ÇEVRE - 23 Ocak 2018 Salı 14:36

Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi gün sayıyor

A
A
A
Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi gün sayıyor

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Kocaali’de inşa edilen atıksu arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Kocaali’de inşa edilen atıksu arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.


Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan ve Ali Oktar, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar ile daire başkanları eşlik etti. SASKİ tarafından Kocaali’de inşa edilen atıksu arıtma tesisinde incelemelerde bulunan ve tesisin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Başkan Toçoğlu, “Çok güzel bir tesisi Kocaali’ye kazandırıyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde Kocaali’nin atıksularını bu tesisimizde arıtmaya başlayacağız” dedi.


Şehrin dört bir yanına inşa ettikleri kanalizasyon hatları ve atıksu arıtma tesisleriyle şehrin doğasını korumaya yönelik ciddi adımlar attıklarını vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Derelerimize, nehrimize, göllerimize, Karadeniz’e atıksu karışmaması için büyük yatırımlar yapıyoruz. Bunun meyvelerini de en güzel şekilde alıyoruz. Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ve Geyve-Pamukova Ortak Atıksu Arıtma Tesisi ile Sakarya Nehri’ne karışan kirliliği önlemiş, böylece Karadeniz sahillerimizde Mavi Bayrak’ın dalgalanmasını sağlamıştık. Kuzeye bir arıtma tesisini daha kazandırmak üzereyiz. Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi’nde artık sona geldik. Karadeniz’i korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.


Başkan Toçoğlu, “Kocaali’de başlattığımız 50 milyonluk çalışmalar kapsamında öncelikle 121 kilometrelik kanalizasyon hattı inşa etmiş, ilçemizi bu anlamda modern altyapıya kavuşturmuştuk. Şimdi ise bu hat ile toplayacağımız atıksuları arıtacağımız tesisi hizmete almak üzereyiz. Terfi merkezlerimiz ve elektrik imalatları tamamlandı. Eksiklikler giderildi. Çevre düzenlemeleri tamamlandı. Artık tesisimizi devreye almak için son kontroller yapılıyor. Bu tesis ile günde 4 bin 700 metreküpe kadar atıksu arıtılabilecek. Amacımız tüm ilçelerimizin atıksularını dünya standartlarında arıtarak şehrimizin geleceğine güvence sağlamak. Entegre atıksu sistemimiz Kocaali’ye hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova’da heyelan sonrası dağcılar devreye girdi Van-Yüksekova kara yoluna sürekli inen heyelan sonrası dağcı grubu devreye girerek, güvenlik önlemleri altında 2 bin rakımda bellerine bağladıkları halatlarla dev kaya parçalarını indirdi. Karayolu ekipleri, heyelanların sık sık meydana geldiği Yeniköprü mevkisinde dağcı ekip ile birlikte ortak çalışma başlattı. Heyelanın meydana geldiği ve kaya parçalarının düştüğü bölgeye tırmanan dağcı ekibi, dağda düşme ihtimali bulunan taş ve kaya parçalarını indirdi. Zorlu şartlarda çalışma yürüten dağcı ekibi gün boyu çalışmalarına devam ederken, karayollarına bağlı ekipler ise yolda temizleme çalışması yürüttü. Bölgede başka heyelanların meydana gelmemesi için çalışma yürüten ekipler, yolu yarım saatte bir kapatıp açarak araçların geçişlerini de sağladı. Çalışmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini aktaran ekipler, yola çıkacak sürücüleri de dikkatli olmaları yönünde uyardı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu bölgede Yüksekova Emniyet Müdürlüğü ekipleri de güvenliği sağlıyor. "Levye ve krikomuzun gücü yettiği kadar heyelanı temizliyoruz" Güvenlik önlemleri altında kaya parçalarını indirdiklerini belirten dağcı grubunun şefi Bülent Metin, “Geçtiğimiz kış aylarında ve ondan önceki dönemlerde gece ile gündüz arasında sıcaklık ve soğukluk farklarından dolayı bölgede heyelanlar meydana geliyor. Burada yaşanan heyelanların sebebiyle karayolu ekipleri ve il bölge müdürlükleri arasındaki temaslardan istinaden buradaki heyelana diğer bölgelerde olduğu gibi müdahale etmeye çalışıyoruz. Levye ve krikomuzun gücü yettiği kadar heyelanın arkasında bıraktığı taşları indirmeye çalışıyoruz. Karayolları ekiplerine yardımcı olmak için buradayız. Onlarda aynı şekilde bize yardımcı olmaya çalışıyor" dedi. "Acil durumlarda ise yol ivedilikle açılıyor” Yol güvenliğini sağlamak için polis ekiplerinin çalışma yaptığını belirten Metin, "Karayolları ekipleri bize yardımcı olduğu kadar, İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler de güvenliği sağlamak için buradalar. Polis ekipleri, vatandaşın can ve mal güvenliğini korumaya çalışıyor. Çalıştığımızda yol trafiğe kapatılıyor, durduğumuzda ise yok trafiğe açılıyor. Acil durumlarda ise yol ivedilikle açılıyor” şeklinde konuştu. “2 bin rakımda çift iple çalışıyoruz” Metin, heyelanın arkasındaki taşlara ulaşmak için uyguladıkları yöntemin uluslararası sertifikalara dayandığını da ifade ederek, “Buradaki dağcıların hepsi bu sertifikaya sahip. Çalışmaları çift ip sistemi şeklinde yapıyoruz. İpimizin biri koptuğunda diğer ip bizi hayatta tutuyor. 150 metrelik alanda çalışma yürütüyoruz. Şu an müdahale ettiğimiz alan ise 80 metreliktir. İstasyonlarımız yukarda olduğu için 100 metrelik iplerle aşağı iniyoruz. Adam başı 200 metre ip taşıyoruz. İplerimiz torbalarda bacağımızın arasında taşıyoruz ki düşürdüğümüz taşlar ipe zarar vermesin. Yaklaşık 2 bin rakımdayız. Yüksekova’ya da 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.