GENEL - 13 Temmuz 2018 Cuma 20:13

Bulanık’ta 15 Temmuz etkinlikleri başladı

A
A
A
Bulanık’ta 15 Temmuz etkinlikleri başladı

Muş’un Bulanık ilçesinde 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde daha önce oluşturulan ’15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı’ ziyaret edildi.

Muş’un Bulanık ilçesinde 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde daha önce oluşturulan ’15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı’ ziyaret edildi.


Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Arslan Uzan beraberindekiler ile birlikte daha önce oluşturulan ’15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı’nı ziyaret ederek şehitler adına dikilen fidanların sulama ve bakımı yapıldı. Şehitler için Fatiha okunup dualar edildi. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Hacı Arslan Uzan burada yaptığı konuşmada ’’15 Temmuz öyle basit bir darbe teşebbüsü değildi. 15 Temmuz bütün toplumu kaosa götürmenin sinsi bir planı idi. FETÖ terör örgütünü diğer terör örgütlerinden ayıran insanların dini duygularını kullanması ve istimrar etmesidir. Müslüman kardeşlerimizi istismar etmesi, bunların tabanından yararlanması, sözüm ona eğitim camiası olarak kullanması ve kendine güç alanı oluşturması ve amacına ulaşamayınca böyle bir darbe teşebbüsüne kalkışmasıdır. O gece ben memleketimde idim herkes sokağa çıktı. Bizde sokağa çıktık. Caddelerimizde nöbetler tutmaya başladık. Bu ruhu yaşatmak ve unutmamak gerekir. 15 Temmuz ruhunu birlik ve beraberliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirdiği bir ruh olarak yaşatmak lazım. İşte bu nedenle biz Bulanık ilçesinde etkinliklerle örneğin, ’Biz biriz beraberiz’ adlı tiyatro gösterimi olacak. Mevlitler verilecek, etkinliklerimizle 15 Temmuzu unutmayacağız, unutturmayacağız. Tüm kurum amirleri ile Bulanık halkı ile bu şuuru yaşatacağız. Gelecek nesiller bu vatan toprağını nasıl mücadele edilerek 270’e yakın şehit ve 2200’e yakın gazimizle nasıl muhafaza edildiğini gelecek nesillere aktaracağız” dedi. ’15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı’ ziyaretinin ardından Kaymakam Uzan ve beraberindeki heyet Sarıpınar Beldesi’ne geçerek şehit ve gazi ailelerini ziyaret etti. Sarıpınar Beldesine giden Uzan, Aralık 2007’de Şırnak’ın Cizre ilçesinde şehit olan Zeki Yolcu’nun evini ziyaret etti. Ziyarette şehidin ailesiyle yakından ilgilenen Uzan, “Devletimiz her zaman şehit ailelerinin yanında olacaktır. Bize şehitlerden bir emanet olarak kalan şehit ailelerimizin yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Şehit ailelerimizin her türlü sıkıntı ve sorunlarının giderilmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz’’ diye konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren şehidin babası Abdulcebbar Yolcu, kaymakam Uzan ve beraberindekilere teşekkür etti. Ardından aynı beldede oturan Kıbrıs gazisi Abdulbaki Yolcu’nun evini ziyaret eden Kaymakam Uzan, aileye Türk bayrağı işlemeli tablo hediye ederek beldeden ayrıldı. 15 Temmuz Şehitleri’ni Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan programa Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Arslan Uzan, İlçe Emniyet Müdür Vekili Mustafa Daştan, Askerlik Şube Başkanı Mert Kaya, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Bulaut, İlçe Müftüsü Murat Karanci, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.