POLİTİKA - 07 Eylül 2018 Cuma 13:52

MHP’li Enginyurt: "Fındık üreticisi tekelci piyasanın insafına terk edildi”

A
A
A
MHP’li Enginyurt: "Fındık üreticisi tekelci piyasanın insafına terk edildi”

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, "AK Parti milletvekilleri fındık üreticilerini, tekelci ve monopol piyasanın insafına terk etmiştir" şeklinde konuştu.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, "AK Parti milletvekilleri fındık üreticilerini, tekelci ve monopol piyasanın insafına terk etmiştir" şeklinde konuştu.


MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, sahil kesimindeki üreticilerin yaklaşık 20 gündür pazara indirmeye başladığını ancak Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hala taban fiyat açıklamadığını vurguladı. Bu süre içerisinde TMO’nun fiyat açıklaması yönünde yaptıkları açıklama ve girişimlere rağmen bunun gerçekleşmediğini belirten Enginyurt, bu konuda sessiz kalan AK Parti milletvekillerini eleştirdi. Enginyurt, "AK Parti milletvekilleri 20 günden bu yana TMO’nun bugün yarın diyerek fiyat açıklayacağını söyleyip durdu. Şimdi ise ‘TMO iyi ki fiyat açıklamadı piyasada fındık 13-14 lira oldu’ demeye başladılar. 20 günden bu yana milletle alay ettiği için kendilerini kınıyorum. Unutulmasın ki, fındıkta serbest piyasa yok. Biz serbest piyasaya inanmıyoruz. Fındıkta bir İtalyan firması var. Alıcısı da o, satıcısı da o. Tek bir firmanın olduğu piyasaya serbest piyasa değil monopol, tekelci piyasa denir. Dolayısıyla bu serbest piyasaya güvenip fındık üreticilerinin hakkı savunulamaz, fındık üreticisi hakkını aldı denilemez. AK Parti milletvekilleri fındık üreticilerini, tekelci ve monopol piyasanın insafına terk etmiştir” diye konuştu.



"Umudunu TMO’ya bağlayan milyonlarca insan var"


Sosyal medyada "Üretici fındığını sattı, bu saatten sonra fındığa fiyat verilmese de olur" şeklinde algı yapıldığına da dikkat çeken Enginyurt, “Daha Aybastı’da, Korgan’da, Gölköy’de, Gürgentepe’de fındık patoza yeni verildi, yeni kuruyor. Hangi fındık pazarı indi? Ordu’da 150 bin ton fındık oluyorsa bunun 20 bin tonu ancak pazara indi. Bunlarda İstanbul, Ankara gibi il dışından gelip fındığını toplayıp satarak giden gurbetçilerin fındığıdır. Ama geride umudunu TMO’ya bağlamış olan milyonlarca insan var" ifadelerini kullandı.


MHP olarak fındık üreticisinin sesini duyurmak için 8 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’te Ordu-Altınordu Cumhuriyet Meydanı’nda miting tarzı basın açıklaması yapacaklarını belirten Enginyurt, üreticileri katılmaya davet etti. Enginyurt, "Burada asıl Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak için basın açıklaması yapacağız. Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon illerindeki üreticileri davet ediyoruz. Ne kadar çok olursak sesimizi o kadar gür çıkarırız. Bize seçimlerde AK Parti ile ortak hareket ettiğimizi ve neden muhalefet yaptığımızı soruyorlar. Ne yani fındık üreticisinin, milyonlarca insanın hakkını savunmayalım mı? Fındık geçen yıl 3 dolardı, bu yıl 2 dolar. Her şeye zam geldiği ortamda fındık 1 dolar değer kaybetti" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.