YEREL HABERLER - 09 Aralık 2016 Cuma 11:07

Fatsa’nın 4 mahallesi meclis kararı ile bölündü

A
A
A
Fatsa’nın 4 mahallesi meclis kararı ile bölündü

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Bolaman, Ilıca, Hatipli ve Aslancami Mahalleleri meclis kararı ile bölündü.
Bu 4 mahallenin bölünmesi ile ilgili Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan bir açıklama yaptı. Başkan Hüseyin Anlayan belediye meclis toplantısında büyükşehir olmadan önceki belde belediyelerine ait mahallelerin dağılımında yeni bir düzenleme yaptıklarını belirterek, “Büyükşehir olduktan sonra beldeler kapanarak belediye statüsünden çıkarak mahalle statüsüne dönmüş ve büyükşehir kapsamında her biri birer mahalle şeklinde statü kazanmıştı yani öncesinde birçok belde belediyelerimiz birçok mahalleden oluşurken büyükşehir olduktan sonra her biri bir mahalleye dönüşmüştü. Tabii belediye yasasında da bu yasa çıkarken ihtiyaç hasıl olduğunda tekrar mahallelere bölünebilecek yetkisi bir takım kriterler konularak belediye meclisimize verilmişti. Bizler de 3 yıllık yapmış olduğumuz çalışma ve tecrübe neticesinde ihtiyaçları da yerinde görerek bugün itibariyle belde belediyelerimiz den 4 tanesini tekrar farklı mahallelere ayırarak yeni mahalleler oluşturduk” dedi.

“Mahalleleri kriterlere göre ayırdık”
Mahalleleri oluştururken yasanın öngörmüş olduğu bir takım kriterler olduğunu ifade eden Başkan Anlayan, “Bu kriterlerden en önemlisi nüfus kriteri. Bir mahalle ikiye bölündüğünde yeni oluşacak mahallede eski geriye kalan mahallede 500 kişiden aşağıya olmamak kaydıyla mahalleler bölünebiliyor yani böldüğümüzde yeni mahallenin nüfusu 500 olacak geriye kalan bölünmüş yerde en az 500 nüfus olacak. Bu kriterler öncelik olmak şartıyla ayrıca da coğrafi bütünlük de göz ardı edilmeden bu şekilde yeni düzenlemeler yapıldı” diye konuştu.
Bölünen mahallelerden bir tanesinin Bolaman Mahallesi olduğunu söyleyen Fatsa Belediye Başkanımız Hüseyin Anlayan, “Bolaman Mahallemiz büyükşehir olmadan önce 10 mahalleydi. Bu 10 mahalleyi şimdi coğrafi alan bütünlüğüne bakarak hem de nüfus kriteri göz önünde bulundurularak yeni haliyle 5 mahalleye dönüştürdük. Bolaman Merkez Mahallesi, Palazlı- Kömürlük Mahallesi, Güvercinlik Mahallesi, Yenipazar Mahallesi ve Kavraz Mahallesi olmak üzere 5 mahalleye dönüşmüş durumda. İkinci beldemiz Hatipli Mahallemiz. Hatipli Mahallemizde daha önce 9 mahalleydi şimdi burada nüfus kriteri göz önünde bulundurularak coğrafi bütünlük de göz önünde tutularak 3 mahalleye dönüştü. Hatipli Mahallemizde Hatipli-Kargucak ve Karşıyaka Mahalleleri olmak üzere üç mahalleye ayrıldı. Bir diğer beldemiz Ilıca Mahallemiz, Ilıca Mahallemizde daha önce 6 mahalleden ibaretti. Büyükşehir olunca tek mahalleye dönüşmüştü şimdi Ilıca Beldemizi de yeni haliyle 3 mahalleye ayırdık. Bir tanesi Ilıca Mahallesi, bir tanesi Kayaköy, Akçakese Mahallesi bir tanesi de Uzundere Mahallesi, Aslancami Mahallemizde daha önce 6 mahallemizden ibaretti şimdi büyükşehir olunca tek mahalleye dönüşmüştü. Belediye meclis kararımızla Aslancami, Aslancami Mahallesi ve Küpdüşen Mahallesi olmak üzere 2 mahalleye dönüştürüldü” diye konuştu.

“Muhtarlık seçimleri olacak”
Şu anda bölme işlemi yapılmayan diğer beldelerin de bu tür talepleri olduğunu belirten Başkan Hüseyin Anlayan, “Talep var ama böldüğümüzde yeni oluşacak mahalle 500 nüfus tamamlayınca geriye kalan mahalle 500 nüfusun altına düşüyor. Bu vesileyle mahalledeki çalışan arkadaşlar ikamet eden arkadaşlar nüfus konusunda gurbetteki hemşerilerimizi, evi bu mahallelerde olan hemşerilerimizin ikametgahlarını buraya getirerek bir nüfus oluşturabilirlerse coğrafi olarak da uygun olmak şartıyla bu bölme işlemi yapmadığımız mahallelerde tekrar bölme işlemi yapabiliriz ama nüfus konusunda çalışmaları gerekiyor. Bu konuda özellikle çalışan mahallelerimiz var. Bu işin başlangıcı yani son bulmadı. Eğer önümüzdeki günlerde ya da aylarda işlem yapmadığımız bölme yapmadığımız mahallelerde bir nüfus kriteri yakalanırsa oralarda bu işlemi yapacağımızı ifade ediyorum. Bu oluşan mahallelere göre de inşallah önümüzdeki yılda muhtarlık seçimleri olarak oralarda da yeni oluşan mahallelerde muhtarlar hizmete başlamış olacak. Büyükşehir belediyemiz ile beraber daha etkin bir hizmete onlar da kavuşmuş olacak. Fatsa’mıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir