EKONOMİ - 19 Temmuz 2017 Çarşamba 15:45

Hasanbeyli’de ilk nohut hasadı yapıldı

A
A
A
Hasanbeyli’de ilk nohut hasadı yapıldı

Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesine bağlı Çolaklı köyünde ilk nohut hasadı yapıldı.

Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesine bağlı Çolaklı köyünde ilk nohut hasadı yapıldı.


Hasanbeyli ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 2017 yılında uygulamaya konulan “Nohut Eken Sağlık Biçer” Yayım Projesi kapsamında Çolaklı köyünde düzenlenen tarla gününde ilk nohut hasadı yapıldı.


Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, burada yaptığı konuşmada ülkemizde nohut ve baklagil yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi, ekim nöbetine önem verilmesi gerektiğini belirtti.


Hasanbeyli ilçesi Çolaklı köyü nohut üreticisi Adem Sönmez de, çocukluğundan bu yana nohut yetiştirdiklerini, bu proje çerçevesinde ilk defa kışlık nohut ekimi yaptıklarını ve çok yüksek verim beklediklerini, bundan sonraki yıllarda da kışlık olarak ekmeye devam edeceklerini dile getirdi.


Yapılan konuşmaların ardından nohut ve mercimek yetiştiriciliği kursunda eğitim görerek belge almaya hak kazanan 10 kişiye Hasanbeyli Kaymakamı Müfit Gültekin tarafından belgeleri verildi.


Ardından proje kapsamında denemesi yapılan “Seçkin, Hasanbey ve Çağatay” nohut çeşitlerinin ekili olduğu alanda projenin her aşamasında teknik destek sağlayan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Doç. Dr. Dürdane Mart ve Hasanbeyli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veyis Tuncer tarafından projenin aşamaları hakkında bilgiler aktardı.


Yetiştiricilere proje çerçevesinde basımı yapılan nohut yetiştiriciliği lifleri dağıtılırken, tarla gününe; Hasanbeyli Kaymakamı Müfit Gültekin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Hasanbeyli Belediye Başkanı Alpaslan Koca, Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz, Hasanbeyli Garnizon Komutanı Üsteğmen Nihat Akşen, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Abdullah Çil, kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.