GENEL - 17 Ekim 2018 Çarşamba 13:50

Başkan Toçoğlu, Kuzeyin muhtarları ile bir araya geldi

A
A
A
Başkan Toçoğlu, Kuzeyin muhtarları ile bir araya geldi

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Karasu, Kaynarca ve Kocaali muhtarları ile bir araya geldi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Karasu, Kaynarca ve Kocaali muhtarları ile bir araya geldi.


Afet ve Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) gerçekleştirilen toplantıda Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu; Karasu, Kaynarca ve Kocaali’de gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler paylaşarak muhtarlardan gelen talepleri dinledi. Büyükşehir tarafından gerçekleştirilen yatırımlara değinen Başkan Toçoğlu,“İlçelerimizin geleceklerini teminat altına alacak çalışmaları hayata geçirdik. Karasu Adatepe ve Tepetarla Mahalleleri arasında inşa ettiğimiz 80 metre uzunluğundaki Adatepe Köprüsü ile geçişleri daha güvenli hale getirdik. Yine sahil çalışmamız bölgeye renk kattı. Sosyal Gelişim Merkezimiz ise hızla tamamlanıyor. Muhteşem doğası, denizi ve yeşiliyle harika bir güzelliğe sahip olan Kocaali’ye kazandırdığımız sosyal tesis bölgeye değer kattı. Kocaali’de gençlerin kullanımına futbol sahası kazandıracağız. Yine asfalt çalışmalarımızla da arterleri yeni yüzlerine kavuşturuyoruz” dedi.


Altyapı anlamında Kocaali’ye önemli yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Başkan Toçoğlu, "Birçok bölgede içmesuyu şebekelerini yeniledik. Karasu ve Kocaali’ye birinci sınıf içmesuyu ulaştıracak Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni tamamlayarak devreye aldık. 3,5 milyonluk yatırımla 5 kilometre uzunluğunda yağmursuyu altyapısı inşa ederek ilçenin bu anlamdaki altyapısını kuvvetlendirdik. İlçenin atıksularını en iyi şekilde toplayarak dünya standartlarında arıtmak için 50 milyonluk yatırımla 121 kilometre uzunluğunda kanalizasyon hattı ve Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi’ni ilçemize kazandırdık. Artık Kocaali’den Karadeniz’e atıksu karışmıyor" diye konuştu.


Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ile atıksuların Sakarya Nehri ve Karadeniz’e karışmadığını belirten Başkan Toçoğlu, “Kocaali’de olduğu gibi Karasu’da da atıksuları dünya standartlarında arıtıyoruz. Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ile atıksular Sakarya Nehri’ne ve Karadeniz’e karışmıyor. Denizimiz artık tertemiz. Bu sayede şu anda Karasu’da 2 adet Mavi Bayrak sahibi plaj bulunuyor. Yine Karasu ve Kocaali ilçelerimiz için 45 milyonluk içmesuyu yatırımında çalışmalarımız devam ediyor. Kurudere ve Yeşilköy Mahallelerini Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan birinci sınıf içmesuyuyla buluşturacak projemizi tamamlayarak bu mahallelerimize yeni hatlar üzerinden su verdik. Kaynarca’nın içmesuyu geleceğini garanti altına almak için 60 kilometre uzaklıkta bulunan Sapanca Gölü’nden ilçemize 10 milyonluk yatırımla Hızırilyas Su Yönetim Merkezi’nde arıtılan suyu ulaştırdık. Birçok mahallenin şebekesini baştan aşağıya yeniledik. İlçemizde kanalizasyon altyapısı ve atıksu arıtma tesisi inşa etmek için ise hazırlıklarımız sürüyor. İnşallah ilçelerimizin geleceğine yatırımlarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.