GENEL - 05 Şubat 2017 Pazar 15:21

Osmaniye’de geleneksel Güvercin Festivali başladı

A
A
A
Osmaniye’de geleneksel Güvercin Festivali başladı

Osmaniye Güvercin Severler Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl 12’ncisi düzenlenen geleneksel Güvercin Festivali büyük katılımla başladı.
Osmaniye Atatürk Ortaokulu’nda 16 ırktan 500’ü aşkın güvercinin en iyi seçilebilmek için boy gösterdiği festivalde sarı meverdi, kırmızı meverdi, ağ, kara müsevit, zırhlı şamı, göğ şamı, kara nakışlı, göğ nakışlı, göğ kurufilli, kırmızı çarşıllı, sarı çarşıllı, ispir, sarı alaca bağdadı, kırmızı alaca bağdadı, göğ alaca bağdadı ve kara alaca bağdadı güvercin ırklarının en iyileri jüri tarafından seçiliyor.
Festivalin her geçen yıl daha geniş katılımla yapıldığını belirten organizasyonun Tertip Komitesi Başkanı Hakan Tuncer, “Yarışmada birinci gelen güvercinlerin fiyatlarında büyük artış oluyor. Festivalimize Türkiye’nin birçok şehrinden ve Lübnan, Ürdün gibi ülkelerden gelen güvercin severler var” dedi.
Yarışmada 16 güvercin ırkı yarıştığına değinen Tuncer, “Katılım olarak 500’ü aşmış durumdayız. Dereceye girenlere altın kuş küpesi, kupa ve çeşitli hediyeler veriyoruz. Bizler güvercini hobi olarak besliyoruz ama güvercin siteleri başta olmak üzere, sosyal paylaşım sitelerinden kurduğumuz ağ sayesinde ülke genelinde bütünleşmemiz söz konusu. Yılda bir kez, yetiştirdiğimiz güvercinleri görücüye çıkarıyor ve yarışma düzenliyoruz. Bu sayede hepimiz bir çatı altında toplanıyoruz. Festivalimiz sayesinde hem güvercinlerimizin kalitesi artıyor hem de fiyatları artıyor. Bu gün güvercin besleyenler önemli bir gelir kaynağı da sağlayabiliyor. Yarışma öncesi fiyatı 3 bin lira olan bir kuşun yarışmada elde ettiği şampiyonlukla fiyatı 25 bin 30 bin lira olabiliyor” diye konuştu.
Festivale Hatay’dan katıldıklarını ifade eden Oğuz Koçak, 25 yıldır güvercin beslediğini festivale katıldığı için mutlu olduğunu dile getirerek, güvercin beslemenin kendisi için bir tutku olduğunu söyledi. Koçak, “Festivallerin kuş kalitesini arttırdığını düşünüyorum. Özellikle son 10 yılda geçmiş kuş ırklarına baktığımız zaman giderek zirve yapıyor. Kuşun kalitesi, görünümü, fiziksel yapısı kuşun fiyatının belirlenmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.
Festival sayesinde dostlukların, arkadaşlıkların, kuş görüşünün, insanların diyalogunun arttığını belirten ve Hatay’dan gelerek festivalde yer aldıklarını dile getiren Furkan Yorluk, “Festivalde kuş fiyatları çok yüksek olabiliyor. Bundan önceki festivalde yüksek kuşlar, özelliklerini tamamlamış, fiziksel özellikleri tam oturmuş kuşlar yoğun talep görüyor. Herkes iyi kuşun peşinde. İyi kuş almak içinde iyi paralar vermek gerekiyor. Kuşu almak isteyen kişi cebinde parası yoksa elinde avucunda ne varsa onu vermek istiyor. Geçen sene bir kişi kuş için 35 milyar değerindeki arabasını verdi mesela. Ama adam kuşunu satmak istemedi” ifadelerini kullandı.
Festivali ziyaret eden MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, katılımcılara başarı dileyerek, “Güvercin sevgisi ve merakıyla Osmaniye’de bir araya geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Biz büyük bir aile olarak aynı kardeşlik hukukunu birbirimize karşı kenetleyerek götürmeliyiz. Güvercin almak, güvercin vermek bahane, arkadaşlıklar, dostluklar şahane olsun diliyorum. Festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Kategorilerinde şampiyon olan güvercin sahiplerine altın kuş küpesi, kupa ve dereceye girenlere çeşitli ödüller verileceği öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.