanayi kuruluşları ilgili sektörler, alışveriş merkezleri, eğlen-dinlen tesislerinde ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçirilmesi hedeflenmektedir” dedi.


İl Müdürü Şeren, 1 ton atık kâğıdın geri kazanımı ile 17 ağacın kesilmesinin, 12 bin 400 m3 kadar sera gazının engellenebileceğini, 2,4 m3 atık depolama alanından tasarruf sağlanacağını, yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanım ile % 95 enerji tasarrufu sağlanacağını ve geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf sağlanacağını açıkladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Hakkarili öğrenciler yemek yarışmasında birinci oldu Van’da düzenlenen “Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması”nda Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, bölge birincisi olarak İstanbul’da yapılacak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde, 15-19 Nisan’da Van’da düzenlenen “Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması”nda, Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bölge birincisi olarak İstanbul’da yapılacak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Türk mutfağının mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma, yiyecek ve içecek hizmetleri alanındaki öğretmen ve öğrencilerin yetkinliklerini ortaya koymaları amacıyla düzenlenen yarışmaya, Hakkari’den ve birçok ilden katılım sağlayan öğrenciler, festival havasında bir yarışma gerçekleştirdi. Yarışma boyunca, protokol ve davetliler öğrencilerin heyecanına eşlik etti. Usta ve şeflerin yer aldığı jüri tarafından yapılan değerlendirme sonrası dereceye giren ekiplere ödülleri verildi. Okulların kıyasıya mücadele ettikleri yarışmada, Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hakkari’yi başarıyla temsil ederek birinci oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz; gastronominin kültürlerin birbirlerine aktarılması ve nesilden nesile aktarılması gereken zenginliklerin başında geldiğini belirterek, “Gastronomi anlamında, Hakkari’miz gibi ülkemizin her bir yöresi ayrı bir çeşitlilik ve zenginlikle dolu. Ülkemizin gastronomi alanında dünyaya tanıtılmasında meslek liselerimizin de büyük rolü var. Öğrencilerimizin bu alanda yetişmeleri ve dünyanın dört bir yanında ülkemizin yemeklerini insanlara sunması büyük önem arz ediyor. Bakanlığımızca gerçekleştirilen bu tür yarışmaların, ülkemiz gastronomisine büyük katkıları olduğuna inanıyorum. Ellerinin lezzetlerini tabaklarına yansıtmak için yarışma öncesinde ve süresince hummalı bir çalışma içerisinde olan Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin yöneticilerini, danışman öğretmenlerini ve bilhassa öğrencilerini tebrik ediyor, okulumuza Türkiye finalinde başarılar diliyorum” dedi.