EKONOMİ - 18 Ekim 2017 Çarşamba 10:39

Ordu’ya 12 bin istihdam müjdesi

A
A
A
Ordu’ya 12 bin istihdam müjdesi

Ordu’da son dönemde kamulaştırma çalışmaları hızlanan Altınordu ve Fatsa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmaları tam gaz sürerken, her iki OSB’nin faaliyete geçmesiyle 12 bin kişinin istihdam edileceği belirtildi.

Ordu’da son dönemde kamulaştırma çalışmaları hızlanan Altınordu ve Fatsa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmaları tam gaz sürerken, her iki OSB’nin faaliyete geçmesiyle 12 bin kişinin istihdam edileceği belirtildi.


AK Parti Ordu Milletvekilleri Oktay Çanak ve Metin Gündoğdu, ortak yaptıkları açıklamada Altınordu ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 74 adet sanayi parseli üzerinde faaliyet gösteren 62 firmada 3 bin kişi istihdam edilirken yeni kurulacak 2. OSB’de ise 6 bin kişinin istihdam edileceğini belirttiler. AK Parti Milletvekilleri, “Halen kamulaştırma çalışmaları yürütülen Ordu 2. OSB sahası için Çatalkaya-Karaağaç mevkisindeki 95 hektarlık arazi için yer seçimi kesinleştirilmiş ve 2017 yılı yatırım programına alınmış olup, kamulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Kamulaştırma çalışmaları için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 5 milyon lira gönderilmiştir. Yatırımın gerçekleşmesi sonrası 70 sanayi parseli üretilmesi ve bu sanayi parsellerinde 6 bin kişiye istihdam sağlanacağı tahmin edilmektedir” açıklamasında bulundular.


Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde ise 30 adet sanayi parselindeki 29 firmada 3 bin 85 kişinin istihdam edildiğini belirten milletvekilleri Çanak ve Gündoğdu, buradaki Organize Sanayi Bölgesinin yüzde 100 doluluk oranına ulaşması sebebi ile mevcut OSB’nin bitişiğinde bulunan 935 dönüm arazi için yer seçimi çalışmalarının tamamlandığını kaydettiler. Bu yatırımın 2017 yatırım programına girdiğini vurgulayan Milletvekilleri, “Fatsa OSB için kamulaştırma amacıyla 88 milyon lira ödenek gönderilmiştir. Yatırımın gerçekleşmesi sonrası 60 adet sanayi parseli üretilmesi ve yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlanacağı tahmin edilmektedir” dediler.


Milletvekilleri Oktay Çanak ve Metin Gündoğdu, her iki OSB’ye yatırım yapacak olan işletmelere büyük kolaylıklar sağlanacağını da vurgulayarak, “İşletmeler gelir vergisi, SGK payı, stopaj ve KOSGEB nezdinde daha avantajlı bir konumda olacaklar. Bu da Ordu’yu dışarıdan gelecek yatırımcılar için cazip kılacaktır” açıklamasında bulundular.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.