GENEL - 25 Eylül 2017 Pazartesi 14:10

Niğde’de yangın olayları azaldı

A
A
A
Niğde’de yangın olayları azaldı

Niğde Belediyesi İtfaiye Müdürü Latif Boran, İtfaiye Müdürlüğü olarak verilen eğitimler sonucu 2017 yılı içerisinde yangın olaylarında azalma olduğunu söyledi.

Niğde Belediyesi İtfaiye Müdürü Latif Boran, İtfaiye Müdürlüğü olarak verilen eğitimler sonucu 2017 yılı içerisinde yangın olaylarında azalma olduğunu söyledi.


2017 yılı içerisinde 9 aylık sonuçları veren Müdür Boran, 2016 yılında yaklaşık 300 yangın olayının olduğunu bu yıl ise 60 ile 70 yangın olayının olduğunu belirterek, genel olarak ev yangını, metruk bina yangını, çatı ve anız gibi yangınların meydana geldiğini ve bu yangınlarda can kaybının yaşanmadığını belirtti.


Her yıl 25 Eylül-1 Ekim günleri arasından düzenlenen İtfaiye Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Müdür Latif Boran, şunları söyledi;


“Geçen yıl vermiş olduğumuz yangın eğitimlerinin meyvelerini gördük. 2017 yılında yangın olayları büyük bir oranda azalma var. İtfaiye personellerimiz kırsaldaki kasabalarımıza, köylerimize ve kahvehanelere göndererek vatandaşlarımızla diyalog kurduk ve broşür dağıtarak yangınlara karşı bilinçlendirdik. Niğde merkezde resmi kurumlarda, huzurevlerinde, bakım evlerinde, etüt merkezlerine giderek yangın eğitimleri verdik. Bunun neticesinde yangın konularında ciddi bir azalma var. Niğde’miz 2016 yılında toplamda anız yangınları, konut yangınları ve sanayi yangınları üç yüzün üzeride iken 2017 yılı içerisinde çok ciddi bir azalma var. Toplamda bu yıl 60 ile 70 arasında vaka arasında yangın olayı meydana geldi."



Niğde’de itfaiye personelleri tam eğitimli



Niğde’de farklı kurumlarla çalışmalar yapıldığını ifade eden Boran, “Fakat anız yangınları noktasında vatandaşımızın bu konu hakkında bilinçlenmesi için yine AFAD müdürlüğümüz, Orman müdürlüğümüz, 112 Çağrı merkezi müdürlüğümüz ve Tarım müdürlüğümüz ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmalarda yürütüyoruz. İtfaiye müdürlüğümüzde önce kendi personeline daha sonrada ilçe ve kasabadaki personellere yangın eğitimleri veriyoruz. Şuanda Niğde’mizin merkezi ve bütün ilçe ve kasabaları eğitimli itfaiyecilerle donatıldı. Şuanda da Halk Eğitim Merkezimiz ile birlikte düzenlediğimiz 20 saatlik bir yangın eğitim programımız var. Bura bu eğitimler site kapıcıları, site yöneticileri ve isteyen tüm vatandaşlarımıza veriyoruz. Bu programımız 5 günlük bir program günde 4 saatlik bir eğitim ile halk eğitim merkezimizde yangın eğitimi sertifikası veriyoruz. Yangınların hem ülkemiz hem de dünya çapında gayri safi milli hasılaya ciddi bir miktarda zarar veriyor. Bilinçli vatandaşlarımız, eğitimli vatandaşlarımız ile bu yangınların daha da azalması ve çıkan yangınlarda daha az maddi ve can kaybını azaltmak konusunda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.