YEREL HABERLER - 14 Ekim 2016 Cuma 13:31

16. Sapanca Şiir Akşamları’nda söyleyişi ve imza günü

A
A
A
16. Sapanca Şiir Akşamları’nda söyleyişi ve imza günü

Büyükşehir 16. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları kapsamında düzenlenen söyleşi ve imza günü TES-İŞ Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi. Buluşmada şiirin ‘his ve müziğin birleşimi’ olduğu yönündeki yorumlar dikkat çekti.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi 16. Sapanca Şiir Akşamları programı kapsamında TES-İŞ Anadolu Lisesinde önemli şairlerin yer aldığı ‘Söyleşi ve İmza Günü’ düzenlendi. Şafak Çelik, Sevgi Yerlioğlu gibi Türk şairlerin yanında Makedon şair Katitsa Kulavkova da söyleşiye katılarak öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Söyleşi sonunda TES-İŞ Anadolu Lisesi öğrencileri şairlerle sohbet etme ve kitaplarını imzalatma imkânı elde ettiler. Söyleşide ilk söz alarak şiirin tanımı ile ilgili konuşan Makedon şair Katitsa Kulavkova, “Herkes şair olamaz ama birçok insan şiiri hissedebilir. Şiirde imgelerden yararlanırsınız ve imgeleri savaş ya da barış gibi hangi amaçla kullanacağınız size kalmış. Örneğin kılıçla hem savaşılabilir hem de kılıç barışçıl amaçlarla bir müzede sergilenebilir. Kılıcı ne olarak kullanacağınız size bağlı. Şunu da unutmamalıyız ki; hepimizin birçok kimliği var. Hem anneyiz, hem öğretmeniz, şairiz aynı zamanda kadınız. Bütün kimliklerimiz birbiriyle çatışır ama onların barışı sağladığı yerden şiir doğar. Yani şiir çatışan bütün kimliklerimizin toplamıdır ve kimliklerimizin harmoni oluşturduğu yerde ortaya çıkar” dedi.
Şiir yazma süreciyle ilgili konuşan şair Şafak Çelik ise, “Şiirle yapmak istediğimiz şey yeni bir şey söylemek değil. Yazarken tabii ki etkilendiğimiz bir güç veya bir etkiyle yazıyoruz. Ama bunu yaparken işin estetik kısmına önem veriyoruz. Bir söz söyleyip ortaya bir değer koyacaksak bunu en güzel şekilde yapmamız gerekir. İstediğiniz konuda bir şey yazabilirsiniz ama şunu da belirtmek gerekir ki; bunu belli kurallar içinde yapmalıyız. Çalışmayla, kuralları öğrenerek, kalıplara bakarak kendince bir metin oluşturabilirsiniz. Ama şiirin özü hissetmekle alakalıdır. Hissetme duygusu ise çalışarak, kafa yorarak kazanılmaz” ifadelerini kullandı. Söyleşide son olarak söz alan ve şiirin geleceği hakkında ümitli olduğunu belirten Sevgi Yerlioğlu, “Şiir ne kadar okura ulaştıysa o kadar çok anlamı ve değeri oluyor. Ahmet Haşim ‘şiir söz ve müzik arasında ama müziğe daha yakın bir yerdedir’ der. Bu sebeple yabancı bir şarkı ya da şiir dinlediğimizde sözlerini anlamasak da duyguları anlayabiliyoruz. Şarkı nasıl his ve nota üzerine kuruluysa şiir de böyledir. Şiir çok okunmaz derler ama şiir etkinlikleri gittikçe artıyor. Bu tarz etkinlikler olduğu müddetçe de şiiri çok güzel bir gelecek bekliyor” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari 23 Nisan’a babalar ve kızları damga vurdu HAKKARİ (İHA) – Hakkari’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıl dönümü coşkuyla kutlanırken, sahne alan babalar ve kızlarının gösterisi ise büyük beğeni topladı. Hakkari Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz tarafından Atatürk heykeline çelenk sunulmasıyla başlayan 23 Nisan kutlamaları, daha sonra Hakkari Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonunda devam etti. İki öğrencinin başarılı bir şekilde sunuculuğunu üstlendiği program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burada bir konuşma yapan İl Müdürü Nurettin Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyetimiz, köklü tarihinden ve güçlü medeniyetinden getirdiği birikimle, modern çağın dinamiklerini doğru okuyarak; artık bölgesi ve ötesindeki gelişmelere yön veren, darbelere karşı milli iradeyi ve demokrasiyi kıyasıya savunan, dostluğu aranan, düşmanlığından çekinilen uluslararası bir aktör konumundadır. 23 Nisan 1920’de ilk meclisi açan Türkiye ile 15 Temmuz Gecesi’ne imza atan Türkiye, aynı ruhta ve aynı azimdedir. Nice 104. yıllara yüz akımızla ve hep birlikte ulaşmak temennisiyle, sevgili çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının bayramını kutluyorum" dedi. Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler tarafından değişik gösteriler yapılırken, babaların kızlarıyla sahne alması ise büyük beğeni topladı. “Babalar ve Kızlar” adlı gösterinin ardından program sona erdi. Kutlama programına Vali Ali Çelik, Vali Yardımcısı Furkan Berberoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Onay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, kurum amirleri ve protokol üyeleri katıldı.
Konya DOSD Meram’ın özel çocukları 23 Nisan’ı çoşkuyla kutladı Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın özel çocukları 23 Nisan Bayram’ı özel bir programla kutladı. Ailelerin de katıldığı bu anlamlı program renkli görüntülere sahne oldu. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “DOSD Meram, gerçekleştirdiği bu pragram ile 23 Nisan gibi özel ve anlamlı bir bayramı çok daha güzel ve daha anlamlı bir hale getirdi” diye konuştu. DOSD Meram, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’da renkli bir programla kutlandı. Çocuklar sahneye çıktı ve en güzel gösterileri sergilediler. Programda çocuklar gönüllerince eğlendi, çocuk bayramını doyasıya yaşadılar. TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü kutlamalarında şarkılar söyleyen, yüz boyama ile palyaço ve maskotlarla eğlenen özel çocuklara aileleri de eşlik etti. “Çocuklarımızı iyi ki DOSD Meram’a emanet etmişiz” Programa katılan veliler de hem DOSD Meram’ın eğitiminden hem de etkinlikten dolayı bir hayli memnun oldu. Programı muhteşem ötesi olarak değerlendiren veli Bengisu Keser, emeği geçen herkese teşekkür etti. ‘Çocuklarımız için iyi ki DOSD Meram var’ diyen Keser, çocukların bayramı bayram tadında yaşadığını belirtti. Keser, "Çocuklarımızı buraya güven duyarak emanet ettik, iyi ki de etmişiz” diye konuştu. Bir diğer öğrenci velisi Esra Selin Sancar da genel olarak okulu ve eğitimlerini özel olarak da 23 Nisan kutlamalarını çok beğendiklerini ifade ederek, “Eğitimler çocuklarımız için dolu dolu geçiyor. Burası çocuklarımızın aktifleşmesini ve sosyalleşmesini sağladı” şeklinde konuştu. Azmi Ekin ise DOSD Meram’ın çok güzel bir hizmet, 23 Nisan etkinliğinin de çok güzel bir organizasyon olduğunu belirterek, “Burası için ben Başkan Mustafa Kavuş’a yüz yüze de teşekkür etmiştim. Bizler için bundan daha güzel bir hizmet olamazdı. Çocuğum daha önce de eğitim aldı ama buradaki eğitimi hiçbir yerde bulamadık. Çocuklarımıza bu yeri bu eğitimi sağlayanlara şükranlarımı sunuyorum. Çocuklarımız burada çok mutlu” dedi. "Bu özel bayramımız, özel çocuklarımızla daha anlamlı oldu” Özel çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “DOSD Meram’da gerçekleştirdiğimiz kutlama ile Çocuk Bayramımız daha anlamlı ve daha renkli bir hal aldı. Ecdadımızın bu özel hatırasını özel çocuklarımızla kutladık. Onlar eğlendikçe bizler daha mutlu olduk. Allah onların ve ailelerinin mutluluğunu daim etsin. Bu vesile ile değerli hemşehrilerimin bayramını kutluyor, TBMM’nin açılışının yıl dönümünün hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ayrıca Gazi Mustafa Kemal ve Kurtuluş Savaşı’nın diğer tüm kahramanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan ecdadımızı minnet ve şükranla anıyorum.”