KÜLTÜR SANAT - 24 Şubat 2018 Cumartesi 11:25

OSM’de ‘Akademide tarihçiliğin sırları’ konuşuldu

A
A
A
OSM’de ‘Akademide tarihçiliğin sırları’ konuşuldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte ‘Akademide tarihçiliğin sırları’ konuşuldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte ‘Akademide tarihçiliğin sırları’ konuşuldu.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen akademide Tarihçiliğin Sırları, Püf Noktaları derste Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu öğrencilerle buluştu. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Teyfur Erdoğdu, “Tarih, tarihsel algı dediğimiz sözel bilimlerin lokomotifidir. Tarihsel yöntemde ve tarihsel algıda değişiklik sözel bilimlerin tamamını etkiliyor. Bunun için biz nesnel, objektif dediğimiz zaman ne kast ettiğimizi bilmeliyiz. Bir kavram, mevhum, konsept hepsi aynıdır ama anlamları tabii ki de farklıdır. Bu durum iki şekilde ortaya konulur: Birincisi tanımı yapılır, ikincisi tarifi yapılır. Bir kavram tanımlanmalı ve tarif edilmeli. O halde bizim kavramımız nesnellik. Nesnelliği tarif ederken bize şekil kavramları da gerekiyor. Çünkü insan beyni nesneleri ayırt etme özelliğine sahiptir. İki tane tarihçi aynı zamanda aynı mekânda aynı malzemeyle aynı yöntemi kullanarak farklı sonuçlar elde ediyorlar. Sayısal bilim sesini yükseltiyor ve şunları diyor; farklı sonuç varsa bunun içinde nesnellik olmaz. Bu sayısal bilimlerin nesnelliğidir, tarih biliminin nesnelliği olamaz. Çünkü tarihsel bilimler insan ve toplum bilimidir. Sayısal bilimlerde eskiyi bilmediğin zaman bir şey kaybetmezsin çünkü bunlar çürütülmüş. Ama sözel bilimlerde eskiyi bilmediğin zaman yeniyi bilmen mümkün ama anlamlandıramazsın çünkü yerini tespit edemiyorsun. Ama iki bilim insanı, biri Marksist biri İslamcı bile olsa farklı sonuçlarında bile birbirlerinin sonuçlarını reddedemez” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."