GENEL - 23 Ocak 2017 Pazartesi 13:34

Yanlış bilirkişi tespitleri mağdur ediyor

A
A
A
Yanlış bilirkişi tespitleri mağdur ediyor

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Rize Şubesi Başkanı Avukat Ümit Peçe, Rize’de gerçek değerinin altında verilen kamulaştırma ücretlerinin vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.
Rize’nin arsa fiyatları bakamından Türkiye’nin en pahalı illerinden bir tanesi olmasına rağmen yanlış bilirkişi tespitleri nedeni ile kamulaştırma davalarında vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Peçe ”Hukuku hizmetlerin yürümesi için yapılan kamulaştırmalar, ilimizin gelişmesi için bir fırsat olmaktadır. Ancak bunun beraberinde kamulaştırma bedellerinin gerçek değerlerinin altında tespit görmeleri ve vatandaşın taşınmazına gerçek değerinin ödenmemesi ciddi tepkilere yol açmaktadır. Bu sorun yargı mekanizmasındaki bilirkişilik müessesinin sağlıklı yürümemesinden kaynaklanmaktadır. Bilirkişiler belirlenirken, arsa nitelikli taşınmazlar için üç teknik bilirkişiden üçü veya ikisi inşaat mühendisi veya mimarlar listesinden seçilir. Birisi ziraat mühendisi olabilir. Özellikle üzerinde ağaç varsa bilirkişilerden biri ziraatçı olmalıdır. İki bilirkişi de mahalli listeden seçilmektedir. İlimizde biten ve derdest durumda olan binlerce kamulaştırma davasında mahkemece yapılan keşifte refakate alınan bilirkişilerin düzenledikleri raporlardaki değer tespitleri vatandaşı memnun etmemektedir. Olaya bir hukukçu olarak değil bir vatandaş olarak baktığımızda bir adalet ve hakkaniyetsizliğin olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Başka illerde taşınmaz değerleri gerçek değerin üzerinde tespit görürken ilimizde bu tespitlerin gerçek değerin altında yapılması vatandaşımızı mağdur etmektedir. Hukuk Mahkemeleri Kamulaştırma davalarında bilirkişilerce verilen raporlardaki değerler üzerinden hüküm kurmaktadır. Bilirkişi raporlarının eksik ve hatalı mahkeme hükmünü de eksik ve hatalı olmaya sevk etmektedir. Evet sorun davalarda hükme esas alınan bilirkişilerin hatalı değerlendirme ve tespitlerinden kaynaklanmaktadır. Bilirkişilerce taşınmazın değerinin gerçek değerinin çok altında olduğu bilinmekte buna rağmen tespitler emsal sunulan taşınmazlardan değeri düşük olanlar dikkate alınmak suretiyle vatandaşın aleyhine değerlendirilmektedir. Sorunun çözümü için kamulaştırma davalarında refakate alınan bilirkişi listesinin yeniden gözden geçirilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Rize’de arsa altın değerinde
Rize’de Emlakçılar Platformu Başkanı Halil Kazdal, Rize’nin arsa fiyatları bakımından Türkiye’nin en pahalı ili olduğunu ifade ederek “Rize’de coğrafi yapısı dolayısıyla ciddi bir arazı kıtlığı vardır. Buda arazi ve konut fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Şehir merkezinde merkezi noktada imara açık arazilerin dönümü 7-120 Milyon TL civarındadır. Yine şehir merkezinde arka mahallelerde imara açık arazinin dönümü ortalama 1 milyon TL civarındadır. İmara kapalı arazilerin dönümü ise 50 bin ile 200 bin TL arasında değişmektedir” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.