EKONOMİ - 03 Ağustos 2017 Perşembe 13:46

Fındıkta örnek bahçelerin verimi arttı

A
A
A
Fındıkta örnek bahçelerin verimi arttı

Ordu’da fındıkta verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik olarak 2015 yılında başlatılan çalışmada takdir edilecek sonuçlar alındı.

Ordu’da fındıkta verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik olarak 2015 yılında başlatılan çalışmada takdir edilecek sonuçlar alındı. Pilot bölge olarak belirlenen mahallelerde oluşturulan örnek bahçelerden daha önce dekara 80-90 kg ürün alınırken bu yıl yaklaşık 300 kg ürün alınacak noktaya gelindi.


Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 20015 yılında fındıkta verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik olarak Ordu ve Giresun illerini kapsayan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından da desteklenen ‘Her İlçeye Bir Örnek Fındık Bahçesi Projesi’ başlatıldı. Bu proje kapsamında Ordu ve Giresun’un 30 ilçesinde en az 5, en fazla 10 olmak üzere toplam 225 dekar alanda örnek fındık bahçesi oluşturuldu. Bahçelerin toprak tahlilleri, gübreleme, ilaçlama ve budama işlemleri Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzman personeli tarafından yapıldı. İki yıl boyunca gerçekleştirilen çalışma sonunda daha önce dekara 80-90 kilogram ürün alınan bahçelerden dekara 250-300 kilogram ürün alınmaya başlandı.


Ordu’nun Altınordu ile Ulubey ilçelerinde oluşturulan örnek bahçelerden bu yıl dekara 250 kilogramın üzerinden ürün alınması tarla günü ile kutlandı. Bahçelerinden bu yıl bol ürün almanın sevincini yaşayan bahçe sahipleri projeyi başlatan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz’a teşekkür ettiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de çocuklar doğada buluşuyor İzmir’in eğlencesi en bol çocuk festivali Festival Çocuk, Çiçekliköy Moment Tabiat Park’ında kapılarını 8. kez açmaya hazırlanıyor. 2015 yılında ilk kez organize edilen ve 7 festivali geride bırakan Festival Çocuk, bu yıl temasını orman ve doğa okuryazarlığı olarak belirledi. 8. kez kapılarını açacak festival, 12 Mayıs Pazar Günü Çiçekliköy’de saat 10.00 ile 19.00 saatleri arasında düzenlenecek. Moment Tabiat Park’ındaki festival; orman yürüyüşleri, doğa atölyeleri ve tabiat parkurları ile dikkat çekecek. Festivale katılacak çocuklar; 45 adet survivor parkuru, şişme oyun alanları, yarışmalar ile eğlenirken, ailelerde stantları gezerek alışveriş yapabilecek. Yine çocuklar bir gün boyunca profesyonel çocuk eğitmenleri ve orman liderlerinin eşliğinde düzenlenen doğa atölyelerinden yararlanabilecek. Sadece çocukların değil ailelerinde keyifle zaman geçirmesi için aile oyunları, yarışmalar, sahne performansları da düzenlenecek. Sağlık sponsorluğunu Medical Point İzmir Hastanesinin üstlendiği festivalle ilgili konuşan Festival Çocuk kurucusu ve İzmirli kadın girişimci Sibel Demir Arslan, "Bu sene tema olarak ormanı seçtik. Daha çok çocuğumuz toprağa bassın, ağaca sarılsın istedik. Doğa hepimize çok iyi geliyor. Çocuklarımızın küçük yaşlardan doğa ile bağ kurmalarını çok önemsiyoruz. Evcil hayvan dostlarımıza da kapımız açık. Doğanın içinde kuş seslerinin çocuk seslerine karıştığı eğlenceli bir festival bizi bekliyor" dedi. 0-36 ay çocuklar ile özel çocukların festivale ücretsiz girebileceği de öğrenildi.