GENEL - 03 Eylül 2018 Pazartesi 11:32

Kayyum Kırlı, 3 yılını değerlendirdi

A
A
A
Kayyum Kırlı, 3 yılını değerlendirdi

Şanlı tarihi ile büyük bir öneme sahip Muş’un Malazgirt ilçesinde kayyum olarak görevlendirilen Kaymakam Soner Kırlı, görev yaptığı 3 yıl içerisinde sayısız hizmetler yaptı.

Şanlı tarihi ile büyük bir öneme sahip Muş’un Malazgirt ilçesinde kayyum olarak görevlendirilen Kaymakam Soner Kırlı, görev yaptığı 3 yıl içerisinde sayısız hizmetler yaptı.


Son kararnameyle Yalova’nın Çınarcık ilçesine tayini çıkan Kaymakam Soner Kırlı, 18 Kasım 2016 tarihinde kayyum olarak Malazgirt Belediye Başkan Vekilliği atanmasının ardından yaptığı hizmetler ilçe halkının kalbinde taht kurdu. Kaymakam ve Başkan Vekili Soner Kırlı, görevde bulunduğu süre boyunca tek amacım Alparslan diyarı, tarihin kadim şehri Malazgirt’i görkemli bir şehir siluetine ulaştırmak olduğunu söyledi. Görev yaptığı süre boyunca halkın huzur ve refahını sağlamaya çalıştığını dile getiren Kırlı, “Göreve geldiğim andan itibaren Malazgirt’in gelişmesi için gerekli tüm kurumlar, il müdürlükleri, valilik, büyükşehir belediyeleri, TBMM, Bakanlıklar, Başbakanlık, hatta Cumhurbaşkanlığı bünyesine kadar görüşmeler, ziyaretler yaptım, ilçemizde ağırladım. Malazgirt’in görkemli bir şehir statüsüne ulaşması için devletimizin birçok yetkilisine sorunlarımızı anlattım, çözümler aradım” dedi.



“Bismillâhirrahmanirrahim diyerek işe başladık”


Kaymakam ve Başkan Vekili Kırlı, çalışma azmi ve vatan aşkıyla “Bismillâhirrahmanirrahim” diyerek işe koyulduğunu dile getirerek, “İlçemizin çetin geçen kış şartları içinde karla mücadele çalışmalarımızı her zaman yaptık. Karın ve soğuğun vatandaşlarımıza acımasız yüzünü göstermesine izin vermedik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız aracılığıyla her yıl halkımıza yardım kömürü dağıttık. Öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, vatandaşlarımızın rahatlıkla yaşamalarına olanak sağladık, gece gündüz çalışarak hiçbir yolun kapanmasına izin vermedik. İlçede büyük bir problem olan çöp sorununu çözmek için büyük bir adım attık. Aynı zamanda istihdam oluşturduk. 41 vatandaşımızı belediye bünyesinde işe alıp, ailelerini geçindirme imkânı sağladık. Gerekli tüm donanımları ve araç gereci temin ettik, çöp toplama işinde kullanılacak toplam değeri 2 milyonu bulan 9 aracı filomuza katarak şehrin çöp sorununu tamamen ortadan kaldırdık” ifadelerini kullandı.



“20 yıldır ilçenin çözülemeyen en büyük sorununu çözdük”


Kırlı, ilçede kanalizasyon ve su şebekesinin yok denecek seviyede olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Bazı mahalledeki vatandaşlarımız kendi imkânlarıyla evlerine kanalizasyon ve su şebekesini kurmaya çalışmıştı. Devreye girdik ve İller Bankasıyla görüşerek tüm ilçenin kanalizasyon ve su şebekesini ihale ettirdik. Toplam 90 milyonun üstünde bir bütçeyle işe start verdik. Bu yaz başlanan çalışmalarla 2019 yılı sonuna kadar ilçenin kanalizasyon ve su şebekesine kavuşmasına olanak sağladık.”



Tarihi Milli Park ve 26 Ağustos kutlamaları


Başkan Vekili Kırlı, ilçede 26 Ağustos Zaferi kutlamalarının Cumhurbaşkanı ve hemen hemen tüm devlet protokolünün katılımlarıyla coşkuyla kutlandığını da hatırlatarak, “Bu büyük şölene ev sahipliği yaptık. İlçemize Tarihi Milli Park kurulabilmesi için valimiz, Milli Parklar Genel Müdürümüz ve Okçular Vakfıyla görüşmeler yürüterek Eski Alay olarak bilinen bölgede toplam 14 bin dönüm araziyi Cumhurbaşkanımız ve Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Tarihi Milli Park’ ilan ettirdik. Yine mevcut Malazgirt Zafer Anıtları bölgesini Tarihi Milli Park alanına dahil ettirdik. İlçemize en az üç fakülteli üniversite kurulabilmesi için Muş Alparslan Üniversitesi Rektörüyle gerekli görüşmeleri yaparak belediyemizden 75 dönüm araziyi Muş Alparslan Üniversitesine tahsis ettik. Yine 25 dönüm arazimizi KYK Müdürlüğüne tahsis ederek 500 kişilik öğrenci yurdu yapılabilmesine vesile olduk. DSİ ile görüşmeler yapıp belediyemizle ortak yürütülen projeyle ilçedeki dere ıslahı çalışmasını, ilçe içinde akan Çıkrak, Çırçır, Şekerbulak derelerinde çalışma başlattık. 2018 ve 2019 yılları arasında bitirilmesi planlanmaktadır” diye konuştu.



