YEREL HABERLER - 21 Nisan 2017 Cuma 14:55

Rize’de UMKE eğitimi

A
A
A
Rize’de UMKE eğitimi

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personellerine yönelik "Zor hava yönetimi ve alternatif yöntemler, afetlerde doğum, UMKE mukavemet ve fizik kondisyon faaliyetleri" eğitimi düzenlendi.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personellerine yönelik "Zor hava yönetimi ve alternatif yöntemler, afetlerde doğum, UMKE mukavemet ve fizik kondisyon faaliyetleri" eğitimi düzenlendi.


İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı UMKE ekibinin 2017 yılı faaliyet planı içerisinde İkizdere İlçesine bağlı Rüzgarlı mevkiinde gerçekleştirilen eğitime Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane illerinden gelen 37 personelin katıldı.


UMKE Birim Sorumlusu Öner Çakal yapmış oldukları eğitimi sahfalarına değinerek, "Afet durumunda standart malzeme ve ekipmanların yöntemlerin etkin olmadığı durumlarda yeterli solunum desteği sağlanılmasına yönelik alternatif teknikler, afetlerde doğum şartlarının oluşturulması, doğum eylemine yardımcı olunulması, gece ve gündüz şartlarında ekip halinde güvenli şekilde ulaşımın sağlanılması için yürüyüş teknikleri, ipli erişim sistemi ile ilgili düğüm ve malzeme kullanımı, iple güvenli iniş ve tırmanış, kaya yapısına uygun tırmanış teknikleri, ip hattı kurulması ve hasta transfer işleminin yapılması ve temel kampçılık konularında teorik ve uygulamalı bilgiler eğitime katılanlara aktarıldı" diye konuştu.


Üç gün süren eğitimin sonunda kampı ziyaret eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Zikrullah Tüfekçi, "Zor arazi şartlarında görev yapabilme, ip ve ekipmanları ile hat kurmak suretiyle bu durumlarda vakalara ulaşım ve tahliyelerinin yapılması adına UMKE personellerinin bilgilerinin güncellenmesi, UMKE’ye yeni katılan personellerin de zor durumlarda müdahale yeteneklerinin arttırılması anlamında çok verimli ve faydalı bir eğitim gerçekleştirildi. Bu tür eğitimlere faaliyet planı çerçevesinde devam edeceğiz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.