Yerel Haberler
Niğde
Niğde’de Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yılı kutlandı
18 Mart 2024 Pazartesi - 13:45 Niğde’de Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yılı kutlandı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Niğde Şehitliği’nde yapılan törene Vali Cahit Çelik, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye Başkanı Emrah Özdemir, kurum müdürleri, STK temsilcileri ile şehit aileleri ve gaziler katıldı. Şehitlik anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan programda Niğde Valisi Cahit Çelik, şeref defterini imzaladı. Vali Çelik; "Tarihten silinmek istenen vatanımızın ve milletimizin yeniden dirilişinin ve milli şahlanışının dönüm noktası olan Çanakkale Zaferimiz, tarihte eşine az rastlanır kahramanlık destanlarından biri olduğu kadar, Kurutuluş Savaşı’na ve cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesidir. Yüce Türk Milleti, hiçbir toplumun boyunduruğu altına girmeyeceğini, hürriyet ve bağımsızlık uğruna gözünü dahi kırpmadan canını vereceğini ‘Çanakkale geçilmez’ diyerek, tüm dünyaya bir kez daha haykırmıştır. Torunlarınız olarak bizlere düşen görev, siz kahraman şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal vatan topraklarının korunması ve şanlı bayrağımızın dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilen mücadeleyi millet olarak idrak etmek, gelecek nesillere bu bilinci aktarmak ve bu kutsal toprakları bizden sonraki nesillere devretmektir" diye konuştu. Niğde Şehit Aileleri Dernek Başkanı Ömer Demir ise konuşmasında şunları söyledi; "Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşı’mızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk milletinin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesidir Çanakkale." Yapılan konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim okundu, Niğde İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı tören birliği saygı atışı yaptı. Tören şehit mezarları gezilerek karanfil bırakıldıktan sonra Belediye Kültür Merkezi’nde devam etti. Niğde Atatürk Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı anma programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okul müdürü Şaban Turgut yaparken programda resim sergisi açıldı, oratoryo gösterisi sunuldu.
Niğde’nin unutulmaya yüz tutan tescilli Obruk halısı kadınların elinde değer buluyor
17 Mart 2024 Pazar - 11:18 Niğde’nin unutulmaya yüz tutan tescilli Obruk halısı kadınların elinde değer buluyor 2017 yılında coğrafi işaretle tescillenen ve uzun yıllardır dokunmayan Niğde’nin Obruk halısı, Bor Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi atölyesinde kadınlar tarafından özenle dokunuyor. Her bir motifinin derin anlamlar taşıdığı bir diğer adı ’Arısama’ olan Obruk halısı yüzde yüz yün, yüzde yüz kök boya ve el ipinden elde ediliyor. Bor Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Halı Atölyesi’nde kurulan tezgahlarda yeniden dokunmaya başlayan Obruk halısı ile ilgili bilgi veren Usta Öğretici Kadriye Zariç, "Unutulmaya yüz tutmuş olan dokuma halıcığı yaşatmaya çalışıyoruz" dedi. "Halılardaki her motifin anlamı var" Zariç, "Atölyemizde Bor’un hem maddi hem manevi kültürü olan halıcılığı yaşatmaya çalışıyoruz. Makine halılarından çok el dokuma halılarının yayılmasını istiyoruz ve burada da onun mücadelesini veriyoruz. Yöremizde bitkisel, hayvansal geometrik motifler kullanılmış ve hikayeleri de ortaya çıkıyor. Mesela eli belinde motifi var, kadını ve kadının gücünü, anaçlığı simgeliyor. Koç boynuzu motifi de erkeğin gücünü simgeliyor. Yıldız, akrep, tarak, elma çiçeği gibi bir sürü motiflerimiz var. Mesela Çavuşlu motifinde eşi askere gitmiş bir kadın yapmış, orada içine kapanıklık var. Eşine duyduğu özlemi araştırmalarımıza göre yani halıya nakşediyor" dedi. Atölyedeki amaçlarının hem yöre kadınına maddi destek olmak hem de Niğde motiflerini yeniden gün yüzüne çıkarmak olduğunu ifade eden Zariç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kursumuzda amacımız kadınlara hem maddi hem manevi gelir sağlamak, unutulmaya yüz tutmuş olan Niğde motiflerimizi tekrar gün yüzüne çıkarmak." Halı atölyesinde çalışan kadınlar ise yaptıkları açıklamada hem maddi kazanç sağladıklarını hem de sosyalleştiklerini söyledi. Atölyede çalışmadan önce tarlalara gündeliğe gittiğini söyleyen Emine Kalkan, "3 yıldır burada devam ediyordum. Eşimize, evimize katkıda bulunuyoruz, kendi ihtiyacımızı görebiliyoruz" dedi. Daha önce halı dokumayı bilmediğini ve atölyede öğrendiğini söyleyen Nuray Erçoğul ise, "Ben de eşime, evime yardımda katkıda bulunuyorum. Ben ev hanımıydım ve daha önce hiç çalışmadım burada başladım işte. Gayet de güzel gidiyor. Tüm hanımlara tavsiye ederim, yani boş durmasınlar" şeklinde konuştu.
Niğde’nin tarım ve hayvancılığını geliştirecek proje için ilk kazma vuruldu
14 Mart 2024 Perşembe - 13:45 Niğde’nin tarım ve hayvancılığını geliştirecek proje için ilk kazma vuruldu Niğde-Bor Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB için ilk kazma vuruldu. 4 milyon metrekare alanda yapılması planlanan Niğde-Bor Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin 2 sanayi tesisi, 60 işletme ve 40 bin büyükbaş kapasitesi ile birlikte faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Niğde Valisi Cahit Çelik, alt yapı çalışması için ilk kazmanın vurulduğu Bor Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili verdiği bilgide Organize Sanayi Bölgesi’nin ülkeye, Niğde ve Bor’a değer katacağını belirtti. Niğde’nin önemli bir tarım kenti olduğunu söyleyen Vali Cahit Çelik, "İlimizin toplam yüz ölçümünün üçte biri tarımsal arazi ama aynı zamanda hayvancılığın da iyi derecede yapıldığı bir il. Toplam şuan ilimizde 135 bin büyükbaş, 535 bin de küçükbaş hayvan var. Buna güç katacak yeni bir projeyle Niğdeli hemşehrilerimize müjde vermek isteriz. Bor ilçemizde bulunan toplam 4 milyon metrekarelik bir alan 2021 yılında Tarıma Dayalı Besi İhtisas Sanayi Bölgesi olarak ilan edilmiş. Son dönemlerdeki mali sıkıntılardan dolayı Tarım Bakanlığı kredi verilemeyeceğini ifade etti. OSB’nin oradaki ortakları İl Özel İdaresi ve Bor Belediyesi öyle olunca da kendi imkanlarımızla iş başı yapalım istedik" dedi. "Niğde’nin tarım ve hayvancılığına güç katacak proje" Bölgenin tamamının faaliyete geçtiği zaman istihdama önemli katkılar sunacağını ifade eden Vali Çelik yatırımcıların şimdiden parsel talep ettiğini söyledi. Çelik, "Ciddi bir talep de var oraya. 400 hektarlık alanda 2012 tane parsel olacak. Tamamen faaliyete geçtiği zaman da yaklaşık 40 bin civarında büyükbaş hayvan beslenecek. Orada aynı zamanda kesimhaneler, biyogaz tesisleri, açık besi alanları ve et entegre tesisleri olacak şekilde çok önemli bir organize sanayi bölgesi olacak. Tamamlandığı zaman da aynı zamanda 600’ yakın vatandaşımız istihdam edilecek. Hem hayvancılık hem de tarım anlamında ilimize güç katacak olan bir proje. Tüm tesisler çalıştığı zaman orada yıllık 9 bin ile 12 bin ton arasında et üretilmesi planlanıyor. Daha da gelişime açık bir bölge oranın bitişinde de yine çok büyük mera arazileri var. 9 bin hektarlık bir mera arazisi var çok yoğun bir talep olduğu takdirde de genişleme söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı. Niğde Bor Besi Tarıma Dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi içerisine, Açık Besi Tesisleri, Kesimhane, Et İşleme Tesisi, Biyogaz Tesisi, Yem Üretim Tesisi gibi ana tesisler yanı sıra; sosyal tesisler, idari tesisler, veterinerlik ve ilaç satış hizmet noktaları, market, lokanta, kontrol binası, araç park alanları, tamir atölyesi, kantar, dezenfeksiyon, gübre bertaraf ve atık su arıtma tesisi kurulması planlanıyor.