EKONOMİ - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 13:02

Nevşehirliler yastık altı dövizlerini bozdurdu

A
A
A
Nevşehirliler yastık altı dövizlerini bozdurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından Nevşehir’de vatandaşlar dövizlerini bozdurmak için adeta seferber oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından Nevşehir’de vatandaşlar dövizlerini bozdurmak için adeta seferber oldu.


Erdoğan’ın ABD ile yaşanan kriz sonrasında "yastık altındaki dolar ve eurolarınızı bozdurun" çağrısının ardından Nevşehir’de vatandaşlar döviz bürolarına adeta akın etti. Erdoğan’ın çağrısının ardından döviz satışlarının Nevşehir’de yüzde 80 oranında azaldığını ve vatandaşların dövizlerini bozdurmak için adeta sıraya girdiklerini ifade eden Uzer Döviz yetkilisi Abdulsamet Uzer, hafta başından itibaren bu rakamın daha da artmasını beklediklerini söyledi. Uzer, "Cumhurbaşkanımız yastık altındaki dövizlerinizi bozdurun çağrısından sonra özellikle Nevşehir halkımız çok ciddi anlamda dövizlerini bozdurmaya başladı. Yastık altındaki dolar ve eurolarını tüm dövizlerini getirmeye başladı. Özellikle son 3-4 gündür biz çok ciddi anlamda döviz alışına geçtik. Zaten daha önceki çağrılarda da Nevşehir halkı dövizlerini bozdurarak devletine sahip çıkmaya özen gösteriyordu. Özellikle bu haftaki açıklamalardan sonra halkımız yine devletine, hükümetine, Cumhurbaşkanına desteğe başladı. Böyle giderse özellikle hafta başında daha fazla döviz bozdurma işlemlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Son günlerde döviz alan vatandaşlar çok ciddi anlamda azaldı. Özellikle dolar artışının geçici olduğunun herkes farkında. Her gelen özellikle bu oyunların farkında olduklarını bildikleri için bozdurduklarını belirtiyor. Nevşehir halkı bu şekilde devletin çağrısına cevap veriyor" dedi.



"Nevşehir’de yüzde 80 oranında döviz bozduruldu"


Erdoğan’ın çağrısının ardından döviz satışlarında azalma olduğunu ifade eden Abdulsamet Uzer, dolar alış ve satışı kıyasladığımız zaman halkımız yüzde 80 oranında dolarlarını bozduruyor dedi. Uzer, "Dolar alış ve satışı ile ilgili bir kıyaslama yapmamız gerekirse özellikle bugün yüzde 80 oranında dolar alışımız fazla oldu. Satışımız az denecek kadar az miktarda. Yani döviz satışı azaldı vatandaşlar döviz satışlarını bozdurarak milli parasına destek olacağını bekliyoruz" şeklinde konuştu.


Döviz bürosuna dolar ve eurolarını bozdurmak için geldiğini ifade eden Mehmet Yağlı da, "Cumhurbaşkanımızın çağrısına cevap vererek evde bulunan dolar ve eurolarımızı bozduruyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.