YEREL HABERLER - 12 Mayıs 2017 Cuma 18:12

Bursa Bulanıklılar Derneği heyeti, öğrencilerle buluştu

A
A
A
Bursa Bulanıklılar Derneği heyeti, öğrencilerle buluştu

Bursa Bulanıklılar Derneği Başkanı Selahattin Turan ve beraberindekiler, Muş’un Bulanık ilçesinde öğrencilerle bir araya gelerek isimlerinin yazılı olduğu formaları hediye ettiler.

Bursa Bulanıklılar Derneği Başkanı Selahattin Turan ve beraberindekiler, Muş’un Bulanık ilçesinde öğrencilerle bir araya gelerek isimlerinin yazılı olduğu formaları hediye ettiler.


Bursa Bulanıklılar Derneği Başkanı Selahattin Turan ile dernek üyeleri Ömer Urgun ve Fikret Kasapçı, Bulanık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün toplantı salonunda öğrencilerle biraya geldi. İlçe Milli Eğitim Şube müdürleri Yalçın Tunçel ve Metin Aral’ın da hazır bulunduğu buluşmada konuşan Selahattin Turan, İlçe Kaymakamı Hacı Arslan Uzan tarafından Bursa’ya geziye gönderilen öğrencileri misafir ettiklerini hatırlattı. Öğrencilerin yoğun isteği üzerine baba evi olan Bulanık ilçesine geldiğini dile getiren Turan, gezide öğrencilere söz verdiği ve kendi isimleri yazılı olan formaları tek tek dağıttı.


Öğrencilere hitap eden Dernek Başkanı Selahattin Turan, “Sevgili öğrenciler, hepinize Bursa’dan kucak dolusu sevgiler ve saygılar getirdim. Bursa’da bizimle kısada olsa geçirdiğiniz dört günlük gezi gerçekten çok güzeldi. Gençlik diyor, milletin hayatında bir ömrün baharı, cemiyette ise beklenen gençliğin istikbalidir. Gençler için güzel şeyler besleyiniz, çünkü onların kalpleri çok temizdir. İşte sizler gerçekten ülkemize ve milletimize bağımlı olan genç kardeşlerimsiniz. Gerçekten benim gibi veya benden daha çok Bulanıklı olan İlçe Kaymakamı Hacı Arslan Uzan’a teşekkür ediyoruz” dedi.


“Siz Bulanıklı gençlerin eli kalem tutmalı, başka bir şey tutmamalıdır” dilen Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Siz gençler olarak kendinize bir görev seçin, ona göre hareket edin. Biz dernek olarak her zaman yanınızdayız. Yeter ki siz çalışın. Bu ülkenin geleceği sizlersiniz. Ana babalarınızı ağlatmayınız. Babalarınızın sizinle gurur duyacağı işler yapmalısınız. Aydınlık yarınlar sizlerin olsun.”


İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Metin Aral ise, öğrencilere Bursa gezisinde gösterdiği ilgiden dolayı Turan ve beraberindekilere teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.