SAĞLIK - 13 Kasım 2018 Salı 16:05

6 saniyede 1 kişi diyabetten hayatını kaybediyor

A
A
A
6 saniyede 1 kişi diyabetten hayatını kaybediyor

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet artık her yaştan insanı etkiliyor.

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet artık her yaştan insanı etkiliyor.


Diyabetin çağın en büyük sorunlarından biri olmasının başlıca sebepleri arasında sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite geliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, diyabetin genel olarak kanda glukoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak normalde şeker içermemesi gereken idrarda şekere rastlanması şeklinde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.



“İştahınız birden açıldıysa dikkat”


Medical Park Ordu Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, farklı türevleri bulunan diyabet hastalığının Türkiye’de ve dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer aldığını belirtti. Uluslararası Diyabet Federasyonunun istatistiklerine göre her 11 yetişkinden birinin diyabet hastalığına sahip olmakla birlikte her 6 saniyede 1 bireyin diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Gökosmanoğlu, ”Diyabet hastalığı, kendini üç temel belirti ile gösteriyor. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteğidir. Bunun haricinde görülebilecek diğer diyabet belirtileri ise yaraların geç iyileşmesi, cildin kuru ve kaşıntılı olması, görmede bulanıklık, vajinal kaşıntı, tatlıya düşkünlük olarak belirlenebilir” dedi.


Gökosmanoğlu, diyabet hastalığı konusunda şu bilgileri verdi:


“Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet), genellikle erken yaşlarda ortaya çıkan, pankreasta üretilen insülin miktarının yetersiz olması veya hiç olmamasından kaynaklı ve dışarıdan insülin alımının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türüdür. Tip 2 şeker hastalığı ise, yetişkin yaşlarda başlar. Bu tipte insülin üretiminin eksikliğinden ziyade, insülinin gerektiği şekilde etki gösterememesidir. Tip 1’e oranla çok daha sık görülür. Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Ayrıca bazı hamileliklerde hormon salgısına bağlı olarak hamilelik diyabeti ortaya çıkabilir. Hamilelik sona erince kan şekeri yüksekliği normale döner, gebelik sonrası takip edilmelidir. Sonraki 10-20 yıl içinde kişide Tip 2 diyabet oluşabilir. MODY tipi diyabet ise gençlerde görülen erişkin tip diyabettir. Bir ailede diyabet olması sebebiyle genetik geçirgenlik yoluyla geçen tek diyabet tipidir. Genetik mutasyon tanımlaması ile tanı konulabilmektedir. Şeker hastalarının çoğunda Tip 2 diyabet görülür. Bu nedenle şeker hastalığı derken genellikle bunu kastediyoruz. Ailesinde şeker hastası olanlar, fazla kilolu insanlar. Bunu beden kitle indeksi (BKİ) ile anlayabiliriz. BKİ’si 25’in üzerinde olanlar risk altındadır) hızlı yemek yiyenler, yüksek tansiyonu olanlar, kandaki yağ miktarı fazla olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler, ileri yaşlarda şeker hastalığı için riski yüksek gruptadır.”


Diyabet hastalarının yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini kaydeden Gökosmanoğlu, “Diyabet eğitimi tedavide en önemli unsurdur. Tedavinin önemli başlıkları, eğitim başta olmak üzere tıbbi beslenme, egzersiz programları, kilo kontrolü sağlanması, ilaç ve insülin tedavisi olarak belirlenir. Düzenli takip şarttır. Şeker hastalığının tedavisi süreklidir ve hastalığı takip eden hekimle sık aralıklarla görüşmeyi gerektirir. Tedavideki amaç hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik değildir. Öncelikle yaşam kalitesini arttırmak, oluşabilecek organ hasarlarını önlemek, oluşmuş olan organ hasarlarının düzeltilmesini sağlamaktır. Hastalık süreklidir, ömür boyu tedavi gerektirir. İyi, etkili ve doğru bir tedavi ile hastalığın kontrol altına alınması mümkündür” dedi.



“Böbrek yetmezliği riski oluşabilir”


Diyabetin böbrek yetmezliği riski oluşturduğuna da dikkat çeken Gökosmanoğlu, şu bilgileri verdi:


“Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte önerilen diyet programına titizlikle uyulmalıdır. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından planlanır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylaşır. Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya yönelik antidiyabetik ilaçların kullanılması önerilir. Diyabet hastalığında dikkat edilmesi gerekenler ve önerilen tedavi ilkelerine uyulmadığı durumlarda kan şekerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, başta sinirlilik, böbrek yetmezliği, göz bozukluğu olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açar. Bu nedenle diyabet hastalığı belirtilerinden herhangi birini kendinizde fark ediyorsanız veya diyabet tanısı almışsanız, düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Arpaçay’da gecenin karanlığında silah sesleri yükseldi Arpaçay’da bir vatandaşın evine kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı. Silahtan çıkan mermiler 2 traktöre isabet ederken, saldırganlar daha sonra vatandaşın evinin önünde bulunan bin 400 balya otu ateşe verip ellerini kollarını sallayarak gecenin karanlığında kayboldu. Olay, Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Bahçeler Mahallesi’nde önceki gün gece 01.00 sularında meydana geldi. H.E. evinde uyuduğu sırada evine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce önce silahlarla ateş edildi. Silahlardan çıkan kurşunların isabet ettiği 2 traktörün camları kırılırken, saldırganlar daha sonra H.E.’nin evinin önünde bulunan bin 400 balya otu ateşe verdi. Bir anda ot balyaları rüzgarında etkisiyle alev alev yanarken, saldırganlar ise gecenin karanlığından faydalanarak bölgeden uzaklaştı. Silah seslerinin yankılandığı geceyi anlatan Halil Erdoğan, “Gece saat 01.00 sularında evimize silahlı saldırı oldu. 2 kişi tarafından saldırıldı. Hem canımıza hem malımıza kastedildi. Otumu yaktılar. Traktörlerimi, evimi taradılar. Çoluk çocuğum evin içindeydi. Yani sıkıntılı haldeyiz. 7-8’inci olay, Allah kimsenin başına vermesin. Devletimize güveniyoruz, olayların çözülmesini istiyoruz” dedi. Olay yaşandığı yerde güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, ot balyalarının yanması, saldırganlardan birisinin soğukkanlı bir şekilde bölgeden uzaklaşması ve ikinci saldırganın koşar adımlarla bölgeden kaçması yer alıyor. Güvenlik kamerası görüntülerinde ayrıca H.E.’nin saldırganların peşinden koşması ile mahalle sakinlerinin yanan otları seyretmesi yer alıyor. Arpaçay Bahçeler Mahallesi’nde gerçekleşen olayla ilgili saldırganların yakalanması için geniş çaplı çalışma başlatıldığı öğrenildi.
İstanbul Beyoğlu’nda polise mukavemet gösteren şahısların üzerinden bıçak çıktı Beyoğlu’nda trafik akışına engel oldukları belirlenen bir grup şahıs, kendilerini uyaran polis memurlarına tehdit ve hakaretlerde bulunarak mukavemet gösterdi. Ekiplerin olay yerinde gözaltına aldığı şahısların üzerinde bıçak ile falçata ele geçirildi. Olay, Beyoğlu Kılıçalipaşa Mahallesi Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde dün saat 07.45 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde bir grup şahsın trafik akışına engel olduğu, yol kesip çevreye sataştığı belirlendi. Polis ekiplerinin uyarılarını dikkate almayan şüpheliler, tehdit ve hakaretlerde bulundukları polis memurlarına mukavemet gösterdi. Bunun üzerine M.K., A.T., H.T., H.K., M.Ç. ve İ.Ç. adlı şahıslar gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin yapılan üst aramalarında M.K. ve A.T.’nin üzerinde bir adet bıçak ve falçata bulundu. Yakalanan şüphelilere Karayolları Trafik Kanunu’nun ‘taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları’ suçundan ve Türk Ceza Kanunu’nda bulunan ‘görevli memura mukavemet’, ‘hakaret’ ve ‘tehdit’ suçlarından işlem yapıldı. Şüpheliler M.K. ve A.T. hakkında ayrıca Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet suçundan adli işlem yapıldığı öğrenildi.
Malatya Başkan Taşkın: “Rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkardık” Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer’i ziyaret ederek mevcut rezerv alanların durumu ve rezerv alanların sayısının artırılmasıyla ilgili istişarelerde bulundu. Göreve geldiği günden itibaren deprem sonrasında yapılan çalışmaları yakından takip eden ve sahada incelemelerde bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer’i ziyaret ederek mevcut rezerv alanların durumu ve rezerv alan kapsamına giren mahallelerin sayısının artırılmasıyla ilgili istişarelerde bulundu. Başkan Taşkın, bakanlık ve belediye arasındaki görüşmelerin devam edeceğini ifade ederek rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkarıldığını ifade eden Başkan Taşkın, rezerv alanların sayısını daha da artırmak için çalışacaklarını ifade etti. “Yerinde dönüşüm yapılacak mahalle sayısını daha da artıracağız” Vatandaşların bir an önce depreme karşı dayanıklı, modern ve konforlu yapılara kavuşması için çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “İlçemizde deprem riskinin önlenmesi ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak adına gerekli adımları atacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Battalgazi’mizi, ilçemiz sınırları içinde yer alan çarşı merkezimizi dönüştürmek Malatya’nın geleceği için büyük önem arz ediyor. Daha önce yerinde dönüşüm ile Yeni Hamam, Dabakhane, Kavaklıbağ, İsmetiye, Niyazi, Şıkşık, Hamidiye, Saray, Şehit Fevzi, Taştepe, Akpınar, Kırçuval, Sancaktar, Göztepe, Tandoğan, Çöşnük, Yıldıztepe, Cirikpınar, İstiklal ve İzzetiye Mahalleleri rezerv alan ilan edilmiş ve bu mahallelerin bazılarında kazı çalışmalarına başlanmıştı. Ağır hasar alan ve yıkılan binaların çoğunlukta olduğu alanları göz önünde bulundurarak bu mahallelerin sayısını daha da artırmayı; ilçemizi yerinde dönüştürmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda bazı mahallelerin tamamı, bazı mahallelerin de bir kısmı olmak üzere rezerv alan edilmesini sağlıyoruz. Aslanbey, Nuriye, Cevherizade, Ferhadiye, Kernek, Halfettin, Zafer, Hidayet Mahallelerini de rezerv alan ilan edilen mahalleler arasına alarak ilçemizde rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkardık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz Cengiz Başer ile yapmış olduğumuz bu istişareleri, ilçemizin deprem riskine karşı daha güvenli hale gelmesi adına önemli bir adım olarak görüyorum. Hemşerilerimizin yararına olacak çalışmalara gece gündüz demeden devam edeceğiz. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Battalgazi, eskisinden daha güzel olacaktır” dedi.