GENEL - 14 Mart 2018 Çarşamba 08:46

İhlas Haber Ajansı bölge müdürleri Rize’de toplandı

A
A
A
İhlas Haber Ajansı bölge müdürleri Rize’de toplandı

İhlas Haber Ajansı (İHA) 2017 yılı değerlendirme toplantısı, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Ridos Termal Otel’de yapıldı.

İhlas Haber Ajansı (İHA) 2017 yılı değerlendirme toplantısı, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Ridos Termal Otel’de yapıldı.


İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamid Arvas ve Haber Koordinatörü İrfan Altıkardeş’in yanı sıra İHA bölge ve haber müdürlerinin katıldığı toplantıda 2017 yılı değerlendirilirken, 2018 yılı hedefleri ele alındı. Toplantıda İHA’yı en güçlü pozisyona ulaştıracaklarını belirten İHA Genel Müdürü Hamit Arvas, “25 yıldır Türk medyasına hizmet eden İHA, Türkiye dışında da çok sayıda medya kuruluşuna hizmet ederek ülkesini başarıyla temsil etmektedir. 2017 yılında belirlenen hedeflere ulaşmada, hem merkez birimlerin hem de bölge müdürlüklerinin büyük bir gayret ve özverili çalışmaları etkili oldu” dedi.


İHA’nın yurt dışında iyi bir noktaya geldiğini belirten Arvas, “Şuanda 50 ülkede 70 muhabirimiz var. Bu muhabirlerimiz ile her gün dünyanın dört bir yanından abonelerimize haber hizmeti vermekteyiz” ifadelerini kullandı.


2017 yılı çalışmalarında üstün başarı gösteren bölge ve haber müdürlerine takdir belgesi verilirken, 2 günlük toplantı Ayder Yaylası’na düzenlenen gezi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.