GENEL - 08 Ağustos 2018 Çarşamba 17:13

Muş’a 2018’de 3 milyar TL’lik yatırım yapılıyor

A
A
A
Muş’a 2018’de 3 milyar TL’lik yatırım yapılıyor

AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, kentteki yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunarak, “Muş ilimiz son yıllarda ortalama olarak genel ve katma bütçeli yatırımlarla birlikte her yıl yaklaşık 3 milyar TL yatırım almış durumdadır” dedi.

AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, kentteki yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunarak, “Muş ilimiz son yıllarda ortalama olarak genel ve katma bütçeli yatırımlarla birlikte her yıl yaklaşık 3 milyar TL yatırım almış durumdadır” dedi.


Kentteki yatırım ve çalışmaları yerince inceleyen AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Malazgirt Zaferi kutlama alanında çalışmaların da aralıksız devam ettiğini söyledi. Muş’un Malazgirt Zaferi kutlamalarına hazırlandığını ifade eden Şimşek, “Liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde yeni Türkiye’yle birlikte Muş’ta büyüme payını alıyor. Son yıllarda çok ciddi projelerimiz hayat buldu, temel atıldı ve yapımları devem ediyor. Şu anda gündemimizde devam eden çok büyük projelerimiz var. Yine sağ olsun Cumhurbaşkanımızın emri üzerine projelerimiz hız kazandı. Özellikle son günlerde ciddi bir heyecanda yaşıyoruz. Malazgirt’imizin yine 26 Ağustos kutlama yıldönümü tekrar yaklaştı. Yaklaştıkça da bizleri heyecan sarıyor. Geçen yıl bir nevi ilkini yapmış olduğumuz Malazgirt Zaferi kutlamaları dolayısıyla kentte büyük bir heyecan yaşandı. Bu sene daha organize daha düzgün bir kutlama gerçekleştireceğiz. Bu sayede özellikle bizim Malazgirt ve Muş’a ulaşım yollarımızın bazılarının temelleri atıldı ve bazılarının da atılmak üzere. Bunlarında ötesinde en çok şu üzerinde durduğumuz Malazgirt Milli Park ve tören alanı projelerimiz devam ediyor” dedi.



“Müjdeyi Cumhurbaşkanımız verdi”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Muş Havalimanının adının Sultan Alparslan Havalimanı olacağını müjdelediğini hatırlatan Şimşek, “Geçen hafta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın müjde verip isim değişikliği yaptığı ve şu anda inşaatı devam eden Muş Havaalanı, Sultan Alparslan Havaalanı ismi ile birlikte daha fazla bölgede ve bölge dışında değer bulacaktır. Bu isme binaen inanıyoruz ki turizmde ilimize daha fazla uçak inecektir. İlimize katkısı olacaktır. Havaalanımız da şu anda çalışmalar devam ediyor. İnşallah tören günlerine yetişecektir, inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızı misafir edeceğiz” diye konuştu.


Her yıl ortalama olarak Muş’a 3 milyar TL yatırım yapıldığını kaydeden Şimşek, “Yarımlarımız devam ediyor. İrili ufaklı birçok yatırımımız var. Şu anda bu yıl için 94 tane ilköğretim okulumuzun yapımı devam ediyor. Bunların yanı sıra Kredi ve Yurtlar Kurumunun yaptırmış olduğu 750 kişilik öğrenci yurdu, AFAD, 112 Acil Çağrı Merkezi, yeni stadyum, tribün, İŞ-KUR ve SGK binası yatırımları gibi çok sayıda yatırım çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene yine her sene olduğu gibi 400 kilometre civarında kaplama ve 100 kilometre civarında BSK yol yapıyoruz İl Özel İdaremizin kaynaklarıyla. Eski Başbakanımızın Binali Yıldırım’ın söz verdiği müjde verdiği Eğitim ve Araştırma Hastanesini güncelliyoruz. İnşallah 400 yataklı hastanemizin de yakında inşaatı başlayacak. Hasköy ve Malazgirt ilçelerimiz için de hastanelerimiz var. Muş ilimiz son yıllarda ortalama olarak genel ve katma bütçeli yatırımlarla birlikte her yıl yaklaşık 3 milyar TL yatırım almış durumdadır. 2018 yılında da bu bütçe 3 milyar TL civarındadır. Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti götürebilmek adına çalışmalarımız devam ediyor. Gayemiz hizmettir, hizmetkar olacağız” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.