EĞİTİM - 18 Nisan 2018 Çarşamba 18:02

NEVÜ’de ’Kur’an-ı Kerim Meal Yarışması’ ödül töreni düzenlendi

A
A
A
NEVÜ’de ’Kur’an-ı Kerim Meal Yarışması’ ödül töreni düzenlendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İlim Yayma Cemiyeti Nevşehir Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Kur’an-ı Kerim Meal Yarışması Ödül Töreni Kongre ve Kültür Merkezi Gülşehri Salonunda yüksek bir katılımla gerçekleştirildi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İlim Yayma Cemiyeti Nevşehir Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Kur’an-ı Kerim Meal Yarışması Ödül Töreni Kongre ve Kültür Merkezi Gülşehri Salonunda yüksek bir katılımla gerçekleştirildi.


Törene, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, AK parti Merkez İlçe Başkanı Edip Avşar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Ahmet Avlanmaz, Nevşehir Borsa Başkanı İbrahim Salaş, Nevşehir İli Hayırlı Hizmetler Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Şefik Çelebi, Hayırseverler Habil Uluer, Asaf Günbay, Nurullah Uzer, Selçuk Şimşek, Miktad Şahin, misafirler, akademik personel ve öğrenciler katıldı.


Tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve açılış konuşmaları ile başladı. İlim Yayma Cemiyeti Nevşehir Şubesi Başkanı Ahmet Avlanmaz yaptığı açılış konuşmasının ardından NEVÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, ‘Türkiye’de Mealciliğin Tarihçesi ve Meal Okumanın Öğrencilere Sağlayacağı Katkılar’ başlıklı kısa bir konferans sundu. Türkiye’de mealden hareketle insanların orijinal Kur’an’dan uzaklaştırılmaya çalışıldığına vurgu yapan Durmuş, meal okumanın asıl amacının insanlardaki Kur’an kültürüne katkı sağlamak olduğunu, asla Kur’an’a alternatif bir metin oluşturmanın kabul edilemeyeceğini söyledi. Ayrıca her mealin bir yorum olduğuna dikkat çeken Durmuş, mealden hüküm çıkarılamayacağını ve Hz. Peygamber’in sahih sünnetine başvurulmadan Kur’an’ın anlaşılmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Bunlara ilişkin Kur’an’dan bazı örnekler verdi.


Prof. Dr. Zülfikar Durmuş’un konuşmasının ardından ilahiyat fakültesi öğrencileri tarafından seyircilere çeşitli ilahilerden oluşan bir sunum yapıldı. Meal yarışmasına katılarak ilk elliye giren öğrencilere sponsorluğunu ilimiz hayırseverleri tarafından sağlanan hediyeler takdim edildi. Birinciye 1 adet cep telefonu, sonraki ilk beş yarışmacıya 1’er adet tam cumhuriyet altını; müteakip beş yarışmacıya yarım cumhuriyet altını, sonraki diğer beş yarışmacıya çeyrek altın ve 50’ye giren diğer yarışmacılara ise Hadislerle İslam ve Kur’an Yolu Tefsiri kitap setleri hediye edildi.


Tören, yarışmaya sponsor olarak katkı sunan hayırseverlere plaket takdimiyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.