SPOR - 20 Ağustos 2017 Pazar 17:59

1.Ünye Triathlon heyecanı sona erdi

A
A
A
1.Ünye Triathlon heyecanı sona erdi

Ünye Kaymakamlığı ve Ünye Belediyesinin ev sahipliğinde ilk kez gerçekleştirilen Ünye Yunus Emre Triathlonu yapıldı.

Ünye Kaymakamlığı ve Ünye Belediyesinin ev sahipliğinde ilk kez gerçekleştirilen Ünye Yunus Emre Triathlonu yapıldı.


Ülke genelinden 147 sporcunun katıldığı, yaş gruplarına ve takımlara göre kategorilere ayrılan yarışlar denizde başladı karada bitti. İki kategoride gerçekleşen yarışmalarda ilk olarak sprint yarışları gerçekleşti. Ünye Cumhuriyet Meydanı’na kurulan başlangıç ve bitiş çizgisinden başlayan yarış ilk olarak yüzme ile start aldı. Ünye İskelesi’nden denize giren sporcular bu parkuru 750 metre yüzerek tamamladıktan sonra bisikletleriyle Ünye Cumhuriyet Meydanı’ndan otogara 4 tur yaparak 20 kilometre pedal çevirdi. Bisiklet parkurunu da tamamlayan sporcular son olarak yine Cumhuriyet Meydanı’ndan yüzüncü yıl mevkiine 5 tur olmak üzere 5 kilometre koştu. Bu koşular sonucunda ilk etap 1 saat 3 dakika ile geçilirken 1.Emirhan Altıntaş, 2. Bertuğ Polatcı, 3. Baran Aktan oldu.



Organizasyon hakkında bilgi veren Triatlon Federasyonu Başkanı İsa Temel Çelik, “Uzun süreden sonra Karadeniz’de ve Ünye’de olmaktan mutluyuz. Ünye’nin yerel yönetimi bu spora büyük önem verdiği için Belediye Başkanımızı kutluyorum. Bu bir başlangıç oldu ama seneye daha kapsamlı bir programla buraya sporcuların aileleriyle birlikte 3000-4000 kişiyi getireceğimizi düşünüyorum. Ünye’de bu spor için parkurlar uygun ve vatandaşların ilgisi çok iyi. Bu spor güç, kuvvet ve irade isteyen bir spor olduğu için zor bir spor dalı. Bizim federasyonumuza bağlı şuan da 4500 sporcumuz var. Bu sporcularımız 52 kulübümüzün bünyesinde faaliyet gösterirken bazıları da bireysel olarak bulunuyor. Federasyon olarak hedefimiz 2020 Tokyo Olimpiyatları’dır” dedi.


ikinci etap Olimpik ferdi ve takım yarışlarında ise erkeklerde 18-24 Yaş Ali Atlan, 25-29 yaş arası Barış Sönmez, 30-34 Yaş Arası Zülfü Karabulut, 35-39 Yaş arası Emre Tascan, 40-44 yaş arası Emre Tacir, 45-49 Yaş Arası Murat Kırdı, 60 Yaş arası Fikret Akay birinci oldu. Kadınlarda ise 25-29 yaş arası Esin Akkartal, 30-34 yaş arası Muna Irmak, 35-39 yaş arası Seda Kurtuldu 1. olurken takımlarda ise 1. Adrenalin Spor Kulubü, 2. ise Ünye’den Yalı Trıathlon oldu. Olimpikte 1500 metre yüzme, 40 Km bisiklet, 10 km ise koşuyla finali gerçekleştirdiler.


Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar kazananlara ödüllerini verirken yaptığı konuşmada, "Bu organizasyonda emeği geçen başta Ünye Kaymakamımız olmak üzere herkesi tebrik ediyoruz.Triatlon baktığımız zaman hem bisiklet, hem yüzme hem koşu üçünün bir arada olduğu zor bir uğraştır. Bu spor dalında esas birinci olmak değil hayat boyu devam ettirebilmektir. Sayın Federasyon Başkanımızdan Kaymakam beyle beraber ortak talebimiz olan gelecek sene bu yarışı resmi yarış ayağına ekleme sözünü buradan kendisinden istiyoruz" dedi.


Yarışma sonunda kupa ve madalya töreni Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda yapılırken törene Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Triathlon Federasyonu Başkanı İsa Tamer Çelik, Ünye Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Aydın Kuyumcu katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-