“Doğalgaz ve TOKİ için çalışmalar bitme aşamasına geldi”


Kaymakam Kırlı, 21. yüzyılın Türkiye’sini yaşatmak ve çağı yakalayabilmek adına ilçeye doğalgaz getirtme çabalarının sonuç verdiğini kaydederek, şöyle dedi:


“Gerekli onaylar alındı ve 2019 yılı sonuna kadar ilçemiz doğalgaz hattına kavuşmuş olacaktır. İlçede konut ihtiyacının karşılanması amacıyla dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarını sağlamak için Toplu Konut İdaresi ile toplamda 85 dönüm üzerine cami, okul, sosyal tesisi içinde barındıran bir yaşam alanı projemiz başlatılmıştır. İlçede yıllardan beri yapılmamış olan imar uygulaması ile birçok mahallede yolu bulunmayan taşınmazlara belediye hizmetlerinin eksiksiz bir şekilde götürülmesi amacıyla toplamda 435 dönümün (ilçenin yüzde 60’ı) planlaması tamamlanmıştır.”



“Sıcak asfaltlı yeni yollar yaptık”


Kaymakam ve Başkan Vekili Kırlı, belediye ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ortak başlatılan çift şerit toplamda 7 kilometrelik Bulanık- Ahlat-Malazgirt çevreyolu yapımına başladıklarını dile getirerek, “Daha önceden ilçemizi Patnos ilçesine bağlayan 35 kilometrelik karayolunun toplamda 27 kilometreye düşüren Patnos-Malazgirt arası yol projesinin startını mevcut yönetimimiz döneminde başlattık. Yine Malazgirt çevre yollarının sıcak asfalt olması için Karayolları Bölge Müdürlüğüyle görüşerek gerekli çalışmaları başlattık. İlçe içinde tüm caddelerin ve yollarının altyapısı ve üstyapısıyla beraber sıcak asfalt ve modern elektrik direkleri çalışmalarını başlattık. Yıllankıran Caddemizin altyapı, sıcak asfalt ve ışıklandırma çalışmalarını bitirdik. Alay, Kültür ve Şehit Arslan Kulaksız caddelerinin altyapı ve sıcak asfalt çalışması bitti. Geriye kalan caddelerimizde altyapı çalışması bitti. Sıcak asfalt çalışması ise 2018 yılı içerisinde yapılması planlanmaktadır” dedi.


Kırlı, daha önce ilçede hiçbir parkın yapılmamış olduğunu belirterek, “Her mahallemizde en az bir park peyzaj projeleriyle beraber yapılmasını planladık ve birçok mahallemizde çocuk parkı kurduk. Cumhurbaşkanımız ilçemize geldi. İlçemizin tarihine sahip çıktı. İlçe halkına sahip çıktı. Yıllardır ilçeye yapılmayan hizmetlerin gelmesi için tüm bakanlıklara talimatlar verdi. Çok şükür Cumhurbaşkanımız sayesinde cumhuriyet tarihinden beri görülmemiş projeler için düğmeye basıldı. İlçemizde yaşayan tüm vatandaşlar, artık ileriye umutla bakabilirler. Malazgirt ilçesi çok yakında tarihi mekânların en başında gelecek. Bize bu umudu ve bu heyecanı yaşatan Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.



