GENEL - 17 Temmuz 2018 Salı 17:14

Saatçilik mesleğinde çırak bulamıyor

A
A
A
Saatçilik mesleğinde çırak bulamıyor

Ordu’da saatçilik yapan Salih Sakarya, bu mesleğin tarihin tozlu raflarına karışacağını belirterek, yetiştirmek için çırak bulamadıklarını söyledi.

Ordu’da saatçilik yapan Salih Sakarya, bu mesleğin tarihin tozlu raflarına karışacağını belirterek, yetiştirmek için çırak bulamadıklarını söyledi.


Yıllardır duran ve arızalanan saatleri tamir edip, zamanın tekrar ilerlemesini sağlayan saatçiler, gün geçtikçe kendilerinin durma noktasında olduğunu söylüyor. Ordu’da yaklaşık 33 yıldır aynı dükkanda usta olarak vatandaşlara hizmet veren 56 yaşındaki Salih Sakarya, mesleği kendi çabalarıyla ileriye götürmeye çalıştığını kaydetti. Saat tamirini öğrenmek için uzun süre tecrübe ve deneyim kazanmanın gerekli olduğuna dikkat çeken Sakarya, mesleğin 10 yıl kadar daha ayakta güçlükle duracağını ifade etti.


Yeni neslin saat tamirine ilgisiz olduğunu aktaran Sakarya, "Ne yazık ki çırağı yetişmeyen bir meslekteyiz. Bu işin arkası gelmeyince devamımız da yok. Kısacası Avrupa gibi olduk. Fabrikasyon alıp saatin pilini ve kayışını değiştiriyoruz, geri kalanları çöpe gidiyor. Çırak yetişmediği için tamir yapacak kimse de kalmıyor” dedi.



“Mesleğe başladığım zamanlarda, aynı saati 4 ay boyunca söküp taktım”


Kendisinin, mesleği başladığı ilk yıllarda ustasının talimatı ile bir saati 4 ay boyunca söktüğünü aktaran Sakarya, şimdiki zamanda çırak olarak gelenlerin ise ‘Ne kadar ücret vereceksin?’ sorusuyla karşılaştıklarını anlattı. Özellikle, piyasada 15-20 liraya satılan Çin malı saatlerin de işlerinde düşüş yaşanmasına neden olduğunu vurgulayan Sakarya, "Bu saatlerin pil değişimi dışında tamiri de olmuyor. Ucuz saatlerde kanserojen maddeler de bulunuyor. Bunun yanı sıra, en büyük darbeyi de cep telefonlarından yedik. Çünkü cep telefonu çıktı, çalar saat işi bitti. Telefonların alarmı olduğu için, alarmlı saatlere talep kalmadı” diye konuştu.



“Yılların birikimi eşyalar çöpe gidecek”


Yıllardır ekmek yediği dükkanını, bırakacak bir çırak yetiştiremediği için üzgün olduğunu anlatan 33 yıllık saat tamir ustası, yılların birikimi olan eşyaların çöpe gideceğini ifade ederek, "Kimse tamir yapamayacağı için, yıllardır kullandığım aletler boşa çıkacak. İnsan kendi evladı hasta olunca ve başına bir şey gelince üzülür ya bu malzemeler de benim için bir evlat gibi aile gibi. Bunlara baktıkça, ‘siz benden sonra yoksunuz’ diyorum ve içim acıyor. Ama yapacak da bir şey yok” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’a hafta sonu 1 milyona yakın taraftar gelmesi bekleniyor TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden ve 77 puan ile lider olan Amed Sportif Faaliyetleri Başkanı Aziz Elaldı, “Emniyetin ve belediyenin verdiği bilgilerde hafta sonu Diyarbakır’a 1 milyona yakın kişi gelecek. Emniyetin rakamı 600 bin, belediyenin rakamı da 1 milyon insanın il dışından gelmesi. Bizim sevincimize ortak olmak için, karnavalımıza katılmak için gelecekler” dedi. Basın mensuplarıyla Kayapınar ilçesindeki Amedspor Şeyhmus Özer Tesisleri’nde bir araya gelen Elaldı, Iğdır maçı ile ilgili birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Elaldı, stadyumun toplam kapasitesi 33 bin kişilik olduğunu, ama emniyetin ve belediyenin verdiği bilgilerde hafta sonu Diyarbakır’a 1 milyona yakın kişinin geleceği öngörüldüğünü söyledi. Emniyetin rakamı 600 bin, belediyenin rakamına göre ise 1 milyon insan il dışından gelmesi beklendiğini aktaran Elaldı, “Bizim sevincimize ortak olmak için karnavalımıza katılmak için gelecekler. Bu gelen insanların çoğu stadyuma girip o şampiyonluk maçını birebir yaşamak istiyor. Bilet satışlarımız bitti. İki gündür bundan dolayı da bir takım tatsızlıklar oluştu. Böyle büyük organizasyonda eksiklikler olabiliyor. Ama nihayetinde talep çok fazla olduğu için ne kadar özen göstersek de illaki aksaklık oluyor. Taraftarlarımızdan, camiamızdan ve halkımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz" dedi. İl Spor Güvenlik Kurulu’nca yapılan toplantıda alınan taraftar yasağına ilişkin de konuşan Elaldı, “Iğdır’dan gelen arkadaşlarımız var. Biz onlarla beraber bu maçı izleyeceğiz. İskenderun’da yaptığımız tribünü burada yapacağız. Iğdır’dan isteyen taraftar gelsin, biz onları misafir edeceğiz” ifadelerinde bulundu.