YEREL HABERLER - 14 Ağustos 2017 Pazartesi 09:37

Vali Şimşek, nektari hasadı yaptı

A
A
A
Vali Şimşek, nektari hasadı yaptı

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde’nin Sazlıca kasabasında üretim yapan çiftçileri ziyaret ederek, hasat çalışmalarını yerinde inceledi.

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde’nin Sazlıca kasabasında üretim yapan çiftçileri ziyaret ederek, hasat çalışmalarını yerinde inceledi.


Tarım alanında önemli bir konuma sahip olan Niğde’de bazı ürünlerde başlayan hasat çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Yılmaz Şimşek, yapılan üretim karşısında duyduğu memnuniyetini ifade ederek hasat yapan çiftçilerle sohbet etti. İncelemeler esnasında tarım işçileri ile birlikte ağaçtan nektarın toplayarak hasada katılan Vali Yılmaz Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Asım Baş’tan Niğde genelinde yetiştirilen ürünlerin, rekolteleri ve verimliliği hakkında bilgi aldı. Vali Yılmaz Şimşek, “Verim arttıkça çiftçimizin yüzü güler. Niğde, tarım ürünleri bakımından ülke genelinde oldukça önemli bir konuma sahip. Elma üretimi sıralamasında Isparta ve Karaman’dan sonra 3’üncüyüz. Öte yandan İlimizde 234 bin 90 dekar alanda elma üretimi yapılmakta olup yılda 376 bin 606 ton elma hasadı yapılmaktadır.


Yine Nektarın üretiminde ülke genelinde 6. Sırada yer almaktayız. İlimizde 1560 dekar alanda nektarın üretimi yapılırken yıllık 1728 ton nektarın hasadı yapılmaktadır. Bunlar ilimiz ekonomisi bakımından çok önemli rakamlardır. Tabii bununla kalmamalı üretimi ve kaliteyi daha ileriye taşımalıyız. Bu başlıca amacımız olmalıdır. Üretimin ve kalitenin artması için Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve üreticilerimiz koordineli bir şekilde çalışmaktadır. İnşallah önümüzdeki zamanlarda hedefimize ulaşacağız. Bu vesile ile çiftçilerimize çalışmalarında kolaylıklar diliyor, hasatlarının bereketli geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.