EKONOMİ - 22 Kasım 2017 Çarşamba 13:36

Niğde’nin Bütçesi 80 Milyon TL

A
A
A
Niğde’nin Bütçesi 80 Milyon TL

Niğde İl Genel Meclisi 2018 yılı bütçe görüşmelerini tamamladı.

Niğde İl Genel Meclisi 2018 yılı bütçe görüşmelerini tamamladı. Yapılan görüşmelerde bütçe 80 Milyon TL olarak belirlendi. Bütçe görüşmeleri sonrası Meclis üyeleri ile bir araya gelen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, bütçenin Niğde’ye hayırlı uğurlu olmasını diledi.


Meclis üyelerinin birlik ve beraberlik içerisinde bütçeyi oluşturmalarından dolayı teşekkür eden Şimşek, ‘‘Kasım ayı içerisinde 20 günlük bir çalışma neticesinde 2018 bütçesini oluşturmuş durumda. Bu bütçeyi oluştururken yine her zaman olduğu gibi büyük bir işbirliği ve dayanışma içerisinde bu bütçeyi oluşturdunuz. Hepinize teşekkür ediyorum’’dedi.


Bütçenin yüzde 75’i yatırımlar için harcanacak


Geçen yıl 60 Milyon olan bütçenin bu yıl 80 Milyon’a çıkarıldığını ifade eden Şimşek konuşasında şunları söyledi: ‘‘Geçen yılın bütçesi yaklaşık 60 milyon civarında idi. Yine bu bütçemizde bizler İl Özel İdaremiz olarak özellikle köylerimizde ki alt yapı ve üst yapının ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışmalar yaptık. Köylerimizde yaşayan halkımızın hayat standardını yükseltme, onların huzur ve mutluluğunun artması için bu bütçemizi alt yapı ve üst yapı hizmetlerine harcamış olduk. Bu yapılan hizmetlerden bahsetmek gerekirse, 2017 yılı sonunda 490 km sathi kaplama, 74 km ise bitümlü sıcak asfalt karışımı gerçekleştirilmiştir. 21 milyon TL’lik içme suyu ve kanalizasyon tesisi, 17 milyon TL’lik tarımsal hizmetler, 260 bin metrekarelik parke kaplama gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar neticesinde Niğde İlimizde asfaltsız, içme suyu olmayan, kanalizasyonu olmayan köyümüz kalmamıştır. Tüm köylerimizin köy içi yolları da kilitli parke ile döşenmiştir. İlimizin patates bitkisine bağımlılığı ortadan kaldırılmış, alternatif ürün arayışı çerçevesinde çilek, kiraz, elma, kavun, karpuz, domates ve yem bitkileri gibi ürün yelpazesi gibi çeşitlilik sağlanmıştır. 2018 bütçesi ise 80 milyon TL olarak gerçekleştirilmiş ve yüzde 34 artış sağlanmıştır. Bu bütçenin yüzde 25’si cari harcamalar, geriye kalan yüzde 75’lik kısım ise yatırım harcamalarına tahsis edilmiştir. Bu 80 milyonluk bütçenin bütçe içerisinde Ahiler Kalkınma ajansı, Kop İdaresi ve KÖYDES gibi dış kaynaklardan aldığımız hibe yoktur. Dış kurumlara 14 milyon TL, bu bütçeyle kendi bütçemize ise 66 milyon TL ödenek tahsis edilmiştir. Bu bütçenin ilimize tekrar hayırlı olmasını diliyorum’’


Vali Şimşek, Niğde İL Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, Meclis üyeleri ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol ile çalışanlara teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Balkondaki sepete nişan almışlar Rize’de çamaşır asmak için balkona çıkan vatandaş, sepetindeki deliği ve yerde bulunan mermi çekirdeğini görünce şoke oldu. Rize’de Yeniköy Mahallesi Papatya Caddesinde 6 katlı binanın en üst katında yaşayan Burçin Öksüz, çamaşırlarını asmak için balkona çıktı. Marketten alışveriş için balkonundan sarkıttığı sepetin kırık olduğunu fark eden Öksüz, sonrasında 2,5 yaşındaki kızı Özge’nin yerden mermi çekirdeğini aldığını görünce şoke oldu. Öksüz, olayın ardından hemen polise haber verdi. Öksüz yaşadığı olayın ardından yapılan eğlencelerde havaya sıkılan mermilerden ötürü can kayıplarının yaşanmaması için vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğine vurgu yaptı. Yaşadığı olayı anlatan Burçin Öksüz, vatandaşların eğlencelerde daha duyarlı olmaları gerektiğini ifade ederek “Çamaşırları balkona asmak için içeriden geldim. O sırada aşağıya doğru saldığım sepetim vardı. Onun parçalarını yerde buldum. Rüzgardan yere düşüp kırılmış zannettim. Kızım Özge, yerde bir şey buldu. O alıyordu dokunmasın diye ben aldım. Sonra dikkatimi çekti. Sepete bakmamla çift taraflı mermi deliği gördüm. Bir taraftan girmiş diğer taraftan çıkmış. Korktum, panikledim çocuğu içeriye götürdüm. Çok korktum. Yüksek bir yerde oturuyorum. Ben kızımla balkona çıkıyorum. Balkonun demirlikleri de boşluk var. Benim kız çocuğum buralarda geziyor. Yaz geldi, biz balkonda oturacağız. Şu an ben bu korkuyla balkonda oturamam. İnsanlar düğün yapacak, eğlenecek diye onların düğünü benim cenazem olmamalı. Bu konuda insanları duyarlılığa davet ediyorum. Burası atış poligonu değil. Burada resmen benim kovamı hedef almışlar. Böyle bir durum asla yaşanmamalı. Benim evimde 2 buçuk yaşında kız çocuğum var. Ne zaman atıldığını bilmiyorum. Çocuk kovanı görünce ondan önce ben aldım” şeklinde konuştu.
Erzurum Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Erzurum’da bugünlerde çarşı pazarda sıkça görülen "çiriş otu" dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzurum’un yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Kendini doğaya veren ve İspir ilçesinde yaşayan Bülent Erkan, yaptığı gözlemlerde yaban keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen cirişten bir çok yemek yapıldığını anlatan Bülent Erkan, “kiriş gulik turşusu”nun ise vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyledi. Halk tarafından tedavi için de kullanılıyor İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede asphodelus aestivus l. olarak bilinen ve zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alıyor. Cirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp içerisine bulgur katılarak katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.