POLİTİKA - 16 Haziran 2017 Cuma 15:44

Kurtulmuş: “Körfezdeki kriz yapay olduğu için kolay çözülür”

A
A
A
Kurtulmuş: “Körfezdeki kriz yapay olduğu için kolay çözülür”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizin yapay bir kriz olduğunu belirterek, “Yapay bir kriz olduğu için Ramazan Bayramı’na kadar bu problemin kolayca çözüleceğini ümit ediyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizin yapay bir kriz olduğunu belirterek, “Yapay bir kriz olduğu için Ramazan Bayramı’na kadar bu problemin kolayca çözüleceğini ümit ediyoruz” dedi.


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantı ve iftar programlarına katılmak üzere Ordu’ya geldi. Kurtulmuş, AK Parti Ordu İl Binasında ilçe belediye başkanları ile bir toplantı yaptı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Körfez ülkeleri arasında yaşanan krize değindi.


Körfezde başta Suudi Arabistan ile bazı ülkeler ile Katar arasındaki krizin bölge ve ülke gündemini değiştirdiğini, bu krizin ortadan kaldırılması için devlet olarak bütün çabalarıyla gayret gösterdiklerini belirten Numan Kurtulmuş, krizin Ramazan Bayramına kadar çözülmesini ümit ettiklerini kaydetti.


Kurtulmuş, “Bu krizin ortaya çıkmasında diğer bölge krizlerinden bir farkı var. Bu kriz tamamıyla yapay bir krizdir. Yani herhangi bir altyapısı olan, herhangi bir siyasi, toplumsal geçmişi olan bir kriz değildir. Herhangi bir çatışmanın üzerine oturan bir kriz değildir. Maalesef yapay bir şekilde ortaya çıkarılmıştır. Ondan dolayı ümit ediyoruz ki çözümü de diğer krizlere göre daha kolay olur. En kısa bir süre içerisinde bu krizin ortadan kaldırılması için gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.



“2017 büyümesi yüzde 5 olacak”


Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 5.2 oranında büyüme göstermesinin büyük bir gelişme olduğunu da dile getiren Kurtulmuş, 2016 yılı ile kıyaslandığında 2017 yılında büyüme endeksinin yüksek olacağını savundu. Kurtulmuş, şöyle konuştu: “2016 yılında çektiklerimiz ortadadır. Maalesef Türkiye tarihinin, Anadolu topraklarının tarih boyunca gördüğü en büyük ihanetiyle karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz darbe teşebbüsü, arkasından Türkiye’ye karşı bazı ekonomik manipülasyonlar. Bütün bunlara rağmen 2016 yılında üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 1.5 daralmıştı. Ondan sonra son çeyrekte yüzde 3.5’lara kadar inmişti. Şimdi 2017 yılında ilk çeyrekte yüzde 5.2’lik bir kalkınma ortaya konulmuş olması son derece önemlidir. Bunda Kredi Garanti Fonundan 180 milyar liralık bir harcamaya ulaşılmış olmasının da büyük etkisi var. Ayrıca Türkiye’de üretim ekonomisini destekleyen kararlar, yerel ekonomiyi teşvik eden uygulamalar bunda son derece etkilidirler. Ayrıca istihdamı teşvik eden uygulamalarının da son derece etkisi var. Ayrıca son zamanlarda yeni iş ilave imkanları oluşturulmuş olması bu ekonomik kalkınmaya ciddi şekilde destek oldular. Tahminlerimiz şunu gösteriyor ki, Türkiye’de 2017 yılında yüzde 5 civarında büyümeye erişilecektir. Bazı araştırma şirketleri yüzde 3 hatta daha aşağıda tahmin ettikleri Türkiye’nin 2017 büyüme performansını yüzde 4 revize etmişlerdi. Bu demektir ki bu iş daha ileriye doğru gidecektir. İnşallah Türkiye 2017 yılında yüzde 5’lik bir büyümeyi gerçekleştirecektir. Birçok olumsuz şatlara, bölgesel krizlere, bölgede Türkiye’yi tehdit eden gelişmelere rağmen vatandaşımızın milletimizin, devletimizin ortaya koymuş olduğu büyük bir performanstır. Önemli bir gelişmedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ticaret Bakanı Bolat: “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi. Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi. “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Trabzon Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İHA’ya ödül Her yıl geleneksek olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İhlas Haber Ajansı (İHA) ödüle layık görüldü. Haber görüntü dalında İhlas Haber Ajansı muhabirlerinden Bekir Koca "Mezarlık Kavgası” haberi ile ödüle layık görüldü. 2023 Yılı Başarılı Gazetecileri Yarışması Ödüllerini belirlemek amacıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından, 39 çalışma arasından ödül almaya hak kazanan eserler belirlendi. Buna göre, Ziyad Nemli büyük ödülüne İhsan Öksüz, jüri özel ödülüne Trabzon şehrine Basın Müzesi katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e, sanat ödülüne Trabzonlu tiyatro ve sinema oyuncusu Alper Kul, spor ödülüne Trabzon Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi Futbol Takımı, yılın girişimci iş insanları ödülleri Erol Tuna (Tunalar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı) Celil Hekimoğlu (Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Abanoz (Abanoz Medya), Ali Haydar Baş (ATA Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı) ve Ahmet Muhçi (Alaska Endüstriyel Mutfak) layık görüldü. Hizmet ödülleri Üyeler arasında gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet vermiş olan isimlerden seçilen Hizmet Ödülleri Varol Uzlu, Tekin Atay, Fatih Doğan, Hüseyin Atmiş, Ömer Altuntaş, Sadık Aydın, Tanju Akıncıoğlu ve Zeki Sancak’a verilirken, yarışmada ödül almaya hak kazanan eserler, haber ödülü dalında Selçuk Başar (DHA) "Ölen arkadaşı için 188 hayat kurtardı”; Haber görüntü ödülü Bekir Koca (İHA) "Mezarlık Kavgası”; Spor haberi ödülü Hasan Taşcan (Anadolu Ajansı) "Yürüyemezsin denilse de ayağa kalktı, masa tenisinde final hedefi koydu”; haber fotoğrafı ödülü Hakan Burak Altunöz (Anadolu Ajansı) "Uçurumun kenarında”; spor fotoğrafı ödülü Nurgül Günaydın (Taka Gazetesi) “Onuachu atıyor, Trabzonspor kazanıyor”; Köşe yazısı ödülü Yahya Ataman (Taka Gazetesi) “Eylül ayı üzerine”; Röportaj ödülü Ali Osman Yürük (Kuzey Ekspres Gazetesi) “Gamsız hayat herkese başka sunar garip oyunlarını”; Röportaj ödülü Hatice Üneş Aksoy (Günebakış Gazetesi) “Yıkımın gölgesinde ilk kurban bayramı hüznü”; Mizanpaj ödülü Elif Yasemin Aydoğan (Karadeniz Gazetesi) “7.7 ile böyle öldük, böyle ağlıyoruz”; Mizanpaj ödülü Enes Aydın (Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi) “Bir yanda mucize, bir yanda gözyaşı”; röportaj dalında ve Mizanpaj dalında iki eser ödüle layık görüldü.