GENEL - 23 Ocak 2018 Salı 10:14

Ordu’da toplu ulaşım başlıyor

A
A
A
Ordu’da toplu ulaşım başlıyor

Ordu ili tarihinde ilk kez uygulanacak olan ‘Toplu Ulaşımda Modern Dönüşüm Projesi’ 2 Şubat’ta düzenlenen hizmete alma töreniyle hayata geçecek.

Ordu ili tarihinde ilk kez uygulanacak olan ‘Toplu Ulaşımda Modern Dönüşüm Projesi’ 2 Şubat’ta düzenlenen hizmete alma töreniyle hayata geçecek. Yeni sistemle birlikte, 322 araçla hizmet veren mevcut dolmuş hatları, 177 yeni ve modern araçla hizmet verecek.


30 Mart Yerel seçimleri öncesi Ordu’da toplu ulaşım dönüşüm projesini başlatacaklarının müjdesini veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, söz verdiği bir projeyi daha hayata geçiriyor. Henüz Büyükşehir Belediye Başkan Adayı iken, Ordu Şoförler Cemiyeti ve Dolmuşçular Kooperatifleriyle yaptığı toplantılarda, dolmuşçu esnafının kazanılmış haklarının da korunacağını belirten Başkan Yılmaz, Toplu Ulaşım Projesi’nin uygulamaya geçeceği çalışmalar sırasında bu sözünü de yerine getirdi. Başkan Enver Yılmaz toplu ulaşım projesi öncesi ayda iki defa dolmuşçu esnafının temsilcileriyle bir araya gelerek, projenin istişarelerle ilerlemesini sağladı. Toplu ulaşım hatlarında kullanılacak araçların standartlara uygun olması şartıyla, seçimini de dolmuşçu esnafına bırakan Başkan Yılmaz, sürecin şeffaf bir şekilde ilerlemesini sağlayarak Ordu’da yıllar süren bir hayalin uygulamaya geçmesini sağladı.



Tüm dolmuşlar mor-beyaz olacak


Toplu ulaşım projesinin hayata geçecek olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Ordu’da 265 dolmuş aracı, 46 Sağra Meydan aracı ve 11 de Kuğukent aracı hizmet veriyordu. Yeni dönemde şoför esnafımız konforlu ve farklı kapasitelerde 177 araçla hizmet verecek ve tüm araçlar mor beyaz renklerde olacak. Yeni sistemle birlikte 322 adet aracın 161 adedi 5,5 - 8 m aralığında, 16 adedi 8-10 m aralığında olmak üzere toplam 177 araca dönüştürülmesi sağlanacak ve Cumhuriyet Meydanı araçların toplanma merkezi olacak. 20 kapalı durak ile 300’e yakın durağın montaj çalışmaları tamamlandı. 2 Şubat’ta Ordu ilimiz toplu taşımaya geçiyor. Tüm esnaf arkadaşlarıma bol kazanç temenni ediyorum” diye konuştu.



Üniversite ve hastanelere tek hatla ulaşım


Toplu Ulaşım Projesi’yle birlikte mevcut güzergâhlarda da düzenlemeye gidileceğini belirten Başkan Yılmaz, “Güzergâh planlamalarında hastane, üniversite, alışveriş merkezi ve toplu konut alanları gibi cazibe merkezlerine olan ulaşımlar bir birine entegreli olacak şekilde planlandırılmış olup şehirde doğu-batı-güney ulaşım aksları oluşturuldu. Üniversite ve Yüksek Okularası ve Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi ile Kumbaşı Mahallesi’nden üniversiteye tek araçla ulaşım sağlanacak. 14 adet ana hat 12 adet besleme hat olmak üzere toplam 26 adet hat planladık” dedi.



Ödemelerde akıllı kart sistemi


Yeni sistemle birlikte toplu ulaşım araçlarında akıllı kart sistemine geçileceğini dile getiren Başkan Yılmaz, "Hemşehrilerimiz diğer büyükşehirlerde olduğu gibi akıllı kartlarla dolmuş hizmetinden faydalanacak. Toplu ulaşım araçlarında tüm ödemeler Altınordu ilçemizin muhtelif noktalarında verilecek bayilik sistemiyle kart dolumundan sonra akıllı kart uygulamasıyla gerçekleşecek. Tüm toplu ulaşım araçlarında ödemeler akıllı kartlarla gerçekleşecek” diye konuştu.



Akıllı duraklarla araçlara ulaşmak daha kolay


Toplu Ulaşımla birlikte akıllı durak sisteminin başlayacağını dile getiren Başkan Yılmaz, “Durakta araç bekleyen hemşehrilerimiz için, şehir içinde çalışan toplu taşıma araçları hakkında bilgiler vermek üzere ana akslara akıllı duraklar yerleştirildi. Akıllı Durak Sistemiyle birlikte hemşehrilerimiz, hizmet veren araçların güzergâhlarını, konumlarını ve araçların durumları hakkında bilgiyi anlık olarak öğrenebilecekler" şeklinde konuştu.



Ulaşım araçları gps sistemiyle kontrol altında


Yeni sistemle dolmuşların GPS uygulamasıyla takip edilebileceğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Konum ve araçlara ait bilgiler, GPRS ile Ulaşım Kontrol Merkezi’ne aktarılacak. Otobüsler, uydu görüntüsü üzerinde gerçek zamanlı veya geçmişe yönelik bir tarih ve zaman aralığında takip edilecekler ve görüntülenen araçların sayısal dökümleri alınacak. Ana server ile uyumlu çalışan vadilatör saatleri sayesinde, sürücü çalışma bilgileri gerçek zamanlı olarak alınacak. Çağrı Merkezi ise 7/24 hizmet verecek” diye sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir