EKONOMİ - 21 Ekim 2016 Cuma 15:26

Ordu Ticaret Borsası: “Fiyatlar alıcı sayısının düşmesinden dolayı yükselmiyor”

A
A
A
Ordu Ticaret Borsası: “Fiyatlar alıcı sayısının düşmesinden dolayı yükselmiyor”

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, rekolte azlığına rağmen fındık fiyatının yükselmemesi, bunun sebebinin Ordu Ticaret Borsası olduğu iddialarını sert bir dille kınayarak, “Biz serbest piyasada oluşan fiyatı duyurmakla mükellefiz. Fiyatlar alıcı sayısının düşmesinden dolayı yükselmiyor” dedi.
Kahraman yaptığı yazılı açıklamada, serbest piyasadaki fındık fiyatını her gün ilan tahtasında duyurduklarını ancak kamuoyunun bunu ‘fındık fiyatını belirleyen borsa’ olarak yorumladığına dikkat çekti. Fındık fiyatını kendilerinin ilan etmediğini, sadece serbest piyasadaki fiyatı duyurduklarını kaydeden Kahraman, şu açıklamalarda bulundu:
“Biz Merkez Borsa değiliz”
“Fındık üretim bölgesinde Ordu Ticaret Borsasının da dahil olduğu 14 Ticaret Borsası bulunmaktadır. Son zamanlarda fındığın işlem gördüğü borsalar arasına İstanbul Ticaret Borsası da eklenmiştir. Fındık fiyat ilanı yapan bu borsaların ilan ettikleri fiyatlar incelendiğinde birbirine çok yakın ya da aynı fiyatlar olduğu görülecektir. Şu halde, herhangi bir yerde fındık fiyatı 15 TL ya da 20 TL’ydi de Ordu Ticaret Borsası 10-11 TL mi yazmıştır? Tam bu noktada Ordu Ticaret Borsasının ‘Merkez Borsa’ olduğu ve diğer borsaları etki ya da baskı altında tuttuğu gibi mantığa ve mevzuatlara tamamen aykırı bir iddianın da yine, tarafımızdan, hukuk karşısında ispatının isteneceğini belirtmek isteriz. Türkiye genelindeki tüm Ticaret Borsaları müstakil olup, herhangi bir konuda aralarında astlık üstlük ilişkisi mevcut değildir.”
Kahraman, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Borsaların görevleri arasında ‘Borsaya dâhil maddelerin borsada oluşan her günkü fiyatlarını usulü dairesinde tespit ve ilan etmek’ hükmüne dayanarak borsalar fiyat ilan etmektedirler. Bu, bir anlamda kamusal bir görevdir. Fiyat ilan etmek ile fiyat belirmemek aynı şey değildir. Bizler fiyat belirlemiyor, fiyat ilan ediyoruz. Fındık üretim bölgesindeki Ticaret Borsalarının hiçbirinde ‘Satış Salonu’ bulunmamakta olup, spot işlem takibi de yapılamamaktadır. Bu nedenle de günlük fiyatların tespiti ağırlıklı olarak ‘Fiyat Haberleşmesi’ denilen usulle ve müsbit evrak teminiyle yapılmaktadır. Ortaya çıkan ortalama fiyat tamamen bilgi amaçlı olarak kamuoyuyla paylaşılır. Borsamız fiyat ilan panosunun üstünde ilan edilen fiyatın nasıl tespit edildiğinin ve bilgi amaçlı olduğunu ifade eden bir özet yazı da asılı bulunmaktadır. Borsa tarafından ilan edilen fiyatı ‘Tavan Fiyat” gibi algılamak ya da algılatmak yanlıştır. Bu fiyat ‘Bugün, fındığın bu fiyattan alım satım yapılabilir, pazarlığa buradan başlanabilir gibi bir bilgi vermektedir.”
“Biz fiyatı bilgi amaçlı duyuruyoruz”
“Tekrar etmekte yarar vardır; borsaların ilan ettikleri fiyat taban ya da tavan fiyat değildir, özelikle üreticilerimiz bu fiyattan fındığını satmak zorunda oldukları gibi bir durum asla söz konusu değildir. Fındığı kıymetlendirecek olan bizzat üreticilerimizin kendisidir. Onlar ürünlerine sahip çıktıkça ve kendi öz örgütleri işlevsellik kazandıkça her şeyi değiştirmek de mümkün olabilecektir. Bu fiyat, üreticilerimiz ürünlerinin satışı için pazarlığa başlayabilecekleri, kabul edilebilir pazarlık eşiğini gösteren bilgi amaçlı fiyattır. Bunun dışında başka ve gizli bir manası da yoktur.”
“Fiyatlar alıcı sayısının düşmesinden dolayı yükselmiyor”
“Bir diğer öne çıkan husus ise; rekolte az, o halde neden fiyatlar yükselmiyor? Evet rekolte az ama özellikle son yıllarda alıcı sayısı da azaldı. Ordu Ticaret Borsası kurulduğu tarihten bu yana üye kayıtları incelendiğinde yaklaşık Bin 700 firma ve şahsın fındık sektöründe baktığı görülmektedir. Bu durum bölgedeki diğer borsa üyeleri için de geçerli olup yıllar içinde alıcı sayısının azalması ve bugünkü tablonun ortaya çıkmasına da olanak doğmuş oldu.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.