SPOR - 14 Haziran 2018 Perşembe 10:29

Milli atletten Kaymakam Çetin’e ziyaret

A
A
A
Milli atletten Kaymakam Çetin’e ziyaret

Milli sporcusu Sezgin Ataç, Muş’un Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin’i makamında ziyaret etti.

Milli sporcusu Sezgin Ataç, Muş’un Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin’i makamında ziyaret etti.


Varto ilçesinin Kalecik köyünde ikamet eden engelli Şahin Ataç’ın 6 çocuğundan biri olan Darıca Belediyesi Spor Kulübü sporcusu ve Diyarbakır Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü 2. sınıfta okuyan Sezgin Ataç, Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin’i makamında ziyaret etti. Burada konuşan Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, Ataç’ın başarılı bir sporcu olduğunu ve desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “Ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil etti. Maddi ve manevi her türlü desteği vereceğiz. En büyük sponsoru biziz. Hem kaymakamlık olarak hem de belediye olarak yanındayız. Biliyorsunuz üç yıl önce buraya atandık. Buraya geldiğimizde çukur olaylarının başladığı dönemdi. Bu sıkıntılı dönemlerde burada adeta yetişen çiçekler gibi bir gencimizi gördük. Kendisine destek olduk, destek olmaya da devam edeceğiz” dedi.


Milli sporcu Sezgin Ataç ise, Kaymakam Mehmet Nuri Çetin’in kendilerini sıcak karşıladığını ve verilen destekten dolayı teşekkür etti.


Baba Şahin Ataç ise, oğlunun Varto ilçesinde birçok öğrenciye örnek olacak bir çocuk olduğunu belirterek, “Oğlumla gurur duyuyorum. İnşallah önü çok açık olacaktır. Oğlum Sezgin Ataç’a maddi ve manevi desteklerini esirgememiştir. Bundan dolayı da saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.