Malazgirt halkına teşekkür


3 yıllık görevinin sonuna geldiğini söyleyen Kaymakam ve Başkan Vekili Kırlı, “Bu tarihi ilçede görev yapmanın mutluluğunu fazlasıyla yaşıyorum. Malazgirt halkını çok sevdim. Burada kaymakam ve belediye başkan vekili olarak görev yapmak benim için çok onur ve gurur verici bir olay oldu. Tüm Malazgirtli kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. 3 yılık çalışmanın artından artık veda zamanı. Kaymakam olarak çalışmalarıma Yalova’nın Çınarcık ilçesinde devam edeceğim. İlçemize yeni atanan kaymakam kardeşim Emre Yalçın’a başarılar dilerim. Tekrar tekrar teşekkürler Malazgirtli kardeşlerim, Allah’a emanet olun. Hoşça kalın” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enerjisa Atatürk İlkokulu Hatay’da açıldı Sabancı Vakfı, "Hatay’a 3 Ayda 3 Okul" projesi kapsamında, Enerjisa Enerji ve E.ON’un desteğiyle Hassa’da yeni bir ilkokulun açılışını gerçekleştirdi. Sabancı Vakfı ve Enerjisa Enerji, depremden zarar gören Hatay bölgesinde eğitimi desteklemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Hassa ilçesinde E.ON’un da desteklediği yeni Enerjisa Atatürk İlkokulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında açılışı gerçekleşti. Açılış törenine Hassa Kaymakamı Osman Acar, Hassa İlçe Milli Eğitim Müdürü Sait Sancaktar, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, Enerjisa Enerji CFO’su Dr. Philipp Ulbrich, E.ON Vakfı Genel Müdürü Dr. Stephan Muschick ile öğrenci ve öğretmenler katıldı. Deprem bölgesinde eğitim-öğretimin aksamaması için imkanlarını seferber ettiklerini ifade eden Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, "Toplumsal sorunların çözümünde eğitimin öncelikli alan olduğunu biliyoruz ve 50. yaşına giren Vakfımızın kuruluşundan bu yana çalışmalarımızı bu kapsamda gerçekleştiriyoruz. Ülkemizi derinden sarsan büyük depremlerin ardından, öğrencilerin ve öğretmenlerin okul ortamında bir arada olması, güvenli bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi önceliklerimiz arasında yer alıyordu. Bu amaç doğrultusunda, depremin ilk şokunu atlattıktan sonra kesintisiz eğitim için ‘Hatay’a 3 Ayda 3 Okul’ sözüyle yola çıktık. Ne mutlu ki Enerjisa Hatay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sabancı Lassa Ortaokulu ve Sabancı Arsuz Ortaokulu’nu rekor bir sürede tamamladık. Geçtiğimiz yıl, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi bizim için anlamı büyük olan bu tarihte birinci okulumuzun açılışı için heyecan duyarken, aradan geçen bir yılda dördüncü okulumuzu öğrenci ve öğretmenlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Enerjisa Atatürk İlkokulu’nu Enerjisa Enerji ve yabancı hissedarı E.ON’un bağışlarıyla hayata geçirdik. İş birliği yapmanın etkisini tecrübe etmiş bir kurum olarak nitelikli eğitim için farklı paydaşlarla güçlerimizi birleştirmeye ve var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Enerjisa Enerji CFO’su Dr. Philipp Ulbrich, "Bugün temsil etmekten onur duyduğum E.ON grubu ve 70.000 çalışanı adına buradayım. Deprem sonrası sadece birkaç gün içinde çalışanlarımızın ve şirketimiz tarafından 1 milyon Euro’dan fazla para toplandı ve bu okulun Hassa’da inşa edilmesine karar verildi. Bağışların burada bu kadar etkilenen insanlara gerçekten yardım edecek bir şeye dönüştürüldüğünü görmenin ne kadar güzel bir his olduğunu hayal edebilirsiniz. Dolayısıyla benim bugün burada bulunmam, hem E.ON hem de Enerjisa olarak deprem sonrasını iyileştirme ve yerel halkla dayanışma içinde olma konusundaki kararlılığımızı ifade ediyor. Enerjisa Enerji ve E.ON’un Türkiye’deki işbirliği, sürdürülebilir ekonomik refah için hayati bir planın örneğini teşkil ediyor ve bugün önümüzde duran yapı, ortak çabalarımızın ve omuzladığımız sorumlulukların bir kanıtı olarak duruyor. Son olarak, Sabancı ve E.ON ile birlikte, gelecek nesillere daha müreffeh bir dünya bırakılmasında ve sürdürülebilir bir geleceğin yeşermesinde önemli bir rol oynamaya olan sarsılmaz kararlılığımızı yinelemek istiyorum" şeklinde konuştu. Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci,"6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilin başta Hatay olmak üzere 5’i, Enerjisa Dağıtım Şirketlerimizden Toroslar EDAŞ’ın sorumluluk bölgesinde. Biz de hem kaybettiğimiz çalışma arkadaşlarımız hem de hasar gören şebeke unsurlarımızla depremzede bir şirketiz. Depremin akut dönemlerinden itibaren büyük bir mücadele vererek hem kendi yaralarımızı sardık hem de ana iş kolumuz olan elektrik dağıtım altyapısını depremin 1’inci yıldönümü itibariyle 1,9 milyar lira yatırımla deprem öncesi şebeke kapasitesine getirdik. Bu kapsamda çalışmalarımızı da tüm hızıyla sürdürüyoruz. Kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti için çalışmalarımız sürerken, bölgenin kalkınması için elektrik altyapısı kadar önemli olan eğitim ihtiyacının giderilmesine de katkı sağlıyoruz. ‘Hatay’da 3 ayda 3 okul’ sözünü hayata geçirdikten sonra hissedarımız E.ON’un bağışlarıyla bölgedeki 4. okulumuz olan Enerjisa Atatürk İlkokulu’nu açmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Daha iyi bir gelecek için elektrik dağıtım sektörüne örnek olmaya devam ederken, deprem bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamayı da sürdürüyoruz” dedi.