GENEL - 02 Ekim 2017 Pazartesi 17:12

Başkan Asya, camiler ve din görevlileri programına katıldı

A
A
A
Başkan Asya, camiler ve din görevlileri programına katıldı

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Camiler ve Din Görevlileri’ programına katıldı.

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Camiler ve Din Görevlileri’ programına katıldı.


Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Protokol konuşmaları ile devam eden programda konuşan Belediye Başkanı Feyat Asya, camilerin toplum üzerindeki önemine değinerek Muş Belediyesi olarak bu konuda yapılan çalışmalara değindi. İl genelindeki camilerin korunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Asya, bu kapsamda 1940’lı yıllarda yıktırılan tarihi Muratpaşa Camisinin aslına uygun restore edilmesi için harekete geçtiklerini kaydetti. Başkan Asya, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nca her yıl Ekim ayının ilk haftasında çeşitli etkinliklerle icra edilen Camiler ve Din Görevlileri Haftanızı kutlar, tüm İslam aleminin hayrına vesile olmasını diliyorum. Her yıl farklı temalarla işlenen haftanın bu yılki teması ‘Cami, şehir ve medeniyet’ olarak belirlenmiştir. Camiler, mihrabıyla mabet, minberiyle devlet, kürsüsüyle mektep, huzurumuzun yuvası ve imanımızın şahidi olan yerlerdir. Camiler, Allah’ın rahmetinin yeryüzüne ulaşmasını sağlayan, gönüllerin huzur dolduğu ve yüce yaratıcıya misafir olunan kutsal mekanlardır. Camiler bir şehrin kalbi ve cazibe merkezidir. Yine camiler yeryüzünde Allah’ın evleri sığınılacak liman olarak bilinir” dedi.


“Müslümanların bu ortak kullanım alanındaki engelleri kaldırmak hepimizin görevidir” diyen Başkan Asya, "İslam tarihinde camilerimizin önemi çok büyüktür. Sembol olmuş şahsiyet timsali büyük isimlere baktığımızda bu özelliklerini gençlik dönemlerinde camilerden kazandıklarını, özveri, fedakârlık ve adanmışlık kavramlarının hayatlarının bir parçası olduğunu görmekteyiz. İslam tarihi boyunca şehirler cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla, cami şehrin merkezini belirler, şehir planının kurucu öğesidir ve şehir caminin etrafında şekillenir. Çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişir. Camideki tevazu iş hayatına, merhamet aile hayatına, şefkat insan ilişkilerine yansır. Caminin bireye kazandırdığı; adalet, merhamet, yardımlaşma gibi ahlaki değerler şehrin huzurunu ve güvenini sağlar. İslam tasavvurunda şehir; hukukun uygulandığı, insanların haklarının ve özgürlüklerinin teminat altına alındığı, güvenin ve huzurun yaşandığı yerdir. İnsanların, çevreyle ve toplumla ilişkilerini, sorumluluk ve duyarlılık bilinciyle kurdukları yerdir. İnsanın ve insana ait değerlerin ön planda olduğu yerdir. Hicretle birlikte şehir, Mescid-i Nebi’nin etrafında kurulmuş, Yesrib, mescidin inşa ettiği değerler ile Medine’ye dönüşmüştür. Efendimizin kurduğu bu cami merkezli şehir, Müslümanların kurdukları şehirlere model olmuştur. Camilerimizi din gönüllülerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Çünkü günün beş vaktinde camide bulunan, yaz kış, soğuk sıcak demeden görev aşkı ve bilinciyle hizmet vermeye çalışan; hatta günün büyük bölümünü camide geçiren adeta cami ile özdeşleşmiş olan siz değerli din görevlilerine minnettarız. Peygamberimizin (S.A.V) varisi olan din görevlilerimiz, toplumu doğru yola yönlendiren büyüklerimizdir. Sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz bugünlerde, birlik ve beraberliğimizin pekişmesi için sizlerin öneri ve girişimlerinize her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Hizmetleriniz, ülkenin salahiyeti, milletimizin huzuru için önemlidir. Bu duygu ve düşüncelerle Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın ilimize, bölgemize, ülkemize ve İslam coğrafyasına hayırlar getirmesini temenni eder, saygılar sunarım" şeklinde konuştu.


Başkan Asya’nın konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Atama 2. Daire Başkanı Muhammed Ali Asar, bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmalardan sonra plaket ve hediye takdimine geçildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir